ایران پرس- تقریباً به فاصله چند ساعت، دو وزیر بریتانیایی از سمت خود استعفا دادند تا دولت این کشور با بحرانی جدید روبه رو شود.

بی بی سی اسپانیایی در تحلیلی درباره بحران دولت انگلیس نوشت؛ خبر استعفای "دیوید دیویس"، وزیر مربوط به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت)، که اولین استعفا نیز بود، نیمه شب روز یکشنبه منتشر شد. او در حالی استعفای خودش را اعلام کرد که تنها 9 ماه تا به پایان رسیدن مسئولیت اصلی اش، که همان خروج از اتحادیه اروپا است، باقی مانده بود.

اما این جریان به اینجا ختم نشد و روز دوشنبه "بوریس جانسون"، وزیر امور خارجه بریتانیا نیز از او تبعیت کرد و با اعلام استعفایش عدم اطمینان بیشتری را به استراتژی های دولت بریتانیا افزود.

هر دو استعفا چند روز بعد از آن انجام شد که کابینه "ترزا می"، نخست وزیر بریتانیا در جلسه ای، طرحی را به تصویب رساند که در آن برنامه ریزی شده بود تا بعد از خروج کامل بریتانیا از اتحادیه اروپا، که برای 29 مارس 2019 پیش بینی شده است، لندن روابط نزدیک تجاری اش را با این بلوک حفظ کند.

لازم به ذکر است که از سویی دیگر استعفاهای یاد شده کمی پیش از ارائه طرح نخست وزیر بریتانیا به نمایندگان مجلس قانون گذاری اتفاق افتاد.

"بوریس جانسون" که از سال 2016 وزیر امورخارجه بریتانیا بود، به عنوان یکی از چهره های سرسخت و حامی خروج این کشور از اتحادیه اروپا شناخته شده بود.

بسیاری بر این باورند که دولت "ترزا می" پس از استعفای جانسون با مشکلات بسیاری مواجه خواهد شد.

خروج بوریس جانسون از دولت بریتانیا نشان می دهد خروج از اتحادیه اروپا برای ترزا می کار راحتی نخواهد بود

 

"لورا کوانسبرگ"، سردبیر بخش سیاسی بی بی سی بر این باور است، "استعفای جانسون وضعیت شرم آور و بسیار مشکلی را برای نخست وزیر بریتانیا ایجاد کرده است؛ این استعفا ظرفیت تبدیل شدن به یک بحران بزرگ را نیز دارد."

با این حال "ترزا می" در سخنانی از "بوریس جانسون"، به عنوان رئیس سابق دستگاه دیپلماسی کشورش قدردانی کرد و اذعان داشت، او و جانسون بر سر مسئله خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا اختلاف نظر داشته اند.

البته این موضوعی جدید نبود و اختلاف این دو از مدت ها پیش مشخص شده بود. برخی معتقدند که تنها دلیل ادامه فعالیت "بوریس جانسون" به عنوان وزیر امور خارجه بریتانیا، ضعف بیش از حد "ترزا می" و ناتوانی او برای کنار گذاشتن جانسون بود.

مخالفت با طرح ترزا می

پس از همه پرسی که در سال 2016، مبنی بر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا به انجام رسید، "دیوید دیویس"، به عنوان وزیر برگزیت معرفی شد تا مقدمات خروج این کشور تا سال 2019 فراهم شود. اما از همان ابتدا گروه های سیاسی مختلفی در داخل بریتانیا مخالفت خود را با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا اعلام کردند.

روز دوشنبه در مصاحبه تلویزیونی که با نام "امروز" در شبکه بی بی سی پخش شد، دیویس اذعان داشت، نمی تواند از طرحی پشتیبانی کند که کسی به آن اعتقادی ندارد.

وی تاکید کرد استعفایش بر مبنای یک تصمیم شخصی بوده است. او همچنین افزود که بریتانیا در مدت حضورش در اتحادیه اروپا «بیش از اندازه و بسیار ساده به اتحادیه اروپا (در مراوداتش) هدیه داده است.»

استعفای دیویس در موقعیت کنونی ضربه ای مهم و اساسی بر دولت "ترزا می" محسوب می شود، زیرا نخست وزیر بریتانیا به دنبال جلب رضایت نمایندگان اروپا گریزی بود که به احتمال زیاد با طرح جدید "ترزا می" مخالفت می کنند. بنابراین با استعفای "دیوید دیویس" آن ها نه تنها انتقادهایشان را از دولت بیشتر خواهند کرد، بلکه بر همه جانبه بودن خروج از اتحادیه اروپا، بیش از پیش پافشاری خواهند کرد و طرح او را کنار می گذارند.

بدین ترتیب "دومنیک راب"، به عنوان جانشین "دیوید دیویس" انتخاب شد تا پس از این بتواند نخست وزیر را در پیش برد اهدافش، در زمینه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا همراهی کند. گفتنی است که وی پیش از این وزیر مسکن و مدافع برگزیت نیز بوده است.

استعفای دیویس نیز مورد شگفت انگیز یا تعجب برانگیزی نبود؛ پیش از این شایعاتی مبنی بر استعفای او به موجب اختلافات عمیقی که بین دیویس و اعضای کابینه وجود داشت، مطرح شده بود.

علت اصلی اختلاف این دو آن بود که دیویس که اکنون باید وزیر سابق بریتانیا نامیده شود، در مورد برگزیت اینگونه عقیده داشت که باید با شدت عمل بیشتری اقدام شود، این در حالی است که "ترزا می" بیشتر به دنبال مصالحه است.

مخالفت دیویس، وزیر سابق برگزیت با طرح مصالحه جویانه ترزا می برای خروج اتحادیه اروپا تاثیر منفی در این روند خواهد گذاشت

 

طرح "ترزا می" که به عنوان «برگزیت نرم» شناخته می شود، یک حوزه آزاد را برای تجارت بین بریتانیا و اتحادیه اروپا در نظر گرفته تا در آن شهروندان بریتانیایی و اتحادیه اروپا به راحتی به فعالیت های تجاری خود بپردازند. از سویی دیگر در این طرح «شهروندان بریتانیا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا می توانند مانند سابق، به راحتی به کشورهای عضو این بلوک سفر کنند و به تحصیل یا جست و جوی کار مبادرت ورزند.»

"لورا کوانسبرگ" توضیح می دهد، پس از توافق اعضای کابینه بر سر ایجاد روابطی نزدیک با اتحادیه اروپا در دوران پس از برگزیت، جایگاه دیویس متزلزل شد. او در نامه استعفایش نیز از طرح نخست وزیر انتقاد کرد و همچنین به پارلمان کشورش هشدار داد طرح یاد شده، طرحی ضعیف است.

دیویس در این نامه خطاب به نخست وزیر اعلام کرد، «گرایش های سیاسی و روش های به کار گرفته شده نشان می دهند احتمال آن که بریتانیا بتواند از اتحادیه گمرکی و بازار واحد اروپا بیرون بیاید، بسیار پایین است.»

وی همچنین در ادامه تاکید می کند روش مذاکره ای که دولت پیش گرفته است، «تنها منجر به درخواست برخی امتیازات از بروکسل می شود.»

در پاسخ، نخست وزیر بریتانیا تنها اعلام کرد که از دیویس به خاطر همه تلاش هایی که برای خروج این کشور از اتحادیه اروپا انجام داده است، تشکر می کند.

شکاف در حزب محافظه کار

حزب محافظه کار "ترزا می" تنها در صورتی صاحب اکثریت پارلمان است که حمایت 10 نماینده حزب اتحاد دموکراتیک ایرلند شمالی را نیز در اختیار داشته باشد. به همین سبب هر گونه اختلاف نظری در این حزب، شک و تردید هایی را پیرامون باقی ماندن طرح نخست وزیر در مجلس عوام بریتانیا ایجاد می کند.

پس از اتفاقات اخیر، شخصیت های سیاسی بسیاری واکنش نشان دادند.

از جمله این افراد "پیتر بون"، یکی از نمایندگان محافظه کار پارلمان بود. او تصمیم دیویس را «تصمیمی شجاعانه» توصیف کرد و افزود که آنچه نخست وزیر دنبال می کند تنها «نامی از برگزیت بر خود دارد»؛ در واقع خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا با طرح های "ترزا می" به سرانجام نمی رسد.

"جیکوب ریس - موگ"، که به عنوان فردی مخالف اروپا شناخته می شود، تاکید کرد، "ترزا می" بدون دیویس «کاری بسیار دشوار» را در برابر نمایندگان قانونگذار خواهد داشت.

این قبیل انتقادات علاوه بر اینکه مشکلات "ترزا می"، نخست وزیر بریتانیا را بیشتر می کند، همچنین این سوال را به وجود می آورد که آیا وی برای رهبری دولت بریتانیا فردی مناسب است یا خیر. به همین دلیل حتی از داخل دولت بریتانیا خبر رسیده است که "می" برای استیضاح احتمالی نیز خود را آماده کرده است.

مترجم: محمد استادولی

137/110

بیشتر بخوانید:

داستان پرماجرای برگزیت؛ سایه استعفاء بر سر دولت «ترزا می»/ تحلیل و ویدئو

برگزیت و زلزله سیاسی در دولت بریتانیا + ویدئو

داستان جدایی بریتانیا؛ رویارویی خیابانی موافقان و مخالفان «برگزیت» + ویدئو

خروج بوریس جانسون از دولت بریتانیا نشان می دهد خروج از اتحادیه اروپا برای ترزا می کار راحتی نخواهد بود
مخالفت دیویس، وزیر سابق برگزیت با طرح مصالحه جویانه ترزا می برای خروج اتحادیه اروپا تاثیر منفی در این روند خواهد گذاشت