«رویا رحمانی» گفت: گفتوگوهای مستقیم دولت «ترامپ» با طالبان، کابل را در تاریکی قرار داده و نگرانیها را نسبت به عدم حمایت عمومی از توافق صلح و موثر نبودن آن افزایش داده است.
«رحمانی» با بیان اینکه برچه اساس مقامات کاخ سفید با گروه طالبان گفتوگو میکنند، گفت: اقدامات اخیرآمریکا درمذاکره با گروه طالبان آنان را درمیدان جنگ جسورترکرده و تنها فشارها ضد دولت«اشرف غنی» را افزایش داده است. این اظهارات «رحمانی» تازهترین نشانههای افزایش بیاعتمادی بین کابل و واشنگتن بود.
پیش ازاین نیز«حمدالله محب» مشاور امنیت ملی افغانستان از مقامات آمریکایی به دلیل به حاشیه راندن دولت افغانستان از روند گفتوگوهای صلح انتقاد کرده بود.
سخنان سفیر افغانستان در واشنگتن درانتقاد ازعملکرد دولت آمریکا در قبال روند صلح آن کشورحاکی از تداوم موضع انتقادی دولت کابل درقبال گفتگوهای دو جانبه کاخ سفید با گروه طالبان است که موجب شده تا نقش دولت افغانستان درمسیر آشتی ملی در این کشور به حاشیه رانده شود.
این دیدگاه وجود دارد که برنامه آمریکا برای دور نگه داشتن دولت افغانستان از گفتگوهای صلح با طالبان سبب شده تا این گروه بیش ازگذشته برموضع خود درعدم مذاکره با دولت کابل اصرار کند.
تضعیف موقعیت دولت افغانستان در روند صلح بر اثر سیاست های مخرب کاخ سفید این برداشت را برای طالبان ایجاد کرده که نقش اصلی در مسئله صلح در این کشوررا کاخ سفید عهده دار است و تنها باید با نماینده آمریکا برای نحوه خاتمه جنگ در افغانستان به توافق برسد.
این شرایط سبب شده تا نقش دولت افغانستان برای استقرار صلح در این کشور به شدت کمرنگ بشود وعملا طالبان با تشدید جنگ، درصدد امتیازگیری از هیات مذاکره کننده آمریکا هستند که این مسئله چالش ها برای مقامات کابل را به طور فزاینده ای افزایش داده است.
علاوه بر این، سیاست پنهان کاری آمریکا درروند گفتگوها با طالبان موجب شده تا نگرانی های درباره امتیازات احتمالی کاخ سفید به این گروه به نیابت ازدولت افغانستان موجب به خطر افتادن منافع ملی این کشور بشود.
به همین دلیل است که محافل سیاسی و رسانه ای در افغانستان خواستار شفاف شدن گفتگوهای آمریکا با طالبان هستند.
«حامد کرزی» رئیس جمهوری سابق افغانستان گفته است: دولت آمریکا باید درباره گفتگوها با طالبان شفاف سازی کند و از اقدامات خود در این زمینه به دولت کابل اطلاع رسانی کند.
البته لزوم شفاف شدن روند گفتگوهای آمریکا با طالبان تنها به داخل افغانستان محدود نیست و برخی کشورهای منطقه به خصوص همسایگان نیز مواضع مشابهی را مطرح کرده اند.
از نظراین کشورها باید نتایج احتمالی مذاکرات آمریکا و طالبان هم برای دولت افغانستان وهمچنین برای کشورهای همسایه پذیرفتنی باشد.
با توجه به افزایش اعتراض ها در افغانستان به سیاست پنهان کاری آمریکا در خصوص مذاکرات با طالبان و انتقاد برخی کشورهای منطقه، نماینده ویژه کاخ سفید مجبور شد تا در هفته های گذشته در دیدار با مقامات ارشد دولت کابل و نشست با مقامات حزبی افغانستان و همچنین نشست سه جانبه با نمایندگان روسیه و چین گزارشاتی در این زمینه ارائه کند.
139/118
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
لزوم توجه به نگرانی های امنیتی همسایگان در روند صلح افغانستان/ تحلیل
اذعان سفیر آمریکا به شکست مذاکرات صلح با طالبان
برنامه آمریکا برای استفاده از ظرفیت روسیه و چین در روند صلح افغانستان/ تحلیل