بیش از سه هفته از رونمایی از طرح "معامله قرن" توسط دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا می گذرد.
علاوه بر "بنیامین نتانیاهو"، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، سفیر چند کشور کوچک عربی نیز در مراسم رونمایی از این طرح که در کاخ سفید برگزار شد، حضور داشتند.
با گذشت سه هفته، یکی از پیامدهای این طرح در فلسطین مشخص شد: کاهش اختلاف ها میان کرانه باختری رود اردن و باریکه غزه و تقویت همگرایی جهاد اسلامی و جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در درون باریکه غزه.
طی سال های اخیر، محور سازش در غرب آسیا و دولت آمریکا از راهبرد «تفرقه» میان فلسطینی ها استفاده کردند.
ایجاد تفرقه میان کرانه باختری و باریکه غزه از یک طرف و میان گروههای سیاسی در درون باریکه غزه از طرف دیگر پیگیری شد.
تفرقه میان کرانه باختری و باریکه غزه به دلیل حمایت مالی جریان سازشکار غرب آسیا و همچنین آمریکا از تشکیلات خودگردان در کرانه باختری عملاً اتفاق افتاده بود؛ اما طرح نژادپرستانه معامله قرن تا حدود زیادی سبب کنار گذاشتن اختلاف ها و اجماع با محوریت مخالفت با مفاد معامله قرن شد.
در درون باریکه غزه، اگرچه میان جهاد اسلامی و جنبش مقاومت اسلامی "حماس" رقابت وجود دارد، اما اختلاف و واگرایی کمتری دیده شد، کمااینکه پس از اینکه رژیم صهیونیستی نوامبر گذشته "بها ابوالعطاء" از فرماندهای جهاد اسلامی را ترور کرد، جنبش حماس نیز از واکنش قاطع جهاد اسلامی علیه اسرائیل حمایت کرد.
نکته مهم؛ اما این است که طرح نژادپرستانه معامله قرن سبب شد همگرایی میان جهاد اسلامی و جنبش حماس افزایش یابد. محور این همگرایی نیز ناکام گذاشتن طرح معامله قرن است.
در همین راستا نیز "زیاد نخاله" دبیر کل جنبش جهاد اسلامی فلسطین و "موسی ابومرزوق" عضو دفتر سیاسی جنبش حماس در دیدار روز گذشته خود تاکید کردند که معامله قرن هرگز محقق نخواهد شد.
بهترین راهکار برای ناکام گذاشتن معامله قرن که مصداق آشکار توطئه علیه فلسطینی ها است نیز «مقاومت» عنوان شد.
نخاله و ابومرزوق تاکید کردند، «مردم فلسطین و گروههای مقاومت با همه توان و امکانات خود مقابل این طرح ایستادگی خواهند کرد.»
نکته مهم در اظهارات رهبران فلسطینی این بود که به طور آشکار از حمایت دولت های عربی ابراز ناامیدی کرده و از ملت های عرب خواسته اند که در مقابل عادی سازی روابط کشورهایشان با رژیم صهیونیستی مقاومت کنند.
در واقع، عادی سازی روابط برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی «پیش نیاز» اجرایی شدن طرح آمریکایی معامله قرن است.
به همین دلیل نیز نخاله و ابومرزوق تلاش کردند، این پیام را به ملت های عرب منتقل کنند که عادی سازی روابط کشورهایشان با رژیم صهیونیستی به «بهای سنگین» نادیده گرفتن تمامیت ارضی فلسطین، هویت مذهبی مسلمانان در قدس و کوچک شدن جغرافیای جهان عرب انجام می شود.
نویسنده: سید رضی عمادی
133/117
بیشتر بخوانید:
اجماع گروههای فلسطینی در مخالفت با طرح آمریکایی معامله قرن
حماس و جهاد اسلامی فلسطین: طرح "معامله قرن" را ناکام می گذاریم
"معامله قرن"، نقطه پایانی دورویی و نفاق طولانیمدت آمریکا/تحلیل