«عبدالفتاح موسی» کمیسر امور سیاسی، صلح و امنیت اکوواس پس از دیدار با روسای ستاد این گروه در آکرا، پایتخت غنا با اعلام این موضوع مدعی شد: "هرگونه مداخله در نیجر، کوتاه مدت و با هدف بازگرداندن نظم بر اساس قانون اساسی خواهد بود."
با احتمال نزدیک شدن اقدام نظامی در نیجر، خبرها از استقرار هواپیماهای مالی و بورکینافاسو در نیجر حکایت دارد. بورکینافاسو و مالی که در شش ماه گذشته مانند نیجر شاهد کودتاهای نظامی بوده اند، در بیانیه ای مشترک اعلام کردند: "هرگونه دخالت نظامی در نیجر اعلام جنگ به این دو کشور تلقی می شود و آنها نیز در این کشور مداخله خواهند کرد."
کودتا در نیجر در 26 ژوئیه 2023 توسط نیروهای گارد ریاست جمهوری انجام گرفت. آنان، «محمد بازوم» رئیس جمهوری را بازداشت و همزمان، سرنگونی دولت وی را اعلام کردند.
در پی این اقدام، ژنرال «عبدالرحمن تیانی» قدرت را در این کشور در دست گرفت.
کودتای نیجر از همان ابتدا با موضع گیری سرسخت اکثر کشورهای عضو اکوواس و کشورهای غربی به ویژه فرانسه و آمریکا روبه رو شد.
در واقع، فرانسه از همان ابتدا اعلام کرد: در صورت حمله نظامی اکوواس از آن حمایت می کند. با این حال کودتای نیجر از سوی بسیاری از شهروندان این کشور اقدامی درست ارزیابی شده و هزاران تن از شهروندان نیجری از جابجایی قدرت در کشورشان دفاع کرده و مخالفت خود را با فرانسه و حضور این کشور در نیجر اعلام کرده اند.
آنان، بازم را متحد کشورهای غربی به ویژه فرانسه دانسته و ضمن حمایت از برکناری وی، عدم مداخله غربی ها در امور داخلی کشورشان را خواستار شده اند.
نیجر کشوری مهم به ویژه برای فرانسه محسوب می شود.
معادن غنی از جمله معادن اورنیوم که سوخت بیش از 30 درصد نیروگاه های هسته ای فرانسه را تامین می کند، از جمله دلایل توجه ویژه پاریس به نیجر است.
همچنین این کشور، آخرین سنگر فرانسه در منطقه محسوب می شود و در واقع از دست دادن نیجر شکست حیثیتی برای فرانسویان خواهد بود. از این رو پاریس در تلاش است رئیس جمهوری برکنار شده نیجر را به قدرت برگرداند و جایگاه خود در این کشور را تحکیم بخشد.
در این زمینه شیخ «ابراهیم زکزاکی» رهبر مسلمانان نیجریه نسبت به فتنه گری فرانسه وآمریکا در کشورهای این منطقه هشدارداد و گفت: این دو کشور عامل اصلی بحران در نیجریه و نیجر هستند.
اگرچه اکوواس برای حمله به نیجر اعلام آمادگی کرده است و بسیاری از سران کشورهای عضو این نهاد نیز از این تصمیم استقبال کرده اند، اما در عمل، بسیاری اکوواس را فاقد قدرت نظامی و بودجه لازم برای چنین عملیاتی می دانند.
روزنامه وال استریت ژورنال آمریکا اخیرا به نقل از یک فرمانده نظامی در یکی از کشورهای عضو اکوواس که نخواست نامش فاش شود، در جدیت و عملی بودن این مداخله تشکیک کرد و گفت: "آماده سازی برای دخالت نظامی با هدف پایان دادن به کودتا در نیجر، ممکن است 6 ماه طول بکشد."
از سوی دیگر به نظر می رسد که موضوع حمله به نیجر برای اکوواس به موضوعی حیثیتی تبدیل شده است که در صورت عدم اجرای تهدیدات، اعتبار خود را از دست می دهد. با این حال، برخی از کشورهای موافق حمله به نیجر نیز با تردید روبه رو شده اند.
«جیمز بارنت» رئیس موسسه هادسون در آمریکا می گوید: "در حال حاضر شکاف های منطقه ای سختی در غرب آفریقا در جریان است و این یک کشمکش و آشفتگی بزرگ خواهد بود."
به هر حال، به نظرمی رسد روزهای آینده روزهای تعییین کننده برای نیجر و کشورهای غرب آفریقا خواهد بود.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117