ایران پرس- وزرای دفاع اتحادیه اروپا در نشست مشترکی در بروکسل اولین سند همکاریهای دفاعی را در جهت خوداتکایی امنیتی و دفاعی امضاء کردند.

این سند توسط 25 کشور عضو اتحادیه اروپا امضاء شد. 

تنها کشورهای مالت،‌ دانمارک و بریتانیا در این «همکاری با ساختار دائمی» در زمینه دفاعی مشارکت نمی کنند.

این همکاری در چارچوب 17 برنامه طی ماه‌های آینده اجرا خواهد شد. 

در بین این 17 برنامه، مهمترین موضوع تشکیل «هسته پاسخ بحران ها» است.

وظیفه این هسته بحران، تسریع استقرار نیروها در زمانی است که اتحادیه اروپا عملیات نظامی اضطراری آغاز می کند.

آلمان این هسته را هدایت می کند، برنامه دیگر گسترش «نرم افزارهای رادیویی»‌ مشترک است که به نیروهای کشورهای مختلف اروپایی امکان می دهد راحت‌تر در منطقه با هم ارتباط برقرار کنند. فرانسه هدایت این برنامه را به عهده دارد. 

شمار بسیاری از کشورهای اروپایی می خواهند یک مرکز فرماندهی پزشکی اروپایی را ایجاد کنند تا امکان مدیریت بهتر منابع و تجهیزات پزشکی کمیاب را در عملیات خارجی اتحادیه اروپا فراهم کند.

این کشورها همچنین توسعه ربات های زیر دریایی مین یاب را خواستارند. 

فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی و امنیتی اروپا

فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی وامنیتی اروپا درباره توافق همکاریهای دفاعی اروپایی گفت: امروز روزی تاریخی برای دفاع اروپایی است زیرا پس از سالها در نهایت شروط پیمان لیسبون در خصوص ایجاد همکاری ساختاری دفاعی دائمی بین کشورهای اروپایی امروز آغاز می شود که به ما اجازه می دهد برای اولین بار دفاع اروپایی را با پروژه های واقعی آغاز کنیم، به خصوص که کشورهای عضو پیش از این 50 پروژه واقعی هم در زمینه توانایی ها و هم در زمینه همکاری ارائه کرده اند.    

اروپای به ظاهر مستقل اما در اصل زیر چتر آمریکا

از شصت سال پیش که سنگ بنای اتحادیه اروپا گذاشته شد کشورهای اروپایی موسس بازار مشترک اروپایی به خصوص فرانسه به دنبال ترتیبات مستقل امنیتی اروپایی بودند.

اما قرار داشتن کشورهای اروپایی زیر چتر امنیتی ناتو تحت رهبری امریکا مانع از این شد که اروپا بتواند به این سمت حرکت کند.

پس از پایان جنگ سرد نیز مخالفتهای بریتانیا به عنوان متحد سنتی آمریکا دولتهای اروپایی را از ایجاد یک پیمان دفاعی مشترک اروپایی بازداشت.

اما بحراهای مداوم یکی پس از دیگری از سال 2014 چالشهای بزرگی را برای اروپا ایجاد کرد.

الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه و درگیری در شرق اوکراین، موج پناهجویان به اروپا، سپس رأی مثبت به برگزیت و به قدرت رسیدن دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا شرایط را تغییر داد. 

تحلیل گر هفته نامه اشپیگل در این زمینه نوشت: روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیس جمهور آمریکا و مسئله برگزیت از مهم ترین محرک ها برای تولد همکاری های دفاعی گسترده در اتحادیه اروپا است.

چالش ترامپ برای اتحادیه اروپا

ترامپ بعد از روی کار آمدن به عنوان رئیس جمهور آمریکا مرتبا تعهدات خود در قبال امنیت اروپا را زیر سوال قرار داده و این مسئله اتحادیه اروپا را بر آن داشت تا در این زمینه مستقل تر عمل کند.

از طرف دیگر با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا یکی از موانع اصلی تشکیل اتحادیه دفاعی و تقویت همکاری های نظامی در این اتحادیه عملا برطرف می شود چرا که لندن از مخالفان سرسخت چنین طرحی است.134/111

نویسنده: مکی

بیشتر بخوانید:

انتقاد اتحادیه اروپا از سیاست های اقتصادی ترامپ/ تحلیل

اتحادیه اروپا و امریکای ترامپ

واکنش اتحادیه اروپا به فرمان اجرایی جدید ترامپ

فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی و امنیتی اروپا
چالش ترامپ برای اتحادیه اروپا