ایران پرس- «سراج الدین مهرالدین» وزیر امور خارجه تاجیکستان بار دیگر بر بهبود و تقویت هرچه بیشتر روابط دوشنبه و تهران تاکید کرد.  

سراج الدین مهرالدین در نشست مطبوعاتی در دوشنبه، روابط تاجیکستان با جمهوری اسلامی ایران را تاریخی، ریشه دار و عمیق توصیف کرد و گفت: این روابط با عزم دوکشور بهبود خواهد یافت.

برغم چندسال پرتنش در روابط تاجیکستان با ایران و بروز برخی سوءتفاهم ها میان مقام های دوشنبه با تهران، به نظر می رسد روابط دوکشور درحال تغییر و تحولات مثبت است.

دولت تاجیکستان از ماه مارس سال جاری میلادی، عزم خود را به منظور ازسرگیری و بهبود روابط دوجانبه، جزم کرده است.

درهمین راستا، مقام های دولت دوشنبه طی چند ماه گذشته، ضمن تلاش به منظور جبران برخی کاستی ها در روابط با ایران، به تلاش برای تقویت هرچه بیشتر روابط با تهران اذعان کرده اند.

به عنوان مثال، «دلاور قادرزاده» رییس جدید مرکز تحقیقات راهبردی نهاد ریاست جمهوری تاجیکستان، گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران را ازاولویت های سیاست خارجی دولت دوشنبه اعلام کرد. 

وی ضمن تاکید برگسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران درسال 2019 میلادی، گفت:

"امسال سفیران جدید دوکشور تعیین می شوند و با تلاش دوطرف مناسبات تهران و دوشنبه بهبود خواهد یافت." 

 در پی این اظهارات، دیگر مقام های دولت دوشنبه از جمله وزیر امور خارجه و رئیس جمهوری تاجیکستان نیز دراین ارتباط اظهارنظرهای سازنده ای کرده اند که نشان دهنده تلاش دولت دوشنبه به منظور ترمیم روابط دو کشور است.

پیش از این عواملی همچون فعال شدن لابی رژیم نژادپرست اسرائیل و دولت مرتجع عربستان سعودی در دولت دوشنبه به سردی روابط دوشنبه با تهران و برخی اقدامات نا مناسب این کشور در قبال ایران منجر شده بود.

 با وجود این، مقام های تهران با سعه صدر، همواره مواضع واقع‌ بینانه‌ای را درزمینه رابطه با دولت دوشنبه اتخاذ کرده اند.

تنش زدایی از اهداف عمده ایران در رابطه با تاجیکستان

تنش زدایی و ارتباط گسترده با تاجیکستان از اهداف عمده ایران در رابطه با تاجیکستان است. بدیهی است که تهران در راستای مناسبات هرچه بیشتر و گسترده تر با دولت دوشنبه همه مساعی خود را به کار خواهد گرفت.

این در حالی است که برخی دشمنان بهبود روابط تهران و دوشنبه، ضمن بهره گیری از ضعفهای اقتصادی تاجیکستان، با اعطای کمک‌های مالی به مقام های این کشور، به منظور تخریب روابط تاجیکستان با ایران، تلاش می کنند.

دراین ارتباط، «رشید غنی عبدالله» کارشناس مسائل منطقه‌ای تاجیکستان تاکید کرده است: 

"تاجیکستان به عنوان کشوری نه ‌چندان بزرگ، باید خود را از مخالفت‌های ابرقدرت‌های جهان و منطقه حفظ کرده و نباید به بازیچه دست آن ها تبدیل شود."

همکاری با ایران؛ بهره برداری از مزایای جغرافیایی این کشور 

در واقع، پند این کارشناس تاجیک به معنای آن است که سیاستمداران حاکم بردوشنبه ازدهن بینی و خدمت به دشمنان بهبود روابط ایران و تاجیکستان فاصله بگیرند و مستقل عمل کنند. 

در مجموع، با توجه به نیاز شدید دولت های آسیای مرکزی  به آب های گرم بین المللی، بویژه تاجیکستان، باید گفت: رهبران جمهوری های آسیای مرکزی به این حقیقت واقف هستند که تنها درصورت همکاری با ایران می توانند به راه نوین ابریشم پیوند بخورند و از مزایای جغرافیایی ایران درمسیر استراتژیک شمال - جنوب، بهره برداری سازنده به عمل آورند.

در غیر این صورت، این دسته ازدولت های آسیای مرکزی، فرصت های جدید مشارکت درطرح های بزرگ منطقه ای و فرامنطقه ای را از دست خواهند داد.  

نویسنده: محمدعلی طالبی

133/116

بیشتر بخوانید:

تاکید وزیر خارجه تاجیکستان بر تقویت روابط با ایران

گسترش روابط با ایران اولویت سیاست خارجی تاجیکستان 

تاکید ایران و تاجیکستان بر گسترش همکاری های فرهنگی -