این اظهارات البته بی پاسخ نماند. «بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت خارجه ایران به وی اینطور پاسخ داده است: «بیان مکرر اتهامات بی اساس و دروغ، هیچ کمکی به جبران خطاهای راهبردی و بزرگ آمریکا در قبال ایران و منطقه طی دهه های اخیر نخواهد کرد و متهم کردن سایر کشورها علاج درد ها و زخم های عمیق و کهنه باقی مانده از سیاست های تجاوز کارانه و زیاده خواهی های آمریکا در این منطقه نخواهد بود.»
این برای نخستین بار نیست که دولتمردان آمریکایی اتهاماتی را متوجه ایران می کنند و با جعل وقایع روز، گمان می کنند می توانند با سیاست «فرار روبه جلو» نقش خود در جنگ افروزی های منطقه ای را پنهان کنند.
با این حال نکته مهم در جریان صحبت های اخیر تیلرسون این است که وی در دیدار با مقامی اروپایی این اظهارات خود را تکرار کرده و بنابراین واشنگتن می کوشد تا در راهبردهای ضدایرانی خود از انزوا خارج شود.
از زمانی که «دونالد ترامپ» از دکترین سیاست خارجی خود در قبال ایران رونمایی کرد تاکنون، اروپایی ها حاضر به همراهی با رئیس جمهور ایالات متحده نشده اند. «ترزا می» نخست وزیر بریتانیا و «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه هرچند کوشش می کنند تا در قبال برنامه های دفاعی ایران و نیز سیاست های منطقه ای ایران موضعی انتقادی اتخاذ کنند اما هیچ گاه حاضر نشده اند با ترامپ در نقض برجام همراهی کنند.
همین امر نشان می دهد که واشنگتن در باره ایران به راهبردی سردرگم و گنگ روی آورده و قادر به اجماع سازی بین المللی ضد تهران نیست.
آشفتگی سیاستگذاری دیپلماتیک واشنگتن در قبال ایران به اندازه ای است که حتی بسیاری از رسانه های آمریکایی از اختلاف میان ترامپ و تیلرسون خبر داده و گفته اند که ممکن است به خاطر اختلاف نظر این دو بر سر ایران، وزیر خارجه آمریکا تغییر کند.
در میانه این اختلافات داخلی، اروپایی ها نیز دچار سردرگمی شده و هنوز نمی دانند باید با کدام بخش از سیاست های آمریکا همراهی کنند و فاصله خود با کدام بخش از راهبردهای واشنگتن را حفظ کنند.
در آستانه سفر ماکرون به ایران - که به نظر می رسد با توجه به اخباری که پیش از این درباره واسطه گری مکرون میان ایران و آمریکا منتشر شده بود، سفری نمادین باشد - اتحادیه اروپا باید این واقعیت را بپذیرد که همراهی با واشنگتن در راهبردهای ضدایرانی، نه فقط کمکی به قاره سبز در پیشبرد منافعش نخواهد کرد، بلکه همه تلاشها برای نزدیکی به ایران را از بین برده و می تواند جایگاه اروپا در خاورمیانه را متزلزل کند.
اروپا و آمریکا باید این حقیقت را بپذیرند که ایران، قدرت اصلی در غرب آسیااست و هر تلاشی برای نادیده گرفتن این نقش منطقه ای، محکوم به شکست است و با زیاده گویی های دیپلماتیک، این واقعیت ها تغییری نمی کند.113/112
نویسنده: مصطفی انتظاری هروی
بیشتر بخوانید:
دلایل خصومت ورزی امریکا علیه ایران از دید گاه رهبر معظم انقلاب / تحلیل
قاسمی: خصومت امریکا در قبال ایران و ایرانیان تغییر نکرده است
دیدگاه رهبر انقلاب در باره دلایل خصومت ورزی قدرت های استکباری علیه ایران/تحلیل