وی با اشاره به لزوم اتحاد کشورهای اروپایی در برابر تهدیدهای روسیه گفت که بریتانیا همچنان به دفاع بدون قید و شرط از اروپا متعهد و پای بند خواهد ماند.
نخست وزیر بریتانیا معتقد است که مسائلی مانند تهدیدات روسیه، مهاجران غیرقانونی و امنیت سایبری در اروپا مسأله امنیت را در این قاره حیاتی کرده است. در عین حال «ترزا می» مدعی است لندن به کشورهای اروپایی که قربانی تجاوزات مسلحانه، تروریسم و فاجعه های طبیعی و انسانی باشند؛ کمک خواهد کرد.
موضع گیری جدید ترزا می به ویژه بزرگ نمایی تهدید روسیه به منزله تلاش بریتانیا برای حفظ روابط با اتحادیه اروپا حداقل در بعد دفاعی و امنیتی است.
«سون بیسکوپ»، کارشناس دفاعی، معتقد است که «نباید در مورد هراس از روسیه مبالغه کنیم. ۲۸ عضو اتحادیه اروپا در مجموع یک و نیم میلیون نفر نیروی نظامی دارند که دو برابر ارتش روسیه است. در نتیجه از نظر نظامی مورد تهدید نیستیم.»
با توجه به تاکید سران اتحادیه اروپا و نیز سران برخی کشورهای این اتحادیه مانند آلمان درباره لزوم خروج کامل بریتانیا از اتحادیه اروپا از جمله بازار مشترک اروپایی، اکنون لندن خود را بیش از پیش در معرض خطر انزوا در قاره اروپا می بیند.
با این حال به دلیل ادامه عضویت بریتانیا و بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا در ناتو، مقامات ارشد دولت محافظه کار بر این گمان هستند که می توانند کماکان از طریق ناتو به روابط با اروپا ادامه دهند؛ البته در این مسیر دو مانع وجود دارد.
موانع همکاری نظامی بریتانیا با اتحادیه اروپا
مانع نخست، عزم کشورهای بزرگ اتحادیه اروپا یعنی آلمان و فرانسه برای ایجاد ظرفیت دفاعی مستقل برای این اتحادیه است که از حمایت سایر اعضای این نهاد نیز برخوردار است و مقامات ارشد اتحادیه اروپا نیز معتقد به همین رویکرد هستند؛ کما این که «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اخیرا خواستار فراهم شدن زمینه فعالیت مشترک دفاعی میان اعضای این اتحادیه شد.
در این باره گام های عملی مانند افزایش تلاش ها برای ایجاد نیروی نظامی مستقل اروپا، تدوین راهبرد جهانی اتحادیه اروپا و نیز تلاش برای ایجاد نهادهای نظامی- امنیتی اروپایی برداشته شده است.
به گفته «الکساندر نویا» نماینده مجلس آلمان از حزب چپ ها، اگر اتحادیه اروپا درصدد ایجاد بدیل ناتو در بخش دفاعی است، پیش از همه باید سیاست جدید دفاعی را طرح ریزی کند.
مانع دوم همراهی کامل بریتانیا با آمریکا در ناتو است. بروز اختلاف میان آمریکا و اتحادیه اروپا پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا بر سر مسائل دفاعی و نقش و اهمیت ناتو باعث شده است کشورهای اتحادیه اروپا نگاهی انتقادی به دیدگاه ترامپ داشته باشند.
حمایت کامل لندن از مواضع ترامپ موجب ناخشنودی بسیاری از سران اروپایی شده است بنابراین اتحادیه اروپا برای مشارکت فعال دفاعی و امنیتی با بریتانیا چندان تمایلی ندارد؛ به ویژه تلاش مقامات لندن مانند ترزا می برای بزرگ نمایی تهدید روسیه چندان به مذاق سران آلمان و فرانسه خوش نمی آید.
این کشورها در صدد افزایش تعاملات تجاری و اقتصادی با روسیه از جمله در بخش انرژی هستند بنابراین طبیعی است که با رویکرد مقامات بریتانیایی مبنی بر بزرگ نمایی تهدید روسیه موافق نیستند.114/110
سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
ایندیپندنت: فشار بر «ترزا می» برای امضای معاهده جدید منع گسترش تسلیحات هسته ای
اتحادیه اروپا در سال 1395: انتخابات و نشست های مهم با سه محور ملی گرایی، امنیت و نگاه به اتحادیه اروپا
هشدار مارین لوپن به اتحادیه اروپا: اتحادیه اروپا یا باید تغییر کند یا منحل شود!
«ترامپ» و «ترزا می» چگونه کشورشان را بیاعتبار میکنند؟