عضو ارشد تیم مذاکره کننده طالبان با آمریکا از آمادگی این گروه برای مذاکره صلح با احزاب سیاسی و مذهبی افغانستان خبر داد.

"شیرمحمد عباس استانکزی" گفت: طالبان حاضر است با جریان‌های سیاسی، علما و بزرگان قومی هر زمانی که بخواهند مذاکره کند.

اگر چه وی به محل این دیدار اشارهای نکرده اما با توجه به دعوت روسیه از دو طرف برای دیدار و گفت و گو در مسکو اظهارات "شیر محمد عباس استانکزی" نوعی دفاع از شرکت در این نشست است.

وزارت خارجه افغانستان ضمن اعتراض به برگزاری نشست مسکو اعلام کرد، چنین نشست‌هایی راه را برای رسیدن به صلح در افغانستان هموار نخواهد کرد.

پس از برگزاری چندین دور مذاکرات اخیر میان نمایندگان طالبان و "زلمی خلیل زاد" نماینده آمریکا در امور افغانستان در دوحه قطر، روسیه اعلام کرد، به زودی دومین نشست خود را درباره صلح افغانستان با حضور نمایندگان دفتر سیاسی طالبان در قطر و نمایندگان احزاب این کشور در مسکو برگزار می‌کند.

به گفته مقامات روسیه از دولت افغانستان برای شرکت در این نشست دعوت نشده است. درحالی که طالبان و رهبران برخی احزاب، دعوت روسیه را برای شرکت در نشست مسکو پذیرفتهاند دولت کابل برگزاری هرگونه مذاکرات صلح این کشور با مدیریت آمریکا و روسیه را دخالت در امور داخلی افغانستان میداند و به شدت با آن مخالف است.

"حبیبه سرابی"، عضو شورای عالی صلح افغانستان در این باره که دفتر ریاست جمهوری این کشور آنرا منتشر کرد می گوید، "صلح موضوع ملی افغانستان است و در کنار مدیریت آن از سوی دولت کابل باید همه گروه‌های سیاسی از جمله زنان نیز در آن نقش‌ آفرینی کنند و پیام آور صلح باشند."

در مورد نشست روسیه میان گروه طالبان و نمایندگان برخی احزاب افغان، نکته قابل توجه پذیرش آن از سوی این گروه است. زیرا طالبان پیشتر فقط مذاکره با آمریکا را پذیرفته بود و این به معنای تلاش طالبان برای ایجاد تفرقه درعرصه سیاسی افغانستان است.

"محمدمحقق" رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، "عطامحمد نور" و "محمداسماعیل خان" اعضای رهبری جمعیت اسلامی و "حامدکرزی" رییس جمهور پیشین افغانستان، از جمله افرادی هستند که برای دیدار و گفت وگو با نمایندگان طالبان در مسکو دعوت شده اند.

با توجه به اینکه در هیچ یک از مذاکرات مربوط به صلح افغانستان در روسیه و یا هریک از کشورهای عربی که با حضور آمریکا برگزار شده نماینده دولت افغانستان دعوت نشده است می توان روند صلح این کشور را یک استثنا در تحولات  داخلی کشورها دانست که دولت افغانستان در آن هیچ نقشی ندارد.

"معین مرستیال" کارشناس مسایل سیاسی در گفتگو با رسانه های افغانستان در این باره گفت: "اکثریت نشست هایی که در بیرون از افغانستان در مورد روند صلح این کشور برگزار می شود، صلاحیت و مدیریت آن به دست دیگران بوده و به همین دلیل نتیجه ای هم نداشته است. در صورتی که مدیریت، مالکیت و تطبیق فیصله های نشست صلح را حکومت افغانستان برعهده داشته باشد اهمیت و موثریت آن در مقایسه با سایر نشست ها بیشتر خواهد بود."

دولت روسیه در حالی می کوشد خود را میانجی صلح افغانستان نشان دهد، به دلیل اشغال این کشور از سوی ارتش سرخ اتحاد جماهیر شوروی در اواخر دهه 70 میلادی و جنایات آنان در افغانستان، مردم این کشور به شدت از روسیه متنفرند.

از اینرو به نظر می رسد دولت مسکو می کوشد با برگزاری نشست‌های صلح افغانستان وجهه خود را در میان مردم این کشور بهبود بخشد. این در حالی است که دولت کابل هر گونه مداخله در این روند را از سوی کشورهای خارجی، نقض استقلال و حاکمیت ملی افغانستان می داند و به شدت با آن مخالف است.

از دیدگاه دولت کابل، اقدام روسیه در دعوت از برخی رهبران احزاب افغان برای دیدار با طالبان دامن زدن به چند دستگی و انشقاق در فضای سیاسی افغانستان و تضعیف بیش از پیش دولت این کشور است.

به همین دلیل دولت افغانستان در مورد پیامدهای بی توجهی دولت روسیه به تعهداتش در مورد مدیریت روند صلح افغانستان از سوی دولت کابل هشدار داده است.  139/120

نویسنده: مجید وقاری

بیشتر بخوانید:

آمادگی طالبان برای مذاکره با احزاب افغانستان

تاکید وزیر دفاع افغانستان بر پاکسازی ولایت قندهار از اشغال طالبان

انتقاد "اشرف غنی" از پاکستان و مذاکرات اخیر آمریکا و طالبان/تحلیل

شورای عالی صلح افغانستان پیش‌نویس توافق صلح با طالبان را تکذیب کرد