کفنرانس امنیتی مونیخ فرصت مناسبی را برای مقامات ارشد اروپایی به منظور طرح انتقادات خود از رویکرد دولت ترامپ به وجود آورده است.
«فرانک والتر اشتاینمایر» رییسجمهوری آلمان روز جمعه (14 فوریه) در سخنرانی افتتاحیه این کنفرانس به شدت از سیاست حاکم بر جامعه بینالمللی انتقاد و موضع تندی علیه رویکرد قدرتهای جهانی به ویژه آمریکا اتخاذ کرد.
اشتاینمایر، آمریکا را نزدیکترین متحد آلمان خواند و در عین حال سیاست خارجی واشنگتن را خودخواهانه دانست که مدتها است دیگر درپی عملی کردن ایده "جامعه جهانی" نیست.
اشتاینمایر با اشاره به خسارات ناشی از اجرای سیاستهای ترامپ در ساختار بینالمللی گفت: "شورای امنیت سازمان ملل متحد در پاسخ به اساسیترین پرسشها درمانده است و سایر نهادها و مراجعی نیز که باید به ما کمک کنند تا پلی بین سنتهای گوناگون، منافع و اولویتهایمان بزنیم و آنها را به توافقهای قابل اجرا تبدیل کنیم، به گونهای عامدانه تضعیف شدهاند."
رییسجمهوری آلمان با اشاره به رویکرد دولت ترامپ هشدار داد این طرز تفکر جدید نیست بلکه بازگشتی است به طرز تفکری متعلق به گذشته و "این به شدت خطرناک است."
موضع تند رئیس جمهوری آلمان در قبال آمریکا واکنش «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه این کشور را برانگیخت.
پمپئو انتقادات آلمان از سیاستهای آمریکا و دولت ترامپ را رد و اعلام کرد که با برخی انتقادات مبنی بر این که آمریکا از عرصه جهانی عقب کشیده، مخالف است.
پمپئو مدعی شد: "آمریکا همچنان در عرصه جهانی فعال است و ریاست چندین سازمان بین المللی را برعهده دارد. ما رهبری ائتلافی متشکل از بیش از 20 کشور جهان علیه تروریسم را برعهده داریم و همچنان به رویارویی با تهدیدهای پیرامون جهان ادامه میدهیم و از دفاع از کشورمان دست نمیکشیم."
وی همچنین هشدارها درباره آینده غرب را رد کرد و گفت: "مطمئن است غرب پیروز خواهد شد و آمریکا و غرب در کنار یکدیگر در حال پیروزی هستند."
پمپئو صحبت از مرگ ناتو را نیز مبالغه آمیز دانست.
اظهارات رئیس جمهوری آلمان تاکیدی دوباره بر پیامدهای مخرب رویکرد دولت ترامپ یعنی یکجانبه گرایی در قبال جهان است.
ترامپ به شکلی مشخص و حساب شده، به تخریب تمام ابزارها و هنجارهای چندجانبه گرایی مبادرت کرده و از توافقهای مهم جهانی خارج شده است.
رئیس جمهوری جنجالی آمریکا ابتدا از پیمان تجارت آزاد دو سوی اقیانوس آرام (تی پی پی) و توافق آب و هوایی پاریس و سپس از توافق هسته ای برجام خارج شد.
دولت ترامپ خروج از پیمانهای کنترل تسلیحات را نیز در دستور کار خود قرار داده و تاکنون از پیمان نیروهای هسته ای میان برد (آی ان اف) خارج شده و درصدد خروج از پیمان آسمانهای باز و تمدید نکردن پیمان استارت جدید است.
ترامپ همچنین آمریکا را از یونسکو و شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد خارج کرده و نیز مسبب جنگ تجاری بین آمریکا با چین و تقابل تجاری آن کشور با اروپا به شمار می رود.
ترامپ با انتقاد از وضع کنونی ناتو نیز خواهان مشارکت هر چه بیشتر کشورهای اروپایی به ویژه آلمان در این سازمان نظامی و نیز افزایش بودجه نظامی این کشورها است.
این مساله موجب بروز اختلاف داخلی در ناتو بین فرانسه و آمریکا شده است.
درباره وضع ناتو نیز برخلاف ادعای پمپئو، «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در واکنش به چراغ سبز ترامپ به حمله ترکیه به شمال سوریه و اقدام بدون هماهنگی آنکارا در این زمینه، به صراحت از مرگ مغزی ناتو سخن گفته بود.
ادعای پمپئو درباره تداوم وجودی هویت واحد غرب کاملا بر خلاف دیدگاه سران کشورهای بزرگ اروپایی به ویژه آلمان و فرانسه و حتی اتحادیه اروپا است.
آنها از شکاف فزاینده فرا آتلانتیکی سخن می گویند و معتقدند که اروپا باید در مقابل ترامپ که میخواهد به طور سیستماتیک شالوده چندجانبه گرایی را نابود کند، بایستد.
مکرون در پاسخ به ادعاهای پمپئو گفت: غرب درحال ضعیف شدن است. آمریکا سیاستی از چند سال قبل در پیش گرفته که مربوط به دولت فعلی واشنگتن نیست و طبق این سیاست، آمریکا به نوعی درحال تجدید نظر در روابط با اروپا و خروج از این مناسبات است.
رویکرد چندجانبه گرایی و شکل گیری مراکز جدید قدرت اقتصادی و نفوذ سیاسی در جهان مورد دلخواه در راستای منافع آمریکا نیست و به همین دلیل ترامپ همواره تلاش خود را به جلوگیری از تحقق آن معطوف کرده است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
141/116
بیشتر بخوانید:
هشدار مرد امنیتی مونیخ درباره افزایش اختلاف آلمان و ناتو