در همین ارتباط، آمارهای منتشر شده توسط «وزارت خانواده و سیاست های اجتماعی» ترکیه حاکی از افزایش فقر در این کشور است.
بر اساس این آمار، از هر هشت تن اتباع ترکیه، یک تن نیازمند کمک های اجتماعی دولت است.
در همین ارتباط، سازمان آمار ترکیه در ماه مارس گذشته از افزایش نرخ بیکاری در کشور در سال 2017 میلادی خبر داد.
بر اساس این آمار، نرخ بیکاری در ترکیه در ماه ژانویه سال جاری میلادی، به سیزده درصد افزایش یافت.
بر اساس این آمار تنها در ماه ژانویه 2017 میلادی، ششصد و 95 هزار نفر بر شمار بیکاران ترکیه افزوده شده است.
این در حالی است که، نرخ بیکاری در ترکیه در سال 2016 میلادی، کمتر از دوازده درصد بوده است.
بسیاری از کارشناسان مسائل ترکیه، سیاست های حزب حاکم عدالت و توسعه را ازدلایل اصلی افزایش فقر در این کشور قلمداد کرده اند.
به عبارت منطقی تر باید گفت، از دلایل افزایش چشمگیر نرخ بیکاری در ترکیه می توان به سیاست های داخلی و خارجی تهاجمی دولت اردوغان اشاره کرد.
سیاست های اشتباه حزب حاکم دلیل اصلی افزایش نرخ بیکاری در ترکیه
اتخاذ این سیاست ها، موجب به وجود آمدن فضای ناامنی در داخل، کاهش سرمایه گذاری خارجی و همچنین تضعیف بی سابقه صنعت گردشگری شده است.
از جمله می توان به درگیری همزمان با مخالفان در داخل و دخالت های نظامی ارتش ترکیه در کشورهای منطقه اشاره کرد.
درگیری با حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) و همچنین گروه موسوم به «فتح الله گولن» رهبر معنوی نورچی های ترکیه در داخل و دخالت های نظامی ترکیه در امور سوریه و عراق از جمله عوامل اصلی تشدید کننده رشد بیکاری در جامعه ترکیه بوده است.
چند سال پس از به دست گرفتن قدرت، حزب عدالت و توسعه با تقویت اقتصاد ترکیه، توانست رتبه اقتصادی این کشور را در سطح بین المللی به میزان چشمگیری افزایش دهد.
در عین حال، توقف رابطه با رژیم نژادپرست اسرائیل واعتراض های بین المللی به خشونت های این رژیم، موجب تمایل شدید مردم ترکیه و همچنین ملت های مسلمان به شخص «رجب طیب اردوغان» رهبر حزب عدالت و توسعه ترکیه شد.
به همین دلیل بود که در هر دوره از انتخابات، مردم ترکیه آرای بیشتری به حزب عدالت و توسعه تقدیم کردند، اما تنها در کمتر از یک دهه بعد این روند با اتخاذ سیاست های نادرست، با مشکلاتی مواجه شد.
سیاست های نادرستی که موجب شد که اقتصاد ترکیه بحرانهایی مانند کاهش بی سابقه ارزش پول ملی، افزایش نرخ تورم، کاهش اشتغال و افزایش بیکاری مواجه شود.
حرکت ترکیه در مسیر ضعف اقتصادی تا بدانجا پیش رفته است که رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری این کشور در سال گذشته میلادی از مردم این کشور خواست روزی خود را با فقرا و نیازمندان تقسیم کنند.
آمارها نشان میدهند در سال 2016 میلادی ده میلیون و 610 هزار و 928 نفر از دولت کمک دریافت کردند که استان های استانبول، اورفا و دیاربکر، در صدر دریافت کنندگان خدمات اجتماعی دولت قرار گرفتند.
احزاب مخالف و رقیب حزب حاکم ترکیه، با استفاده از این فرصت، تلاش می کنند خدمات حزب حاکم ترکیه را از بن زیرسوال ببرند.
«آیلین نازلی آکا» نماینده آنکارا در پارلمان ترکیه در انتقاد از این وضعیت می گوید:
"حزب عدالت و توسعه طی دوران اقتدار خود از حربه خدمات اجتماعی به عنوان وسیله ای برای مدیریت فقر استفاده کرده است که این روش به هیچ وجه نمی تواند راه حل مناسبی برای ریشه کنی دائمی فقر در جامعه باشد."
روی هم رفته می توان گفت فراز و نشیبهای اقتصادی ترکیه بیش از هر عامل دیگری متاثر از جهت گیری های نسنجیده ایست که این کشور در فضای داخلی و سیاست خارجی خود در پیش گرفته است.
این روزها انچه بیش از همه، ترکیه و مردم آن نیاز دارند حرکت در مسیر تعامل با قدرتهای منطقه ای و همسایگان برای عبور از بحرانهای سیاسی است که خیز ارزشمند ترکیه را بسوی یک اقتصاد پویا بشدت دچار خطر کرده است.116/111
بیشتر بخوانید:
افزایش بیکاری در ترکیه