ایران پرس- دولت ترامپ با این که مدعی تهدید آفرینی قدرت های هسته ای رقیب علیه آمریکا است، اما در راستای دکترین هسته ای جدید آمریکا، روند ساخت و استقرار موشک ها و تسلیحات جدید هسته ای برای مقابله با تهدیدات ادعایی از جانب روسیه و چین را سرعت بخشیده است.

این رویکرد واشنگتن، پیامدهای منفی برای امنیت جهانی دربردارد. اقدام جدید دولت ترامپ برای استقرار کلاهک های هسته ای جدید در زیردریایی های آمریکا انتقاد شدید روسیه را موجب شده است.

«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه روز چهارشنبه 5 فوریه از استقرار کلاهک‌های هسته‌ای جدید کم بازده از نوع دبلیو  2 - 76  W 76-2 در موشکهای بالستیک قاره پیمای  مستقر در زیردریایی‌های آمریکا ابراز نگرانی کرد.

ریابکوف گفت: "ما این موضوع را با نگرانی جدی دنبال می‌کنیم نه به این خاطر که امنیت روسیه را در خطر می‌بینیم، زیرا امنیت کشور ما در نتیجه تلاش‌های انجام گرفته از جهت به کارگیری از جنگ افزار‌ها و تسلیحات لازم و همچنین از نظر توسعه سامانه‌های تسلیحاتی بسیار پیشرفته با اطمینان تضمین شده است.

بلکه نگرانی اصلی ما از نقطه نظر دکترین‌ و مفاهیمی است که آمریکایی‌ها در ابعاد هسته‌ای به آنها استناد می‌کنند. موضوع بسیار هشدارآمیز این است."

روزنامه وال استریت ژورنال به تازگی در گزارشی از افزوده شدن کلاهکی جدید به زرادخانه هسته‌ای آمریکا با هدف به اصطلاح مقابله با تهدیدات روسیه خبر داد.

حامیان این اقدام اعلام کرده اند، به چنین سلاح کم بازده‌ای به عنوان یک بازدارنده در مقابل تسلیحات هسته‌ای روسیه بدون استقرار تسلیحات هسته‌ای راهبردی قدرتمندتر آمریکا نیاز است.

با این حال این اقدام مخالفان جدی درداخل ساختار حاکمیتی آمریکا دارد. 

«آدام شیف» رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان در سخنانی گفت، استقرار این کلاهک یک اقدام گمراه کننده و خطرناک محسوب می‌شود.

وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) بارها روسیه را چالش بزرگ هسته ای آمریکا اعلام کرده است. 

«جان رود» معاون وزیر دفاع آمریکا در امور سیاستگذاری در ژوئیه 2019 گفت: "روسیه در حال تقویت توانمندی‌های هسته‌ای تاکتیکی خود است و این در حالی است که ما ده‌ها سال است یک سلاح هسته‌ای جدید تولید نکرده ایم. ادعای این مقام ارشد پنتاگون کاملا با واقعیت در تعارض قرار دارد."

دولت ترامپ در چارچوب دکترین هسته ای جدید آمریکا موسوم به "بازبینی وضعیت هسته ای" (The Nuclear Posture Review) که درفوریه 2018 منتشر شد، رویکردی فعال در زمینه زرادخانه هسته ای و استراتژی هسته ای آمریکا به ویژه تولید و استقرار سلاح های هسته ای کوچک اتخاذ کرده است.

آمریکا بر ادامه اتخاذ استراتژی ضربه نخست هسته ای به عنوان یک گزینه حیاتی تاکید دارد که به معنای باقی ماندن کابوس حملات هسته ای در جهان و تهدیدی آشکار علیه دیگر کشورهای جهان به ویژه قدرتهای هسته ای مانند روسیه و چین تلقی می شود.

در عین حال دکترین جدید هسته ای آمریکا زمینه قانونی و نظری لازم  برای توسعه هرچه بیشتر زرادخانه هسته ای و تقویت سه گانه هسته ای آمریکا را فراهم آورده است.

هدف دیگر دولت ترامپ رهایی از قید وبند پیمان های کنترل تسلیحات هسته ای است تا بتواند آزادانه به توسعه و استقرار این تسلیحات بپردازد.

در این راستا واشنگتن همواره روسیه را  به نقض توافقات تسلیحات هسته ای مانند پیمان نیروهای هسته ای میانبرد (آی ان اف) و پیمان استارت جدید متهم کرده است.

ادعاهای گزاف آمریکا در  واقع به مثابه فرار به جلو با متهم کردن رقبای هسته ای آمریکا به ویژه روسیه است تا بدین ترتیب بهانه لازم برای اقدامات توسعه طلبانه هسته ای دولت ترامپ فراهم شود.

با از میان رفتن پیمان های مهم کنترل تسلیحاتی جهان با چشم اندازی تاریک مواجه خواهد شد که در آن قدرت های هسته ای بدون هیچ محدودیتی به توسعه و استقرار انواع تسلیحات هسته ای خواهند پرداخت و آینده امنیت جهانی را در معرض مخاطره جدی قرار خواهند داد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/118

بیشتر بخوانید:

واکنش روسیه به تحریم‌های جدید آمریکا/ تحلیل

راشاتودی: پنج سلاح روسیه برای مات آمریکا در جنگ تحریم‌ها