در این راستا "سرگئی ریابکوف" معاون وزیر خارجه روسیه چهارشنبه 10 ژوئیه پس از پایان مذاکراتش با "دیوید هِیل" معاون سیاسی وزیر امور خارجه آمریکا در هلسینکی پایتخت فنلاند گفت: دو طرف در موضوع ایران و ونزوئلا اختلاف نظر جدی دارند.
ریابکوف تصریح کرد: در برخی حوزهها، ما با اختلاف نظر جدی با ایالات متحده روبه رو شدهایم.
این موضوع خصوصاً در ارتباط با ایران و هر آنچه با وضعیت کنونی حول این کشور و آن منطقه وجود دارد، صادق است. این مسئله در ارتباط با ونزوئلا نیز صدق میکند.
ایران در غرب آسیا و ونزوئلا در آمریکای لاتین در دوره ریاست جمهوری ترامپ به دو نقطه کانونی سیاست خارجی آمریکا تبدیل شده اند.
هدف دولت ترامپ در مورد هر دو کشور، براندازی نظام های ضد استکباری و ضد سلطه در آنها است.
با این حال روسیه در راستای سیاست مقابله با سیاست های توسعه طلبانه و تجاوز کارانه آمریکا، مواضعی حمایتی در قبال تهران و کاراکاس اتخاذ کرده است.
مسکو بارها مخالفت خود را با سیاست یک جانبه گرایانه آمریکا که بر مبنای زورمداری اعمال می شود، اعلام و بر حمایت از مواضع این دو کشور در برابر سیاست های مخرب واشنگتن تاکید کرده است.
درباره ایران، سیاست آمریکا مبتنی بر اعمال فشار حداکثری با هدف وادار کردن تهران به پذیرش خواسته های نامشروع و غیر قانونی واشنگتن است. دولت ترامپ پس از خروج از توافق هسته ای برجام، به اعمال مجدد تحریم ها علیه ایران پرداخته است و اکنون نیز قصد دارد تا به زعم خود به بهانه تخطی ایران از تعهدات برجامی خود، اجماع جامعه بین المللی را علیه ایران به دست آورد.
این سیاست واشنگتن اما با ناکامی مواجه شده است.
در این راستا "میخائیل اولیانوف" نماینده روسیه در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، با اشاره به سیاست "فشار حداکثری" آمریکا علیه ایران و سیاست «صفر کردن نفت ایران» گفت: چه کسی به آمریکا این حق را داده است که صادرات نفت ایران را تحریم کند و دیگر کشورها را (برای روابط تجاری با تهران) به تحریم تهدید کند؟
به عبارت دیگر از نگاه مسکو، رویکرد و اقدامات آمریکا در قبال ایران ناشی از سیاست یکجانبه گرایانه است که با رویکرد چند جانبه گرایانه در دوره نظام بین المللی چند قطبی در تعارض قرار دارد.
درباره ونزوئلا نیز روسیه به عنوان قدرت بین المللی رقیب امریکا، مخالفت صریح خود را با رویکرد و اقدامات آمریکا اعلام و بر حمایت از دولت ونزوئلا و نیکلاس مادورو رئیس جمهور قانونی این کشور تاکید کرده است. آمریکا در دوره زمامداری ترامپ اقدامات خود را به منظور براندازی دولت چپگرای ونزوئلا و سرنگونی نیکلاس مادورو تشدید کرده است.
واشنگتن با حمایت آشکار از خوان گوایدو سرکرده مخالفان که خود را رئیس جمهور ونزوئلا خوانده، بر استفاده از ابزارهای اقتصادی و جنگ روانی و تبلیغاتی علیه مادورو با هدف سرنگونی وی تمرکز کرده است.
این در حالی است که مسکو بارها بر لزوم حل و فصل مسالمت آمیز بحران سیاسی ونزوئلا تاکید و از مذاکرات دولت و مخالفان با میانجی گری نروژ استقبال کرده است.
ریابکوف تاکید دارد: مسکو به لزوم آغاز گفت و گو در ونزوئلا بدون هیچ گونه پیش شرطی در شرایط کنونی تکیه می کند و امکان آغاز گفت و گو در ونزوئلا وجود دارد.
این در حالی است که دولت ترامپ اصرار دارد که مذاکرات بین مخالفان و دولت ونزوئلا باید با هدف کنار رفتن مادورو از قدرت صورت گیرد. "خورخه آرئازا" وزیر امور خارجه ونزوئلا، در توئیتی نوشت: پس از شکست همه روشهای تهاجمی آمریکا علیه ونزوئلا، دولت دونالد ترامپ قصد دارد روند مذاکرات سیاسی میان دولت و مخالفان را تخریب کند.
این موضع واشنگتن به مثابه تلاش برای آتش افروزی و ایجاد جنگ داخلی در ونزوئلا محسوب می شود.
مسکو بارها این رویکرد مخرب و غیرسازنده آمریکا را محکوم کرده است.
135/118
نویسنده : سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید :
ریابکوف: درباره ایران و ونزوئلا با آمریکا اختلاف نظر جدی داریم