ایران پرس- به رغم وعده های مکرر دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا درباره خارج کردن نظامیان این کشور از غرب آسیا به ویژه سوریه و افغانستان، روند اوضاع نشان می دهد که واشنگتن در راستای سیاست زورمدارانه خود قصد حفظ و افزایش هرچه بیشتر نیروها و تجهیزات نظامی خود را در غرب آسیا دارد.

ژنرال «مارک میلی» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا روز یکشنبه حضور نظامی این کشور را در منطقه غرب آسیا در راستای منافع امنیت ملی آمریکا توصیف کرد و گفت: واشنگتن تا مدت‌ها به این حضور ادامه خواهد داد.

میلی در مصاحبه با شبکه خبری "ای‌بی‌سی" ABC گفت: نظامیان آمریکایی احتمالا تا چند سال دیگر در عراق، سوریه و افغانستان حضور خواهند داشت.

به گفته وی، حدود ۶۰۰ نظامی آمریکایی در سوریه باقی می‌مانند.

این مقام ارشد پنتاگون مدعی شد حضور نظامی آمریکا در غرب آسیا با هدف جلوگیری از مبدل شدن کشورهای منطقه به پناهگاه امن تروریست‌ها صورت می گیرد.

تاکید دوباره واشنگتن بر ادامه حضور نظامی در غرب آسیا در حالی است که بر اساس اعلام مقامات و مردم کشورهای منطقه، آمریکا خود عامل اصلی تقویت و گسترش تروریسم در منطقه است.

آمریکا و متحدانش در سال 2001 به بهانه مبارزه با تروریسم و تامین امنیت در افغانستان به این کشور حمله کردند اما از آن زمان تا کنون، ناامنی، تروریسم و تولید مواد مخدر در افغانستان رشد چشمگیری داشته و در عین حال واشنگتن زمینه فعالیت داعش را نیز در این کشور جنگ زده فراهم آورده است.

بحران در سوریه نیز از سال 2011 با حمایت گسترده آمریکا و متحدان غربی و عربی آن از گروه‎های تروریستی از جمله داعش برای سرنگونی دولت قانونی سوریه، نابود کردن محور مقاومت و تغییر معادلات منطقه به نفع رژیم صهیونیستی آغاز شد و واشنگتن هنوز هم به حضور نظامی غیرقانونی خود در شرق سوریه به بهانه حفاظت از میادین نفتی ادامه می دهد.

از سوی دیگر حضور نظامی آمریکا در حوزه خلیج فارس در ماه های اخیر پس از لغو معافیت های نفتی ایران و تشدید اقدامات آمریکا در زمینه جلوگیری از صادرات نفتی ایران تشدید شده است.

آمریکا در راستای سیاست فشار حداکثری علیه ایران، نه فقط تحریم های خود را علیه تهران به حد بی سابقه ای افزایش داده بلکه با افزایش حضور نظامی در خلیج فارس و آب های اطراف آن به بهانه مقابله با تهدیدات ایران و نیز اعزام 3000 نظامی و سامانه های پدافند هوایی و موشکی و هواپیماهای جنگنده به عربستان سعودی، عملا زمینه افزایش بی ثباتی و ناامنی را در منطقه فراهم کرده است. 

پنتاگون در این باره ادعا کرد، استقرار نیروهای آمریکایی در عربستان می تواند قدرت بازدارندگی بیشتری را فراهم کند.

ترامپ در راستای وعده های انتخاباتی خود چند بار بر خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان و سوریه تاکید کرده است. با این حال آمریکا بار دیگر با تغییر موضع خود از ادامه حضور نظامی این کشور در دو کشور یادشده خبر داده است.

مواضع متناقض ترامپ درباره خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و سوریه و موضع اخیر وی مبنی بر ادامه حضور نظامیان آمریکایی در این دو کشور، در وهله نخست حاکی از نامعلوم بودن و ابهام در اهداف و اقدامات خارجی دولت آمریکا است و نشان می دهد که هنوز هم در داخل آمریکا بین رئیس جمهور و ساختار حاکمیتی درباره حضور نظامی در افغانستان و سوریه اختلاف وجود دارد.

رویکرد ترامپ درباره کاهش تعهدات منطقه ای آمریکا و پایان دادن به آنچه ترامپ اصطلاحا سواری رایگان به متحدان منطقه ای خوانده است، باعث شد تا وی در تصمیمی ناگهانی در 19 دسامبر 2018 اعلام کند که نیروهای آمریکایی را از سوریه خارج می کند.

با این همه ترامپ تحت تاثیر فشارهای شدید داخلی و نیز متحدان اروپایی واشنگتن ناچار شد تا ضمن تعدیل طرح های قبلی از موضع کلی اش درباره سوریه عقب نشینی کند. این مساله در باره افغانستان نیز صدق می کند.

در حال حاضر به رغم وعده های ترامپ، حدود 14 هزار نیروی آمریکایی همچنان در افغانستان حضور دارند که این وضع نشانه ادامه حضور نظامی آمریکا در آن کشور تا زمان نامشخص و غلبه ساختار حاکمیتی آمریکا بر تصمیمات ترامپ و کاخ سفید است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/118

بیشتر بخوانید:

تاکید ارتش امریکا بر ادامه حضور نظامی در افغانستان

گسترش ماموریت نظامیان آمریکا در سوریه و واکنش منفی روسیه/ تحلیل