ایران پرس- «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ‏ترکیه بار دیگر حمایت خود را از مقام های دولت قطر اعلام کرد.

به گزارش خبرگزاری ‏آناتولی، «رجب طیب اردوغان» در جمع مردم ترکیه در آنکارا، درباره تحولاتی که اخیرا در ‏کشورهای منطقه خلیج فارس به وجود آمده است، ‏تاکید کرد: ترکیه برادران قطری خود را تنها ‏نخواهد گذاشت. 

وی همچنین با تاکید بر اینکه این وضعیت باید هر چه سریعتر از طریق  گفت وگو و مذاکره حل و فصل شود، تصریح کرد: درطول سالیان اخیر، قطر هیچگاه از گروه های تروریستی حمایت نکرد و اتهام برخی از مقام های کشورهای عرب منطقه به مقام های قطری در خصوص حمایت این کشور از تروریسم، بی دلیل است.

هفته گذشته، مقام های کشورهای عربستان، مصر، امارات و بحرین با انتشار بیانیه‌های جداگانه، ضمن متهم کردن قطر به حمایت از گروه های تروریستی، قطع روابط دیپلماتیک خود را با قطر اعلام کردند. 

همزمان با اظهارات آقای اردوغان در آنکارا، «بینالی ییلدیریم» نخست وزیر ترکیه نیز در استانبول در دیدار با هیات های اقتصادی، ادعا کرد: اگر مشکل قطر حل نشود، به یک بحران جهانی تبدیل خواهد شد.

بیانیه دولت های عرب حاشیه خلیج فارس در شرایطی منتشر شد که ترکیه و تمامی این کشورها به حمایت از تروریسم در مناطق مختلف جهان، بویژه سوریه و عراق متهم هستند.

پیروی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس و ترکیه از سیاست های آمریکا در منطقه

از زمان بروز درگیری ها در عراق و سوریه، کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به همراه ترکیه ضمن پیروی از سیاست های آمریکا در منطقه، در زمینه مساعدت با گروه های تروریستی علی الخصوص گروه تروریستی داعش، اتفاق نظر داشته اند.

در حالی که، این واقعیت را نیز نباید نادیده گرفت که صرف دوستی و نزدیکی مواضع کشورها، نمی تواند از دوکشور متحد استراتژیک بسازد.

از زمان آغاز تنش در روابط دولت های عرب حاشیه خلیج فارس با قطر، رهبران دولت آنکارا از مواضع دولت دوحه حمایت کردند.

باید دید دلایل واقعی و پشت پرده ترکیه از حمایت از قطر چیست؟

در واقع باید گفت: دولت ترکیه قراردادهای مشابهی با کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس از جمله قطر، دارد.

این قراردادها عمدتا" مشابه هستند و در چارچوب این قراردادها، همکاری های نظامی و آموزشی طرفین مشخص شده است.

با توجه به این واقعیت مشخص نیست که چرا مقام های دولت آنکارا از مواضع قطر حمایت می کنند؟

در ابتدای بروز تنش میان طرفین، رئیس جمهوری ترکیه گفته بود، در صورت اثبات این واقعیت که قطر از گروه های تروریستی حمایت می کند، علیه این کشور موضعگیری خواهد کرد.

در حقیقت آقای رجب طیب اردوغان، این بحران در پی نشست ریاض بروز کرده است اما رهبران آنکارا در ابتدا مواضع چندان محکمی در حمایت از دولت قطر اتخاذ نکرده بودند.

این امر می تواند به نوعی نشان دادن این خواسته به جامعه جهانی باشد که اختلاف کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس با قطر سناریوسازی نیست.

بحران قطر فرصت طلایی مناسبی برای ترکیه فراهم می کند

درعین حال شکی نیست که بحران قطر فرصت طلایی مناسبی برای ترکیه فراهم می کند تا برنامه ریزی های خود را در این منطقه اجرایی کند؛ از جمله می توان به استقرار نیروی نظامی درقطر- بدون اعتراض و یا واکنش های منفی دیگرکشورهای منطقه اشاره کرد.

با توجه به این واقعیت، تاکید پی در پی رهبران دولت آنکارا برای نشان دادن حمایت از مواضع قطر تا حدودی شک برانگیز است.

در یک جمعبندی کلی از تنش های اخیر کشورهای عرب و مواضع ترکیه، باید گفت: متهم کردن قطر به حمایت از تروریسم از سوی برخی دیگر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به معنای مخالفت این کشورها با پدیده تروریسم و نیست و نمی تواند چنین تلقی بوجود آورد.

در عین حال، وجود قرارداد های مشابه همکاری میان ترکیه و کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، تا حدود زیادی شک برانگیز است، زیرا ترکیه با همه کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس اسناد همکاری های مشابه امضا کرده است.115/111

بیشتر بخوانید:

موضع ترکیه در قبال بحران قطر و کشورهای عربی

 

توافق ترکیه و قطر برای ایجاد پایگاه نظامی مشترک در دوحه