معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزیر نفت ایران گفت، درآمد نفتی کشور در 9ماهه امسال پس از توافق برجام، ٢٩ میلیارد دلار شد که با توجه به توافق آذرماه سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) در آینده به طور چشمگیری افزایش می یابد.

به گزارش روز شنبه ایرنا، «امیرحسین زمانی نیا» معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت، میانگین صادرات روزانه نفت خام و میعانات گازی ایران در 9 ماهه سال ١٣٩٥ را دو میلیون و ٥٧٠ هزار بشکه در روز عنوان کرد و افزود، این میزان در آذرماه امسال (دسامبر٢٠١٦) به بیش از دو میلیون و ٨٣٠ هزار بشکه در روز رسید.

زمانی نیا خاطرنشان کرد، در واقع در همسنجی با پیش از برجام، صادرات نفت خام و میعانات گازی کشور بیش از دو برابر شده است.

دستاوردهای پسابرجام برای صادرات نفت

معاون وزیر نفت اعلام کرد با اجرای برجام مسائل مربوط به نفتکش‌ها مانند بیمه، پرچم، کلاس و رده بندی حل شده است و اکنون نفتکش‌های ایرانی برای استفاده از پرچم کشورهای مختلف مشکلی ندارند و خرید قطعات و تجهیزات چه در داخل و چه در خارج از کشور با سهولت و هزینه‌های کمتر انجام می شود.

وی آزادسازی تجهیزات توقیف شده ایران در کشورهای مختلف مانند شرکت «زیمنس» آلمان را از دیگر دستاوردهای برجام در صنعت نفت عنوان کرد و گفت، اکنون تجهیزات از تولیدکنندگان اصلی خریداری می شود و هزینه آن نیز بسیار کمتر شده است.

تاثیر برجام بر قراردادهای نفتی

زمانی نیا با تاکید بر اینکه برجام سبب رقابت شرکت‌های بزرگ خارجی برای حضور در پروژه‌های صنعت نفت ایران شده است گفت، این وضع به ایران برای انتخاب شرکایش حق انتخاب می دهد تا بهترین شرکت را با هزینه کمتر، کیفیت کار بهتر و سهم بیشتر شرکت‌های خصوصی ایران انتخاب کند.

وی افزود، شرکت ملی نفت ایران پس از اجرای برجام نزدیک به ١٥ تفاهمنامه و موافقتنامه اصولی امضا کرده که قرار است این میزان تا پایان امسال به ٢٥ برسد.

زمانی نیا اضافه کرد، ارزش این تفاهمنامه ها نزدیک به ٤٠ میلیارد دلار برآورد شده است که در صورت منتهی شدن به قرارداد، جذب صنعت نفت می شود.

به گفته وی، موافقتنامه اصولی (HOA) امضا شده برای فاز ١١ پارس جنوبی با شرکت‌های توتال فرانسه، سی.ان.پی.سی چین و پتروپارس به ارزش پنج میلیارد دلار، از دیگر تفاهمنامه ها پیش است.

اثر برجام بر بخش پالایش، پخش و پتروشیمی

معاون وزیر نفت درباره دستاوردهای برجام در بخش پالایش، پخش و پتروشیمی گفت، شرکتهای پالایش و پخش تاکنون شش مذاکره جدی درباره قرارداد تامین منابع مالی انجام داده اند که ارزش آن ١١ میلیارد دلار برآورد شده است.

وی از مذاکره برای تامین مالی طرح توسعه و نوسازی پالایشگاه تهران، بندرعباس، تبریز، آبادان و اصفهان با شرکت هایی از کره جنوبی، چین و ژاپن خبر داد.

زمانی نیا همچنین به مذاکره شرکت ملی صنعت پتروشیمی و شرکتهای پتروشیمی داخلی ایران با هشت شرکت خارجی از آلمان، اسپانیا، ایتالیا، ژاپن و فرانسه برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی اشاره کرد.

وی افزود،ارزش این میزان مذاکره در صورت امضای قرارداد بیش از ١٠ میلیارد دلار است.

توجه به ظرفیت تولید صیانت‌شده نفت در پسابرجام

این مسوول وزارت نفت تاکید کرد، در هشت بند سیاست‌های کلی ابلاغ شده از سوی رهبر معظم انقلاب به وزارت نفت بر افزایش ظرفیت تولید صیانت‌شده نفت متناسب با ذخایر موجود و برخورداری کشور از افزایش قدرت اقتصادی، امنیتی و سیاسی و افزایش ظرفیت تولید گاز متناسب با حجم ذخایر کشور به منظور تامین مصرف داخلی و حداکثر جایگزینی با فرآورده های نفتی تاکید شده است.

وی افزود، اکنون برداشت نفت و گاز متناسب با جایگاه کشور ما به عنوان بزرگ ترین دارنده ذخایر نفت و گاز جهان نیست.

معاون وزیر نفت خاطرنشان کرد، برجام در چارچوب محدود خود دستاوردهای بزرگی برای کشور به ویژه صنعت نفت داشته اما به یقین از آمریکا، دوستی برای ایران نساخته است و آمریکا همچنان به خصومت های خود ادامه می دهد.

شامگاه بیست و ششم دی ماه 1394 با انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره انجام تعهدات هسته ای ایران در برنامه جامع اقدام مشترک(برجام)، اجرای تعهدات طرف مقابل (گروه 1+5) یعنی روند لغو تحریم های هسته ای غرب علیه تهران آغاز شد.115/112