اردوغان با اشاره به اینکه در پایتخت های اروپایی، میلیاردها دلار پول برای کمک به پ ک ک جمع آوری می شود، اروپا را پایگاه و پناهگاه تروریست ها خواند و بر ادامه مبارزه آنکارا با همه گروه های تروریستی تاکید کرد.
پیشینه تروریست خوانده شدن حزب کارگران کردستان ترکیه به همان سال های اولیه اختلاف این گروه قومی و نژادی با دولت آنکارا برای احیای آزادی های اجتماعی و سیاسی کردهای ترکیه باز می گردد.
جایی که کردهای ترکیه ناگزیراز اقدام مسلحانه علیه نیروهای دولتی برای نیل به آزادی های مدنی و اجتماعی خود شدند اما پس از سالها درگیری بین نیروهای دو طرف رهبران آنکارا و مقامات ارشد پ ک ک برای حل مناقشه فی مابین و احیای حقوق کردهای ترکیه به توافق رسیدند.
رویکردی که در دسامبر سال 2012 آغاز شد از آن به عنوان روند صلح برای حل مساله کردها نام برده شد. این رویکرد اما کمتر از سه سال دوام آورد و در ژوئیه سال 2015، پس از وقوع انفجار در مرکز فرهنگی کردها در شهر "سوروچ" در استان "شانلی اورفا" نه فقط متوقف شد، بلکه سبب دور جدیدی از درگیری میان نیروهای دولتی و اعضای حزب کارگان کردستان ترکیه شد.
صرف نظر از اینکه دولت حزب حاکم عدالت و توسعه از رهگذر انفجار سوروچ و سوار شدن بر موج ناامنی های حاصل از توقف مذاکرات با کردها، توانست در انتخابات پارلمانی سال 2015 به پیروزی برسد اما به موازات این درگیری ها، برخی تحولات منطقه ای و داخلی به سخت تر شدن مواضع دولت ترکیه علیه پ ک ک منتهی شد.
در بعد منطقه ای شاید بتوان به همسویی کردهای شمال سوریه با دولت دمشق در مبارزه با مخالفان مسلح دولت سوریه و مورد حمایت آنکارا اشاره کرد.
وضعیتی که عملاً با منافع ترکیه در معادلات منطقه ای و از جمله بحران سوریه در تضاد بود.
همین موضوع به تشدید رویکرد سرکوبگرانه کردهای ترکیه در این کشور و حتی در مناطقی از شمال عراق منجر شد.
در عرصه داخلی نیز فعالیت سیاسی احزاب طرفدار کردهای ترکیه آشفتگی خاطر رهبران آنکارا را در مدیریت بحران داخلی در پی داشت و کودتای ناموفق ژوئیه گذشته، عملا رهبران آنکارا را در رویارویی مستقیم با بحران داخلی قرار داد.
اعلام و تمدید حالت فوق العاده از فردای شکست کودتا و انتقاد جامعه اروپایی از برخورد شدید دولت با عوامل و عناصر کودتا، ترکیه را در برابر آزمون انتخاب دشوار حفظ امنیت داخلی و رعایت تعهدات بین المللی قرارداد.
رهبران آنکارا حفظ امنیت داخلی را در مقابله با عناصر کودتا ومقابله با تحرکات پ ک ک جستجوکردند وبرای تاکید بر مقابله با عوامل کودتا ومجازات آنان، تا آستانه نادیده گرفتن تعهد خود درقبال اتحادیه اروپا و لغو مجازات اعدام پیش رفتند.
رویکردی که به دور دیگری از انتقادهای جامعه اروپایی از رهبران آنکارا منتهی شد.
اکنون نیز اظهارات تند رئیس جمهوری ترکیه علیه جامعه اروپایی در پناه دادن به تروریستها برآیند تعامل منفی دو طرف در معادلات سیاسی حاکم بر روابط طرفین است که این بار در انتقاد اردوغان از مقامات دولت آلمان نمود پیدا کرده است.
اعمال برخی قوانین سخت گیرانه برای نایب رئیس مجلس ترکیه درجریان سفر وی به آلمان با واکنش مقامات آنکارا همراه بوده است.
اردوغان در اظهاراتی کم سابقه خطاب به مقامات آلمانی آنان را میزبان تروریست ها خواند که برای هیات میهمان ترکیه تمهیداتی سخت گیرانه اجرا کرده اند.
رئیس جمهوری ترکیه با اظهاراتی پر شوروحرارت از مقابله به مثل با طرف آلمانی سخن گفته است که البته یادآورشوروهیجان وی درسال 2009 درانتقاد از رئیس رژیم صهیونیستی در اجلاس داووس است.
انتقادهای پر شوری که اکنون به فراموشی سپرده شده اند و ترکیه و تل آویو اکنون از مبادله سفیر سخن می گویند و هیچ بعید نیست که در مقطعی دیگر همه انتقادها و تهدیدهای اردوغان علیه آلمان و اتحادیه اروپا تحت شرایطی دیگر به فراموشی سپرده شود.
اما در این میان آنچه هیچگاه در اذهان جامعه ترکیه فراموش نمی شود، بازی هیجانی رهبران حزب عدالت و توسعه با الفاظ است که در مقطعی علیه متحدین ایدئولوژیک داخلی، در مقطعی دیگر علیه گروههای قومی و رهبران آنها و در مقطعی دیگر به فراخور تحولات سیاسی بین المللی علیه رهبران جامعه اروپایی و دیگران است.