ایران پرس- در پی تشدید اختلافات برلین و آنکارا، دولت آلمان سقف ضمانت نامه های صادرات کالای خود به مقصد ترکیه را کاهش داد.

در این راستا سخنگوی دولت آلمان از تصمیم دولت مرکل برای کاهش سقف ضمانتنامه دولتی «هرمس» این کشور برای صادرات کالا به ترکیه در سال ۲۰۱۷ خبر داد.

پیشتر رقم ضمانت هرمس دولت آلمان برای صادرات کالا به ترکیه حدود1میلیارد و 800 میلیون دلار بود که با این تصمیم جدید برلین، این رقم حدود ۳۰۰ میلیون دلار کاهش یافته است.

اقدام جدید دولت آلمان در واقع به مثابه نوعی مجازات اقتصادی ترکیه محسوب می شود؛ به ویژه اینکه آنکارا توجهی به دغدغه های برلین نداشته و کماکان بر مواضع خود تاکید می کند.

با توجه به این تصمیم دولت آلمان، پیش بینی می شود صادرات کالا از این کشور به مقصد ترکیه تا حدی زیادی کاهش پیدا کند.

«آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان در 16 سپتامبر اعلام کرد که مصمم است برای آزادی شهروندان آلمانی از زندان‌های ترکیه، مناسبات اقتصادی کشورش با ترکیه را کاهش دهد.

۵۴ شهروند آلمانی در ترکیه زندانی هستند؛ ۱۹ تن از این افراد در سال 2017 و بقیه بین سال‌های ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۶ دستگیر شده‌اند.

۱۱ تن از دستگیرشدگان متهم به همکاری با عوامل کودتای نافرجام ژوئیه 2016 هستند.

آلمان و ترکیه شدیدترین تنش‌ دهه‌های اخیر را تجربه می‌کنند

به گفته «زیگمار گابریل»، وزیر خارجه‌ آلمان، روابط آلمان و ترکیه در حال حاضر شدیدترین تنش‌ دهه‌های اخیر را تجربه می‌کند.

اختلافات آلمان و ترکیه شامل دیدگاههای کاملا متضاد برلین و آنکارا درباره اصلاحات قانون اساسی ترکیه، انتقاد از نحوه برخورد دولت ترکیه با عوامل و حامیان کودتای نافرجام 15 ژوئیه 2016، جلوگیری دولت آنکارا از بازدید نمایندگان آلمانی از پایگاههای نظامی ترکیه که نظامیان آلمانی در آنها مستقر هستند و نیز بازداشت شماری از فعالان حقوق بشری و اتباع آلمانی در ترکیه است. 

به گفته «پیتر فیلیپ» کارشناس سیاسی آلمانی، لحن کلام سیاستمداران ترکیه باید تغییر کند، تا زمانی که سیاست آلمان را با دوره نازی ها مقایسه می کنند نمی توان به بهبود مناسبات در بالاترین سطح اندیشید. 

اختلاف اصلی برلین و آنکارا در واقع به موضع گیری آلمان در قبال کودتای 15 ژوئیه و تحولات پس از آن باز می گردد.

دولت ترکیه، آلمان را حامی کودتاچیان و طرفداران «فتح الله گولن» رهبر تبعیدی مخالفان دانسته و از همکاری نکردن آلمان در محدود سازی و کنترل هواداران وی ناراضی است و از اهرم‌های خود بویژه مساله پناهجویان علیه اتحادیه اروپا و آلمان استفاده می کند.

در مقابل کشورهای اروپایی به ویژه آلمان، دولت ترکیه را متهم کرده اند که از کودتای نافرجام ژوئیه 2016 در این کشور برای تسویه حساب با مخالفان سیاسی اش استفاده می کند.

دیدگاه منفی دولت آلمان درباره تحولات سیاسی در ترکیه

مساله دیگر، دیدگاه منفی دولت آلمان درباره مسیر تحولات سیاسی در ترکیه بویژه اصلاح قانون اساسی از طریق برگزاری همه پرسی است.

از دیدگاه آلمانی ها بویژه احزاب چپ گرا مانند حزب سوسیال دموکرات و حزب چپ ها، این همه پرسی و اقدامات ناشی از آن، پس رفت بزرگی در دموکراسی ترکیه محسوب می شود.

آنکارا بارها برلین را به نازیسم و پناه دادن به دشمنان ترکیه و حمایت از گروه های تروریستی متهم کرده است.

مجموع این مسائل باعث واگرایی فزاینده اتحادیه اروپا و ترکیه شده و بدین ترتیب امید ترکیه برای عضویت در این نهاد اروپایی روز به روز کم رنگتر می شود. 

به گفته «جعفر حق پناه» کارشناس سیاسی، روابط ترکیه با کشورهای اروپایی تاریخی پر فراز و نشیب دارد و فقط به کشور آلمان مربوط نمی شود.115/110

سیدرضا میرطاهر 

بیشتر بخوانید:

ادامه تنش میان ترکیه و آلمان/ اردوغان: آلمان به تروریست‌ها کمک می‌کند

جنگ لفظی آلمان و ترکیه و نقش پ‌ک‌ک / تحلیل

جنگ لفظی آلمان و ترکیه و نقش پ‌ک‌ک / تحلیل