ایران پرس: با روی کارآمدن دولت «جو بایدن» در آمریکا و موضع گیری های وی در باره ایران و توافق هسته ای برجام، انتظار می رفت که تغییری محسوس در این زمینه صورت گیرد.

اکنون با انتخاب رابرت مالی برخی مدعی آغاز این تغییر شده اند.

وزارت خارجه آمریکا دربیانیه‌ ای درباره انتصاب رابرت مالی به عنوان نماینده ویژه واشنگتن در امور ایران، ابراز امیدواری کرد که وی یک بار دیگر بتواند محدودیت‌های پیشین برنامه هسته‌ای ایران را بازگرداند.

در این بیانیه تصریح شده است که "آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا درحال ایجاد تیمی از کارشناسان با دیدگاه‌های متنوع است که رهبری این تیم بر عهده رابرت مالی به عنوان نماینده ویژه ما در امور ایران است که درمذاکرات قبلی درباره محدودیت‌های برنامه هسته‌ای ایران مشارکت داشته و وزیر خارجه اطمینان دارد که وی و تیمش قادر خواهند بود که یک بار دیگر این کار را انجام دهند."

بدین ترتیب مشخص است که ماموریت محوله به رابرت مالی و تیم وی، بازگرداندن محدودیت های قبلی بر توانمندی هسته ای ایران است.

در روزهای اخیر گمانه‌ زنی‌ها در خصوص احتمال معرفی رابرت مالی به عنوان نماینده ویژه واشنگتن در امور ایران هیاهوی زیادی را در فضای سیاسی آمریکا برانگیخته بود.

از سویی، طرفداران دیپلماسی برای حل و فصل مساله هسته ای ایران، انتخاب رابرت مالی را اقدامی هوشمندانه دانسته و از سوی دیگر، تندروهای آمریکایی واکنش بسیار منفی به این امر نشان دادند.

«تام کاتن» سناتور جمهوریخواه ایالت آرکانزاس که یکی از مخالفان جدی برجام بوده است در توئیتی در 22 ژانویه، رابرت مالی را فردی معرفی کرد که سابقه طولانی در دشمنی با اسرائیل دارد و احتمال معرفی او را برای این سمت نگران کننده دانست.

دیگر منتقدان نیز مدعی هستند که رابرت مالی چه زمانی که در دولت «باراک اوباما» بود و چه بعد که به موسسه بین‌المللی بحران رفت، رویکردش در قبال ایران مبتنی بر امتیاز دهی بود. اکنون آنها نگران این هستند که وی رویکرد مشابهی را در سمت جدید در قبال ایران در پیش گیرد.

در مقابل سیاستمدارانی مانند «برنی سندرز» سناتور مستقل آمریکایی که همواره یکی از منتقدان جدی سیاست‌ خارجی دولت ترامپ در قبال ایران بوده است، انتخاب رابرت مالی را برای سمت نماینده ویژه امور ایران عالی ارزیابی کرد.

سندرز در توئیتی نوشت: "رابرت مالی یک متخصص بسیار آگاه و با تجربه زیاد است که می‌تواند امنیت ملی آمریکا را از طریق دیپلماسی و نه جنگ ارتقا دهد. او می‌تواند یک گزینه عالی برای سمت نماینده ویژه ایران باشد."

رابرت مالی، مجری سیاست های کاخ سفید

با این حال مساله ای که در این میان به آن کم توجهی شده این است که رابرت مالی در سمت نماینده ویژه آمریکا در امور ایران صرفا وظیفه هماهنگی و اجرای سیاست هایی را بر عهده دارد که از سوی تصمیم سازان اصلی درحوزه سیاست خارجی آمریکا اتخاذ شده و به وی ابلاغ می شود.

بدین ترتیب وی اساسا قادر به اجرای منویات و دیدگاه های شخصی خود در زمینه ایران و توافق هسته ای برجام نخواهد بود. بدین ترتیب حتی اگر نظر منتقدان در باره رویکرد مثبت مالی در قبال ایران درست باشد اما این امر به معنای اعمال آن در مسیر اجرای سیاست کلی دولت بایدن در قبال توافق هسته ای برجام نخواهد بود.

به گفته «علی واعظ» رئیس بخش ایران گروه بین‌المللی بحران، "نظرات مالی در مورد برجام تفاوتی با نگاه جو بایدن، جیک سالیوان و یا آنتونی بلینکن ندارد." لذا می توان گفت که دراین باره صرفا بزرگ نمایی شده است.

مساله مهم اینکه با گذشت زمان موضع گیری های مقامات ارشد دولت بایدن در قبال ایران خصمانه ترشده و باردیگر اتهاماتی که در دوره ترامپ علیه تهران مطرح می شد اکنون از زبان این مقامات گفته می شود.

همین امر نشان می دهد که رویکرد کلان دولت آمریکا در قبال برجام تفاوت چندانی نداشته است. 

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

بایدن، رابرت مالی را به عنوان نماینده آمریکا در امور ایران تعیین می کند