ایران پرس - رئیس‌جمهور ترکیه درباره عملیات نظامی و قریب‌الوقوع جدید این کشور در شمال سوریه هشدار داد.

«رجب طیب اردوغان» طی سخنرانی در مراسم افتتاح استادیوم ورزشی در استان «ملطیه» از عملیات نظامی زمینی مجدد و قریب الوقوع نیروهای ترک در شمال سوریه، خبر داد و گفت: «ما مصمم هستیم خنجری را که به قلب پروژه تروریسم در جریان عملیات سپر فرات وارد کردیم، با اقدامات جدید، عمیق‌تر کنیم.»

رئیس جمهور ترکیه بازهم از حمایت تسلیحاتی واشنگتن از کُردهای سوریه و همچنین عملیاتی که برای آزادسازی «رقه» به همکاری کُردها آغاز کرده،  انتقاد کرد.

همزمان با این اظهارات، ارتش ترکیه حضور نظامی در مرز با سوریه را به‌ وسیله اعزام تعداد بیشتری نیرو تقویت کرد، بموازات این اقدام برخی منابع خبری از گفتگوی وزاری خارجه روسیه و ترکیه در حاشیه نشست وزرای امورخارجه کشورهای عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا (آ سه‌ آن) در مانیل  خبر دادند که گفته می شود طی آن «سرگئی لاوروف» و «احمد چاووش اوغلو» درباره آخرین تحولات سوریه و توافق ایجاد مناطق کاهش تنش در سوریه رایزنی کردند. 

 یادداشت تفاهم درباره تاسیس چهار منطقه کاهش تنش در سوریه در شهر آستانه پایتخت قزاقستان میان ایران، روسیه و ترکیه امضا شد، اما پیش از آن ترکیه عملیات تجاوزکارانه‌ای را به بهانه مبارزه با داعش با هدف آنچه عقب‌راندن نیروهای شبه‌نظامی کُرد از مناطق شمالی سوریه، اعلام شد، آغاز کرده بود که با تصرف نزدیک به 5 هزار کیلومتر مربع  خاک این مناطق را در اختیار تروریست‌ها قرار داد. اکنون پس از یک دوره کوتاه رهبران آنکارا باردیگر به فکر انجام عملیات نظامی در شمال سوریه افتاده اند. صرفنظر از اینکه این عملیات تا چه اندازه مغایر با روح توافق آستانه برای ایجاد مناطق کاهش تنش در سوریه است، اما نمی توان به سادگی از اهداف کوتاه و بلند مدت عملیات نظامی ترکیه در سوریه گذشت. بویژه که همزمان با اعلام دوباره اردوغان برای عملیات نظامی در شمال سوریه، رئیس جمهوری ترکیه بار دیگر از واشنگتن به دلیل حمایت از کردهای سوریه انتقاد کرده است.  

دور کردن خطر گروههای تروریستی و کردها از مرزهای ترکیه نیز در زمره اهداف اولیه آنکارا از انجام عملیات میدانی در سوریه اعلام شده بود که پس از مدتی به تاسیس منطقه امن تا عمق 5 هزار کیلومتر مربع در داخل اراضی سوریه و نیز واگذاری این مناطق به تروریستهای ارتش آزاد منجر شد، تا اهرم و ابزار مداخله سیاسی و نظامی ترکیه بیش از پیش در بحران سوریه فراهم شود. در عین حال آنچه سبب شده بود، تب مداخله نظامی و علنی ترکیه در بحران سوریه فروکش کند درگیرهای سیاسی حزب حاکم در آستانه همه پرسی اصلاح قانون اساسی و مقابله با نارضایتی های داخلی با هدف پیروزی در این همه پرسی بود. اما اکنون همه پرسی اصلاح قانون اساسی انجام شده و حزب عدالت و توسعه به رغم همه ادعاهای منتقدان مبنی بر تقلب در همه پرسی، رفراندوم قانون اساسی را به نفع خود به پایان برده و با تمدید حالت فوق العاده در کشور در پی ادامه رویکرد سیاست خارجی منطقه ای خود برای بسط نفوذ سیاسی و عملیاتی انکارا در بحران سوریه است.

 گفت و گوی وزیر خارجه ترکیه با روسیه درباره مناطق کاهش تنش در حاشیه اجلاس آ سه آن و تاکید رئیس جمهوری ترکیه برای دور جدید عملیات نظامی این کشور در شمال سوریه مصداق بارز همین رویه سیاست رهبران ترکیه در قبال بحرانهای منطقه ای از جمله سوریه است. رویکردی که پس از ایجاد ثبات نسبی در کشور بار دیگر در دستور دیپلماسی ترکیه قرار گرفته است. 111/114

امیر حسین منفرد

بیشتر بخوانید:

ترکیه به دنبال نقشه راه جدید برای مبارزه با تروریسم

اخراج پنج هزار مظنون به تروریسم از ترکیه

ناتوانی ترکیه برای مقابله با تروریسم/ ویدئو