ایران پرس- «الهام علی اف» (Ilham Aliyev) رئیس جمهوری آذربایجان در دیدار «مسعود کرباسیان» وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران در باکو گفت: توافق های حاصل شده بین ایران و جمهوری آذربایجان در حال اجرا است و نتایج آن به ثمر نشسته است.

رئیس جمهوری آذربایجان، همچنین با اشاره به اجرای پروژه های مشترک فراملی، در خصوص ادامه همکاری های ثمربخش میان ایران و جمهوری اذربایجان در سال های آینده ابراز اطمینان کرد.

آغاز روابط ایران و روسیه و جمهوری آذربایجان

در سال های اخیر دیدارهای متعدد  دو جانبه میان روسای جمهوری و وزرای دو کشور برای گسترش سطح روابط انجام گرفته است.

در این چارچوب اما تصمیمات سه جانبه ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان  را می بایست آغاز مرحله جدیدی از روابط بین ایران، جمهوری آذربایجان و روسیه  دانست.

همکاری چندجانبه در زمینه های مختلف اقتصادی 

در هشتم اوت سال 2016 به دعوت جمهوری آذربایجان نشست سه جانبه ای با حضور رییسان جمهوری ایران و روسیه  با هدف توسعه و شتاب بخشیدن به سطح همکاری چند جانبه در زمینه های مختلف اقتصادی  برگزار شد. 

روسای جمهوری ایران، روسیه و آذربایجان در اجلاس باکو در دو محور عمده  پروژه های اقتصادی در حوزه های انرژی و حمل و نقل مذاکره کردند.

ایران، روسیه و آذربایجان در اجلاس باکو

 

تا چند روز دیگر«چهارشنبه یکم نوامبر 2017» تهران میزبان دومین نشست سه جانبه روسای جمهوری ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان خواهد بود.

استقبال از روابط ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان

روزنامه «ینی مساوات» چاپ باکو در گزارشی با اشاره به برگزاری نخستین اجلاس سه جانبه ایران، جمهوری آذربایجان و روسیه با استقبال از توسعه روابط این سه کشور، نوشت: 

«این اجلاس از نظر مشارکت جمهوری آذربایجان در پروژه های اقتصادی جدید و روابط دولت باکو با دو کشور همسایه اهمیت خاص دارد.»

دکتر «حمیدرضا عزیزی»، عضو شورای علمی موسسه مطالعات ایران و اوراسیا (ایراس) در مورد اهمیت این همکاری ها معتقد است، حوزه شمالی (آسیای مرکزی، قفقاز و روسیه) از بهترین پتانسیل برای همکاری های چند جانبه  برخوردار است.

وی تصریح می کند، روندهای همگرایانه اقتصادی، ضمن ایجاد وابستگی متقابل، در بلندمدت هزینه واگرایی مجدد از ایران «تحت تأثیری عواملی نظیر فشارهای احتمالی غرب» را افزایش خواهد داد.

همکاری ایران و جمهوری آذربایجان در عرصه های اقتصادی

یکی از جنبه های مهم همکاری ایران و جمهوری آذربایجان در عرصه های اقتصادی، استفاده از ظرفیت حمل و نقل، بازرگانی ازطریق تکمیل راه  ترانزیتی حمل و نقل شمال – جنوب است.

هدف این راهگذر، ایجاد بهترین فرصت‌های ممکن برای حمل و نقل کالاهای ترانزیتی از هند، ایران و کشورهای خلیج فارس به جمهوری آذربایجان، فدراسیون روسیه و سپس به شمال و غرب اروپا است.

به گفته مسوولان جهموری اذربایجان مرحله اول راه ترانزیتی «کریدور» شمال - جنوب به پایان رسیده است  و در ماه دسامبر قطار آزمایشی به سمت ایران حرکت خواهد کرد.

جمهوری آذربایجان ازهمسایگان شمالی ایران است که همجواری جغرافیایی، پیوندهای تاریخی، فرهنگی وعقیدتی با مردم ایران دارد.

این عوامل فرصت‌های اقتصادی فراوانی پیش روی ایران و جمهوری آذربایجان قرار داده است که با برنامه‌ ریزی و اقدام می‌ توان از آن‌ها بهره برد. 

در حال حاضر ظرفیت‌های پنهان فراوانی در روابط دو کشور وجود دارد که می ‌تواند مورد توجه قرارگرفته و منجر به تأمین منافع دو و چند جانبه گردد.133/112

نویسنده : جمشید امین زاده 

بیشتر بخوانید:

تصویب بیانیه مشترک سران جمهوری آذربایجان، ایران و روسیه در مجلس جمهوری آذربایجان

دیدار پرسود روسای جمهوری ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در باکو

تاکید روسیه و جمهوری آذربایجان بر گسترش همکاری ها با ایران

ایران، روسیه و آذربایجان در اجلاس باکو