ایران پرس- آمریکا پس از حادثه 11 سپتامبر 2001 به بهانه مبارزه با تروریسم به افغانستان و عراق حمله کرد.

این حملات زمینه تشدید و تقویت حضور نظامی واشنگتن در کشورهای منطقه را فراهم آورد. کما اینکه پس از وقوع جنگ داخلی در سوریه و افزایش دامنه اقدامات گروه تروریستی داعش در سوریه و عراق، آمریکا به بهانه مبارزه با داعش حضور نظامی خود در عراق را تقویت و در عین حال، حضور نظامی غیرقانونی در شمال سوریه پیدا کرده است.

به رغم این واقعیات، «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا در یادداشتی در مجله «فارن‌افرزن» مدعی شد که واشنگتن قصد ورود به یک درگیری نظامی دیگر را در خاورمیانه ندارد.

پمپئو نوشت: «کارشناسان ممکن است بیم داشته باشند که (دولت ترامپ) آمریکا را وارد جنگی دیگر کند، اما مشخص است که آمریکایی‌ها رئیس‌جمهوری دارند که درعین اینکه ابایی برای استفاده از قوای نظامی ندارد، مشتاق به استفاده از آن هم نیست.»

ادعای وزیر خارجه آمریکا، رویکرد سیاست خارجی دولت ترامپ استفاده از قدرت سخت و اعمال زور برای تحقق اهداف مد نظر در عرصه بین‌المللی از جمله در خاورمیانه است. این مساله به صراحت در سند استراتژی امنیت ملی 2017 آمریکا آمده است.

«دونالد ترامپ» در دسامبر2017 هنگام ارائه استراتژی جدید امنیت ملی آمریکا گفت: «ایالات متحده آمریکا با زور به صلح می‌رسد.»

بر این اساس آمریکا اکنون کاملا در سایه قدرت نظامی و در واقع با استفاده از زور در سوریه به حضور نظامی غیرقانونی خود ادامه داده و در عین حال در سراسر منطقه خاورمیانه به ویژه در خلیج فارس حضور نظامی پر رنگی دارد، کما اینکه فقط در پایگاه هوایی العدید در قطر حدود 11 هزار نظامی آمریکایی مستقرهستند.

یکی از بهانه‌های اصلی تداوم حضور نظامی آمریکا در منطقه مقابله با نفوذ و اقدامات منطقه‌ای ایران است.

در این راستا؛ «پمپئو» در یادداشت اخیر خود آنچه به گفته وی «حکومت‌های قانون‌گریز» خوانده شده را چالش جدید پیش‌رو آمریکا توصیف و ادعا کرد ایران و کره‌شمالی اصلی‌ترین حکومت‌های این چنینی در دنیا هستند.

وی ادعا کرده تهران و پیونگ‌یانگ چند دهه به دنبال برنامه‌های تسلیحات هسته‌ای بوده‌اند.

پمپئو افزود توافق دولت قبلی آمریکا یا «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) نتوانسته به «بلندپروازی‌های هسته‌ای» ایران پایان دهد.

 به گفته پمپئو، چون ایران می‌دانست که دولت «اوباما» حفظ برجام را به هر چیزی دیگر ترجیح خواهد داد این توافق موجب ایجاد حس مصونیت در ایران شده و به آن امکان داد حمایت خود را از فعالیت‌های مخرب افزایش دهد.»

 

اظهارات و موارد ادعایی از جانب «پمپئو» درباره ایران کاملا عاری از حقیقت است. ایران پس از مذاکرات مفصل و پیچیده با قدرت‌های جهانی، در ژوئیه 2015 با آنها درباره توافق هسته‌ای برجام به توافق رسید.

ایران همواره تاکید کرده که برنامه هسته‌ای‌اش تنها برای کاربردهای صلح‌آمیز است و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون در 12 گزارش صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای ایران را تایید کرده است.

در مقابل، آمریکا برجام را برای نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران ناکارآمد قلمداد کرده و درچارچوب شروط 12 گانه مطرح شده توسط پمپئو خواهان برچیده شدن کامل برنامه هسته‌ای ایران، توقف و محدودیت برنامه موشکی و پایان بخشیدن به اقدامات منطقه‌ای ایران است.

با این حال؛ اکنون جهان به سیاست‌های زومدارانه و قلدرمابانه آمریکا به ویژه در زمینه برجام پی‌برده و اکنون این آمریکاست که در سایه سیاست‌های یکجانبه‌گرایانه ترامپ دچار انزوای روز افزون شده است.139/120

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید: 

حضور نظامی آمریکا عامل افزایش ناامنی ها و تامین منافع این کشور / تحلیل

آمریکا از برجام خارج شد -

احداث پایگاه‌های نظامی جدید آمریکا در سوریه