به نوشته روزنامه الدیار چاپ لبنان، با توجه به این که میشل عون و بشار اسد مقابله با تهدیدات رژیم صهیونیستی و خطر تروریست های تکفیری را قضایای مشترک لبنان و سوریه دانسته و بر ضرورت همکاری دو کشور برای رویارویی با این تهدیدات تاکید کرده اند و همچنین پیام تبریک صمیمانه رییس جمهوری سوریه به همتای لبنانی خود که بیانگر اعتماد عمیق وی به ریاست جمهوری و نقش ملی میشل عون است، همگی بیانگر گشوده شدن صفحه مهمی در روابط رسمی دو کشور است.
مسایل مشترک لبنان و سوریه اولویت برنامه های دو کشور است که در چارچوب آن می توان به بررسی پرونده های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و امنیتی پرداخت که در چارچوب آنها همکاری دو کشور شکل می گیرد.
لبنان در همه زمینه ها و برای پیشبرد منافع خود، به رابطه با سوریه نیاز دارد که در این خصوص می توان فهرستی از مهم ترین امور را تهیه کرد؛ مساله بازگشت آوارگان سوری از لبنان به سوریه از جمله این مسایل است که تحقق آن به پیروزی سوریه در جنگ با گروه های تروریستی در خاک این کشور بستگی دارد و در این میان لبنان نیز در دفاع از سوریه به عنوان کشور برادر خود، خون نیروهای مقاومت (حزب الله ) را نثار کرده است.
از نظر اقتصادی نیز داشتن روابط با سوریه، به سود لبنان است. در این خصوص می توان به خواسته های کشاورزان لبنانی و بازار فروش محصولات آنها در سوریه و درآمد سرشار آنها در این کشور اشاره کرد. روابط لبنان با سوریه در آینده از دو بعد در رشد اقتصادی لبنان تاثیرگذار خواهد بود.
نخست آنکه در دوره رکود بین المللی و عربی و بحران اقتصادی عربستان سعودی و کشورهای حوزه خلیج فارس، کارشناسان اقتصادی انتظار دارند سوریه از طریق بازسازی های پس از جنگ و سرمایه گذاری های لبنان، رشد اقتصادی بزرگی داشته باشد که این مساله خارج از چارچوب روابط دوستانه سیاسی غیر ممکن خواهد بود و میشل عون برای تقویت این روابط تلاش می کند.
دوم اینکه سوریه شریک اصلی ائتلاف بین المللی منطقه شرق است، ائتلافی که شامل ایران، روسیه ، چین و کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای می باشد و لبنان بدون تقویت روابط اقتصادی خود با اعضای این ائتلاف مانند سوریه و ایران، نمی تواند موقعیت مناسبی برای شراکت در این ائتلاف به دست آورد.
این درحالی است که پس از دیدار فرستاده بشار اسد با رییس جمهوری لبنان در کاخ بعبدا، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوی اسلامی ایران نیز در صدر هیاتی سیاسی و اقتصادی در کاخ ریاست جمهوری با میشل عون دیدار کرد.
مسایل اقتصادی و همکاری های مشترک ایران و لبنان از موضوعات مورد بحث وزیر امورخارجه ایران با رییس جمهوری لبنان بوده است که از جمله آن می توان به طرح احیای شاهراه جدید ابریشم اشاره کرد، شاهراهی که پس از ایران به سوریه و لبنان خواهد رسید و اجرای طرح آن، منافع اقتصادی بسیاری برای این کشورها به همراه خواهد داشت.
مقابله با خطر صهیونیسم و تکفیری ها نیز موضوعاتی بسیار حایز اهمیت برای موجودیت سوریه و لبنان به شمار می روند و مقابله با این دو پدیده به همکاری های مشترک سیاسی، امنیتی و نظامی دو کشور نیاز دارد .
در این خصوص کافی است به پایان اشغال اراضی لبنان در جرود شرقی از اشغال گروه های تروریستی و جلوگیری از جابجایی تروریست ها و انتقال مهمات و تسلیحات آنها از مرزها اشاره کرد اقدامی که نیازمند همکاری مشترک نظامی و امنیتی سوریه با لبنان است. در این خصوص مشاهده کردیم که نیروهای مقاومت حزب الله لبنان این خلأ را در جرود شرقی پر کردند درحالی که دولت لبنان باید برای همکاری با سوریه، به وظایف امنیتی خود در این منطقه عمل کند؛ میشل عون با توجه به درک راهبردی و تجارب نظامی خود، قطعا به این این حقیقت پی برده و برای محافظت از لبنان در برابر خطر تروریست های تکفیری، زمینه همکاری ارتش لبنان با نیروهای مقاومت از یکسو و با سوریه از سوی دیگر را تقویت خواهد کرد.
لبنانی ها باید به این نکته توجه کنند که سوریه در رویارویی با تهدیدات رژیم صهیونیستی از قدرت دفاعی بالایی برخوردار است و رژیم صهیونیستی با توجه به برخورداری سوریه از سیستم های مدرن موشکی ضد هوایی و مدرنیزه کردن نیروهای مسلح خود، به قدرت نظامی سوریه اذعان کرده است .
از این رو تقویت همکاری نظامی ارتش های لبنان و سوریه سبب تقویت تجارب نظامی و افزایش قابلیت بازدارندگی لبنان خواهد شد. در این میان میشل عون نیز استراتژی دفاع ملی مبتنی بر تعامل ارتش لبنان با نیروهای مقاومت را مد نظر دارد و تقویت این تعامل از طریق همکاری با ارتش سوریه در نبرد با تروریسم تکفیری و یا رویارویی با تهدیدات صهیونیسم امکان پذیر است .
این مساله همان اصل قضیه مشترکی است که لبنان را با سوریه و ایران مرتبط می سازد؛ ایران نیز در سفر وزیر امور خارجه اش به لبنان بر آمادگی کامل خود برای حمایت از این کشور تاکید کرده است.