«علی عبدالله صالح»، رئیس جمهور سابق یمن در نشست دفتر سیاسی حزب کنگره ملی گفت: «ما آماده ایم با عربستان در چارچوبی که به نفع هر دو باشد مذاکره کنیم تا همانطور که در سال ۱۹۷۰ به تفاهم رسیدیم این بار نیز به تفاهم دست یابیم.»
علی عبدالله صالح سابقه سیاسی 39 ساله دارد. عبدالله صالح از سال 1978 تا 1990 که یمن شمالی و جنوبی متحد شدند، رئیس جمهوری یمن شمالی بود. با اتحاد دو یمن در سال 1990 نیز علی عبدالله صالح ابتدا عضو شورای ریاست بود و سپس نیز به عنوان رئیس جمهوری یمن متحد تا فوریه 2012 فعالیت کرد و در فوریه 2012 جای خود را به عبدربه منصورهادی، معاونش، داد.
یکی از مهمترین شاخصه های عبدالله صالح، توان بازیگری سیاسی وی در ساختار سیاسی یمن است. عبدالله صالح در حالی که در سال 2011 با عربستان و متحدانش برای بقای در قدرت به توافق رسید و از حمایت آنها برخوردار شد، در سال 2014 و پس از بروز تنش میان انصارالله و دولت موقت یمن به ریاست منصورهادی، جانب انصارالله را گرفت.
علی عبدالله صالح و حزب تحت ریاست وی یعنی حزب کنگره مردمی در جنگ عربستان سعودی علیه یمن نیز در کنار انصارالله علیه عربستان و همچنین مزدوران منصورهادی ایستاد. اکنون در حالی که عربستان سعودی در باتلاق یمن گرفتار شد و زمزمه هایی مبنی بر تمایل محمد بن سلمان برای خروج از این باتلاق به گوش می رسد، عبدالله صالح موضوع مذاکره با عربستان را مطرح کرد.
طی روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر سفر هیئتی از جانب عبدالله صالح به ریاض برای گفتگو با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی منتشر شد. با گذشت چند روز، اکنون عبدالله صالح در موضع گیری آشکار دو شرط لغو قطعنامه 2216 و خارج کردن یمن از ذیل فصل 7 منشور ملل متحد را شرط مذاکره با عربستان سعودی عنوان کرد. اگرچه لغو قطعنامه 2216 که به معنای خروج یمن از ذیل فصل 7 منشور نیز است، موضوعی نیست که در صلاحیت عربستان سعودی باشد، اما، به نظر می رسد این موضع گیری عبدالله صالح نشانه آمادگی وی برای معامله با سعودی ها است.
موضع گیری اخیر عبدالله صالح سبب بروز اختلاف هایی میان حزب کنگره و انصارالله شد. از این رو، عبدالله صالح در اظهارات جدید خود به نوعی غیرمستقیم از اختلاف با انصارالله خبر داد و در عین حال با بیان اینکه «انصارالله به سمت آتش بس با پیروان خود حرکت کند» مسئولیت اختلاف را متوجه این جنبش یمنی کرد.
با توجه به فضای منفی ای که علیه عبدالله صالح در یمن وجود دارد، بعید به نظر می رسد عبدالله صالح برای به قدرت رسیدن خود برنامه داشته باشد. به نظر می رسد هدف اصلی عبدالله صالح از دور تازه تلاش برای نزدیکی به آل سعود، زمینه چینی برای به قدرت رسیدن پسرش، احمد، است که در سال 2011 نیز این هدف را پیگیری می کرد. با توجه به این تحرکات، ظاهرا عبدالله صالح جنایت های 30 ماه اخیر عربستان سعودی علیه یمن را نادیده گرفته است. 118/111
بیشتر بخوانید:
عبدالله صالح: هدف حکام عرب خدمت به آمریکاست
درخواست عبدالله صالح از پوتین