این درحالی است مهمترین دستور کار اجلاس ناتو در بروکسل مساله افزایش نیروهای این سازمان در افغانستان است. دبیر کل ناتو همچنین مدعی شده است مشارکت اصلی این سازمان اطمینان حاصل کردن دراین باره است که انتخابات افغانستان در امنیت و ایمنی برگزار شود و از اینرو به پشتیبانی از نیروهای امنیتی افغان از طریق آموزش، مشاوره وهمچنین کمکهای مالی ادامه خواهد داد.
همچنین «پیرز کزالی» معاون سخنگوی سازمان ناتو در این باره گفت: این سازمان تعهد خود را درقبال افغانستان با افزایش چشمگیر نظامیان ناتو و حمایت از روند آموزشی نیروهای افغان تجدید خواهد کرد.
دبیرکل ناتو درحالی مسئولیت نیروهای این سازمان را مشارکت نکردن درتامین امنیت انتخابات افغانستان میداند که این سازمان با حمایت آمریکا برای کمک به تامین امنیت افغانستان به بهانه به دست گرفتن فرماندهی نیروهای بینالمللی کمک به امنیت افغانستان موسوم «آیساف» وارد این کشور شد، ازاین رو اظهارات «ینس استولتنبرگ» درمورد اینکه این سازمان تعهدی در باره برقراری امنیت در انتخابات افغانستان ندارد از دو جهت قابل توجه و تامل است.
تداوم بحران و ناامنی در افغانستان
نخست آنکه ناتو نمیخواهد خود را درگیر جنگ داخلی افغانستان کند و بیش از انکه درصدد تامین امنیت مردم افغانستان باشد بیشتر به فکر حفظ جان نیروهای خود است و دوم اینکه، ناتو تمایلی به برقراری امنیت کامل در افغانستان و تقویت نظام مردمسالاری در این کشور ندارد و تداوم بحران و ناامنی در افغانستان به ناتو این امکان را میدهد که نیروهای خود را هر چه بیشتر در افغانستان افزایش دهد و به همین دلیل مهمترین دستور کار ناتو در اجلاس بروکس افزایش نیروهای نظامی در افغانستان است.
ذاکری، کارشناس مسائل افغانستان معتقد است درحال حاضر که نزدیک به یک و نیم دهه از حضور ناتو در افغانستان میگذرد باز هم مشکلات عدیدهای در این کشور در قسمتهای مختلف اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی و سیاسی وجود دارد. زیرا ناتو طبق اهداف تعیین شده برای تامین امنیت افغانستان فعالیت نمیکند.
آمریکا و ناتو درصددند با افزایش نیروهای نظامی خود در افغانستان این کشور را به پایگاه نظامی خود در منطقه تبدیل کنند، به همین دلیل تنها به افزایش نیروی نظامی خود در افغانستان میاندیشند و برنامه کاری خود را به اصطلاح کمک به آموزش نیروهای افغانستان اعلام میکنند و این درحالی است که در حدود دو دهه گذشته آمریکا و ناتو اقدامی جدی برای تقویت توان ارتش و پلیس ملی افغانستان انجام ندادهاند.
وحید مژده، کارشناس و فعال سیاسی افغان معتقد است: ما در افغانستان فرقی بین ناتو و آمریکا نمیبینیم. نیروهای ناتو در هر اجلاس متوجه این هستند که آمریکا ازآنها راضی باشد. پس حضور ناتو در افغانستان برای حضور آمریکا در افغانستان خواهد بود اما به شکل سمبلیک از بعضی از کشورهای دیگر هم سربازانی در این جا است که آنها بازهم تحت فرماندهی همان آمریکاییها هستند یعنی فرماندهی اصلی در دست آمریکاییهاست.
در هرحال، سازمان ناتو که در اولین ماموریت خارج از اروپای خود به افغانستان وارد شد نه تنها دستاورد قابل قبولی برای ارائه ندارد، بلکه بسیاری از تحلیلگران ناتو را شکست خورده در افغانستان میدانند و به همین دلیل این سازمان دیگر تمایلی برای درگیر شدن در بحران افغانستان ندارد و صرفا میکوشد با ادعای آموزش نیروهای نظامی افغانستنان خود را سازمانی موثر در تحولات امنیتی این کشور نشان دهد. 118/120
نویسنده: مجید وقاری
بیشتر بخوانید:
انتخابات افغانستان و نقش تاثیرگذار علمای دینی/ تحلیل
چالشهای پیشروی انتخابات آتی پارلمانی افغانستان/ تحلیل
کشته شدن 15 نفر درحمله به صف ثبتنام کنندگان انتخابات در افغانستان
انتخابات پارلمانی افغانستان به تعویق افتاد/ ویدئو