حمله های پهپادی روز گذشته به تاسیسات نفتی آرامکو پیامدهای کوتاه مدت و بلندمدت دارد. یکی از پیامدهای کوتاه مدت این حمله ها، توقف 50 درصد از تولید نفتی عربستان سعودی بود.
عبدالعزیز بن سلمان که در همین ماه جاری وزیر انرژی عربستان و جانشین خالد الفالح شده است، اذعان کرد که حمله های پهپادی روز گذشته سبب توقف تولید بیش از 5 میلیون بشکه از نفت عربستان شد. این نخستین بار بود که مقامات سعودی به عملیات دقیق نیروی هوایی یمن در عمق خاک عربستان اعتراف می کردند.
یکی دیگر از پیامدهای کوتاه مدت حمله های روز گذشته به تاسیسات نفتی آرامکو، ضرر هنگفت اقتصادی این شرکت بود. شبکه آمریکایی «سی ان بی سی» در گزارشی اعلام کرد خسارت های شرکت آرامکو به 31 میلیارد دلار رسید.
سومین پیامد کوتاه مدت این حمله، تاثیرگذاری بر بورس عربستان بود. بورس عربستان فوراً به حمله های روز گذشته به آرامکو واکنش نشان داد و شاهد سقوط 2 درصدی ارزش خود بود.
بدون شک، تاثیرات درازمدت این حمله ها اهمیت بیشتری دارد. «بقیق» به قول عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان، قلب صنایع نفتی این کشور است و در واقع انصارالله و ارتش یمن قلب صنایع نفتی عربستان را هدف حمله های خود قرار دادند. بلومبرگ در تحلیل این حمله و با توجه به جایگاه پالایشگاه های «بقیق» نوشت که این حمله ها، عربستان را دچار سکته قلبی کرده است.
نکته دیگر این است که این حمله ها تاثیر مستقیم بر سند 2030 عربستان سعودی دارد و حتی می تواند رویاهای محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان را بر باد دهد. محمد بن سلمان اخیراً خالد الفالح را به دلیل اختلاف نظر در خصوص سند 2030 به خصوص مخالفت الفالح با واگذاری 5 درصد از سهام آرامکو از سمت وزیر انرژی عربستان برکنار کرد.
انتصاب عبدالعزیز بن سلمان، فرزند پادشاه سعودی به سمت وزیر انرژی با هدف رفع موانع واگذاری سهام آرامکو انجام گرفت، اما حمله های پهپادی روز گذشته انصارالله می تواند واگذاری بخشی از سهام آرامکو را با مشکل مواجه کند و یا آنرا به تعویق اندازد.
علاوه بر این، محمد بن سلمان جذب سرمایه گذاری خارجی را برای بخش نفتی عربستان یکی از اهداف اصلی خود به خصوص در سند چشم انداز 2030 تعیین کرده است، اما سرمایه گذاری خارجی بیش از هر چیز به امنیت نیاز دارد. حمله های پی در پی انصارالله و ارتش یمن به تاسیسات نفتی آرامکو و به خصوص حمله بزرگی نظیر آنچه که دیروز رخ داد، به معنای این است که عربستان با ناامنی مواجه شده و محیط این کشور برای سرمایه گذاری مناسب نیست.
نکته پایانی این است که حمله های پهپادی روز گذشته به تاسیسات نفتی آرامکو در شرق عربستان که در فاصله 1200 کیلومتری از صنعا قرار دارد نشان می دهد که زیرساخت های اقتصادی در سراسر این کشور در تیررس سلاح های یمنی قرار گرفته است.
این وضعیت سبب می شود که عربستان در تنگنای جنگ یمن قرار گیرد، تنگنایی که برون رفت از آن برای آل سعود دشوار شده است.118
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
آتش انصارالله در آرامکو؛ عربستان به دنبال راه نجات از باتلاق یمن/ تحلیل
یحیی سریع: ارتش یمن با 10 پهپاد، شرکت نفتی آرامکو را هدف قرار داد
حمله پهپادی ارتش یمن به شرکت نفتی آرامکو در شرق عربستان+ ویدئو