ایران پرس - آژانس بین‌المللی انرژی اتمی «بانک اورانیوم غنی‌شده با درصد پایین» را در قزاقستان افتتاح کرد .

این بانک اورانیوم با غنای پایین به ارزش 150 میلیون دلار در شهر «اوسکمن» قزاقستان افتتاح شده است. ظرفیت ذخیره این بانک در مجموع ، 90 تن سوخت هسته‌ای اعلام شده است. هدف اصلی از افتتاح بانک سوخت هسته‌ای در قزاقستان ، ممانعت از آغازغنی‌سازی اورانیوم در کشورهایی است که، تاکنون صنعت هسته‌ای نداشته‌اند.

در همین پیوند ، «یوکیا آمانو» مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی با انتشار بیانیه ای اعلام کرد:

این بانک اورانیوم ، به عنوان آخرین مکانیزم برای اطمینان دادن به کشورهایی است که می‌خواهند اورانیوم کم غنا را برای ساخت سوخت جهت استفاده در نیروگاه هسته‌ای استفاده کنند.

آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین اعلام کرد که به زودی کار خرید سوخت هسته‌ای از کشورهای تولید کننده را آغاز خواهد کرد .

با توجه به محدودیت ایجاد شده از سوی قدرت های سلطه گر جهانی، افتتاح بانک اورانیوم غنی شده با درصد پائین در قزاقستان از چند جهت قابل توجه است. نخست آن که ، این حرکت کاملاً حساب شده است تا قدرت های هسته ای در آینده مانع از آن شوند که ، سایر کشورها به سمت غنی سازی اورانیوم و اساساً صنعت هسته ای متمایل شوند.

دوم آن که ، قزاقستان که خود در گذشته صاحب انرژی هسته ای بود، مانع از کشیده شدن کشورهای منطقه بویژه کشورهای اقماری شوروی به سمت غنی سازی اورانیوم خواهد شد.

سوم آن که، افتتاح بانک اورانیوم غنی‌شده با درصد پایین، سازمان بین المللی انرژی اتمی را از یک سازمان ناظر به یک تامین کننده اصلی تولیدات هسته ای تبدیل خواهد کرد و در عمل غنی سازی اورانیوم متمرکز در یک کشور و شاید در آینده در چند کشور انجام خواهد شد.

بدیهی است که ، سازمان بین المللی انرژی هسته ای، در مناطق دیگر جهان هم چنین رفتاری را در دستور کار قرار خواهد داد.  

اتخاذ این سیاست پیامدهایی برای کشورهای جهان در پی خواهد داشت. نخست آن که ، به وابسته کردن کشورها به یک منبع خاص منتهی خواهد شد.

دوم، موضوع وابستگی تاسیسات هسته ای کشورها به یک منبع خارجی است که می تواند توانمندی و استقلال عمل کشورهای دارای امکانات هسته ای را محدود سازد.

با توجه به این که مسوولان سازمان های بین المللی انرژی اتمی از آمریکا فرمانبری دارند ، این سازمان در آینده به عنوان یک اهرم فشار مورد استفاده قرار خواهد گرفت. این موضوع از آن جهت می تواند نگران کننده باشد که، اورانیوم غنی شده با خلوص مختلف کاربردهای متعددی در زمینه های مختلف نظیر پزشکی هسته ای و فعالیت نیروگاه ها دارد و وابستکی به خارج می تواند زیان های هنگفتی برای کشورها به همراه بیاورد .

در مجموع ، ایجاد چنین بازاری نشان می دهد که  قدرت های بزرگ هسته ای خواهان انحصاری کردن این بخش از صنعت هستند. در حالی که، انحصار هسته ای برای کشورها بسیار زیان آور و تهدید آمیز تلقی می شود. بویژه که  کشورهای دارای قدرت هسته ای از جمله آمریکا نشان داده اند که، در مقابل سلامت بشر تعهدی ندارند نظیر واقعه هیروشیمای ژاپن که صدها هزار تن از مردم ژاپن را کشت و یا معلول و ناقص الخلقه کرد. 114/116

محمدعلی طالبی

بیشتر بخوانید:

هشدار ایران درباره اعمال فشار آمریکا بر آژانس بین المللی انرژی اتمی

اعتراض کشورهای درحال توسعه به نحوه توزیع بودجه آژانس بین المللی انرژی اتمی

تذکر جدی ایران به آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره انتشار اسناد محرمانه