ایران پرس- حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب در سخنانی در آغاز سال 97 در حرم امام رضا در مشهد مقدس؛ یکی از دلایل استحکام و ماندگاری ارزش های انقلاب اسلامی در چهل سالگی نظام جمهوری اسلامی  را ایستادگی بر آرمان های  انقلاب دانستند.

ایشان با اشاره به حضور جمهوری اسلامی ایران در برخی کشورهای منطقه که با خواست دولتها و ملتها انجام شده است، خاطرنشان کردند: ما نه زورگویی کردیم و نه دخالت در امور داخلی کشورها. کمک خواستند و ما کمک کردیم و این کمک را هم با انگیزه های منطقی و با محاسبات بسیار عاقلانه، و نه از روی احساس، انجام دادیم.

جمهوری اسلامی ایران بر اساس اصول راهبردی خود همواره به دنبال صلح و امنیت جهانی بوده است

جنگ و خشونت هرگز در دکترین نظامی ایران جایی نداشته و ندارد و همین موضوع سبب شده است، ایران اسلامی بازیگری فعال در زمینه صلح و امنیت جهانی باشد. اکنون چندین سال است که گروه های تروریستی امنیت را در نیمه غربی آسیا به شدت به چالش کشیده اند. در این میان، آمریکا و برخی متحدانش از جمله بریتانیا، همگرایی های امنیتی در منطقه را سخت و ناهموار کرده اند.

امریکا با همراهی برخی رژیم های متجاوز تحت عنوان ائتلاف برای مبارزه با تروریسم بجای مبارزه واقعی با تروریست ها از انها حمایت کرده است. در نقطه مقابل این جریان جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری که دارای موقعیت استراتژیک در منطقه خاورمیانه است، به ایفای نقش کارآمد و موثر در جهت ایجاد امنیت و برقراری صلح از طریق حل بحران سوریه اقدام نموده است.

ایران با  دفاع از حقوق ملت های مظلوم و نفی هرگونه تجاوز و محکوم کردن هر جنگ تجاوز کارانه و اشغالگری، و از طریق ایفای نقش فعال در جنبش عدم تعهد در جهت ایجاد زمینه های همکاری و تقویت گفتمان بین المللی به منظور مبارزه با تروریسم تلاش کرده است.

جمهوری اسلامی ایران با ارائه راهبردهای تدافعی، ثبات و تنوع سازی وارد معادله حل بحران سوریه شده است.

قدردانی نماینده سازمان ملل از تلاش های ایران برای یافتن راه حل دیپلماتیک پایان بحران سوریه

«استفان دمیستورا» نماینده سازمان ملل بارها از تلاش های ایران برای یافتن راه حل دیپلماتیک پایان بحران سوریه قدردانی کرده است. جمهوری اسلامی ایران همچنان به عنوان حامی دولت سوریه در این کشور حضور دارد و کمک های مستشاری را تا زمانی که دولت دمشق بخواهد، ادامه خواهد داد.

ایران در قبال سایر بحران های منطقه از جمله یمن و در جهت کمک به حل مصائب مسلمانان در میانمار نیز در مجامع  و نشست های بین المللی نقشی مسوولانه ایفا کرده است.

براساس سند چشم انداز افق 20 ساله یا ۱۴۰۴، جمهوری اسلامی ایران باید الهام بخش، فعال و موثر در جهان اسلام با تحکیم الگوی مردم‎سالاری دینی، توسعه کارآمد، جامعه اخلاقی، نواندیشی و پویایی فکری و اجتماعی، بر همگرایی اسلامی و منطقه‎ای تاثیر گذار باشد.

جایگاه سیاسی و جغرافیایی منحصر به‎فرد ایران در منطقه راهبردی غرب آسیا و به طور کلی جهان اسلام، سبب شده است جمهوری اسلامی ایران به عنوان مرجع مهم صلح و امنیت منطقه‌ای و بین المللی محسوب شود.

ایران با عضویت در سازمان‌های مهم بین المللی از جمله سازمان ملل متحد، جنبش غیرمتعهدها ، سازمان همکاری اسلامی و دیگر نهادهای وابسته به سازمان ملل، نقش مهمی در مسیر تحقق امنیت پایدار ایفا کرده است.

اهتمام ایران به حفظ ثبات و امنیت منطقه، جدیت و تعامل منطقه ای و بین المللی جمهوری اسلامی ایران را برای تضمین امنیت پایدار نمایان کرده است.

تأثیرگذاری ایران در حل بحران سوریه و در نتیجه تحکیم زمینه های صلح و امنیت در منطقه خاورمیانه  نتیجه همین رویکردها بوده است.

رویکرد سنجیده و حساب شده ایران در قبال مبارزه با تروریسم داعشی در سوریه و عراق، حضور فعال ایران در مجامع منطقه‌ای و بین‌المللی را برای پایان خشونت در این دو کشور تقویت کرده است.

در همین چارچوب، در دسامبر 2014، نخستین کنفرانس بین المللی جهان ضد خشونت و افراطی‌گری با حضور رئیس جمهوری اسلامی ایران، مقامات عالی سیاسی، نخبگان و اندیشمندان بیش از 50 کشور جهان در تهران برگزار شد.

کنفرانس بین المللی جهان ضد خشونت و افراطی‌گری با حضور رئیس جمهوری اسلامی ایران

 

«حسن روحانی»، رئیس جمهوری اسلامی ایران در نخستین کنفرانس بین المللی جهان ضد خشونت و افراطی‎گری 10 پیشنهاد برای برقراری صلح و امنیت و مبارزه با خشونت در سطح جهان ارائه کرد.

دیپلماسی ایرانی، شناختی  درست و به موقعی از فضای بحرانی منطقه دارد

پیشنهادهایی که رئیس جمهوری ایران در چارچوب تعالم سازنده با نظام جهانی برای پایان خشونت در منطقه و جهان در نخستین کنفرانس بین المللی جهان ضد خشونت و افراطی گری در تهران مطرح کرد، نشان دهنده این واقعیت است که دیپلماسی ایرانی، شناختی  درست و به موقعی از فضای بحرانی منطقه دارد.

تحسین رسانه های خارجی از سیاستهای ایران در زمینه برقراری صلح در منطقه

روزنامه «کوریا هرالد» کره جنوبی در آوریل 2016  در مقاله ای سیاست های در پیش گرفته شده از سوی ایران در منطقه را مورد تمجید قرار داد.

هرالد می نویسد: از دیدگاه کشورهای مختلف، مسوولان ایرانی ابتکاراتی هم برای برقراری صلح در کل خاورمیانه داشته اند که در نوع خود جالب توجه است.

مجله آمریکایی نشنال اینترست هم درنوامبر 2017 در تحلیلی با انتقاد از سیاست «خصومت ورزی حداکثری» واشنگتن در قبال ایران نوشت:مشارکت تهران برای ثبات منطقه ضروری است.

این  مجله آمریکایی در گزارشی از سیاست خارجی واشنگتن در قبال ایران انتقاد کرده و می نویسد: «پیگیری نظم امنیتی تحت رهبری آمریکا در خاورمیانه، خون آمریکایی ها و سرمایه های این کشور را به یغما برده است.

علی رغم توجه بیش از اندازه ای که استراتژیست های آمریکایی معطوف منطقه کرده اند، این مداخلات آمریکا بوده که محدودیت های قدرت این کشور، یعنی ناتوانی اش در ملت سازی، مقابله موثر با شورش های محلی، بازگردانی نظم به مناطق فاقد حاکمیت، مقابله با عوامل محرک تروریسم و تعامل مبتنی بر انعطاف با هر کدام از قدرت های منطقه ای را به نمایش گذارده است.»

از نگاه این نشریه؛ آنچه باعث می شود ناتوانی آمریکا برای مقابله با چالش های خاورمیانه آسیب زا شود، فقدان دوراندیشی در میان تصمیم سازان این کشور است که به دلیل روایت های نادرستی که آنها دریافت می کنند، تشدید هم می شود.

از زمان وقوع انقلاب اسلامی، دکترین امنیت ملی ایران بر رسیدن به بازداری موثر علیه تهدیدهای تحمیل شده از سوی  آمریکا و اسرائیل به منطقه  بوده است.

گزارشی از سوی  پنتاگون در ژانویه 2014 تصریح می کند: دکترین نظامی ایران دفاعی است و بر جلوگیری از حمله، دوام در برابر حمله اولیه، تلافی حملات یک گروه متجاوز، جستجوی راه حل دیپلماتیک برای خصومت ها و همزمان اجتناب از اعطای امتیاز بدون به خطر انداختن منافع بنیادین خود، استوار است."

این گزارش می افزاید: "ایران را بایستی به عنوان بازیگری کلیدی دید که مشارکتش همانند سایر قدرت های منطقه ای و جهانی برای پیشبرد ثبات منطقه ضروری است."

مسئولان ایران بارها در نشست های مختلف منطقه‌ای و بین المللی درباره امنیت و صلح جهانی تاکید کرده اند که برای پیشبرد مبارزه با خشونت و افراطی‎گری و گسترش فرهنگ صلح و مدارا در جهان، اقدامات اساسی لازم است.

ایران نه فقط برای سوریه بلکه برای یمن و لبنان و عراق هم صلح می خواهد و انجام گفت وگوهای به دور از تنش ها را پیشنهاد می دهد. 

گروه ایران اداره کل خبر و تفسیر برون مرزی

133/118

کنفرانس بین المللی جهان ضد خشونت و افراطی‌گری با حضور رئیس جمهوری اسلامی ایران