به گزارش مونیتورینگ ایران پرس، سور لودگارد (1) کارشناس نروژی که میهمان شبکه پرس تی وی است در گفت و گو با این شبکه تصریح کرد این توافق، توافقی برد-برد بود. طرف ها در بیشتر حوزه هایی که برایشان اهمیت داشت، برد داشته اند. این (برجام) سندی صد و پنجاه و هشت صفحه ای است و علت طولانی بودنش هم این است که طرفین به همدیگر اعتمادی ندارند و از این رو جزئیات بسیاری وجود دارند.
وی ادامه داد: من بسیار خرسندم که بگویم ایران به صورت کامل به همه شروط این توافق پای بند بود، از این رو توافق جواب داده است؛ بدان معنا که ارتباط ایران و جهان به ویژه اروپا می تواند تقویت شود.
وی درباره موضع گیری های ترامپ گفت: "(این صحبت ها از روی) خصومت علیه ایران مطرح می شود و همواره گفته می شود که این توافق ناعادلانه است. تحریم ها برداشته شده اند و آثار تحریم ها از میان رفته است و مهم ترین دستاورد این است که ایران به محدودیت های قید شده برای برنامه اتمی این کشور پایبند مانده است. وی بارها و بارها نیز این را گفته است و مدتی نیز به این توافق پایبند بود ولی اکنون کاری که می خواهد انجام دهد عدم تایید پایبندی ایران به توافق هسته ای و عدم تایید این مساله است که این توافق به سود منافع امنیت ملی آمریکاست.
لودگارد ادامه داد: "وی اکنون توپ را به زمین کنگره انداخته است و حال نوبت کنگره است تا واکنش خود را نشان بدهد. واکنش اروپایی ها بسیار سخت خواهد بود زیرا اتحادیه اروپا و نروژ کاملا به این توافق پایبند هستند و علت پایبندی نیز این است که سرمایه گذاری دیپلماتیک و سیاسی زیادی رو این توافق کرده است و اتحادیه اروپا در همکاری با ایران منافع اقتصادی دارند و در نهایت موضوعی که کم اهمیت نیز به شمار نمی آید این است که اروپایی ها براساس قوانین، قواعد وتوافقات بین المللی اقدام می کنند و وقتی می بینیم که آمریکا از سر بهانه جویی، تهدید به عقب نشینی از تعهداتش را مطرح می کند، همانطور که در اظهارات فدریکا موگرینی بلافاصله بعد از اظهارات ترامپ دیدید، واکنش اروپایی ها بسیار تند خواهد بود.
وی درباره احتمال خروج آمریکا از برجام گفت: "البته گمان نمی کنم به این شکل باشد ولی اگر آمریکا تصمیم به خروج از برجام بگیرد و ایران به تعهدات خود پایبند باشد، بی شک اتحادیه اروپا نیز به همین شکل عمل می کند و تمام کشورهای دنیا همین کار را می کنند. این توافقی است که بین ایران و قدرت های بزرگ جهانی که به وسیله قطعنامه اجماعی شورای امنیت سازمان ملل مورد تایید قرار گرفته است. از این رو نتیجه این خواهد بود که توافق به جای خود باقی می ماند زیرا یک کشور خاص نمی تواند این توافق را از میان بردارد. شاید آمریکا بتواند از این توافق خارج شود ولی قطعا نمی تواند آن را از میان بردارد. اگر چنین اتفاقی روی دهد، آمریکا ممکن است از برجام خارج شود و اسرائیل و عربستان سعودی نیز با این کشور همراهی کنند ولی تقریبا همه کشورهای دنیا در موضع خود باقی می مانند و شاید یکباره به خودشان بیایند و ببینند این کار خودزنی است."
استاد نروژی علوم سیاسی گفت: "البته ممکن است متحدان اروپایی آمریکا نیز با مشکلاتی بزرگ روبرو شوند و آمریکا تلاش کند تحریم های اقتصادی را بار دیگر اعمال کند و این موضوعی ساده برای اروپایی ها نخواهد بود. باید بگویم که اتحادیه اروپا می تواند اقدامات زیادی را برای حفاظت از شرکت های خود در برابر تحریم های ثانویه انجام دهد. این را نیز باید افزود که اگر تحریم های ثانویه اعمال شوند، این تحریم ها هرگز به میزانی که پیشتر تاثیر گذاشته بودند، تاثیر گذار نخواهند بود.
لودگارد گفت: "چنین اقداماتی با سیاسی کاری و بهانه جویی انجام می گیرد، ایران کاملا به توافق پایبند بود و آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز این را بی هیچ ابهامی بیان کرده است. دستگاه های اطلاعاتی قدرت های بزرگ نیز این را گفته اند و اگر آمریکا بخواهد این توافق را ترک کند، چنین اقدامی باعث می شود موقعیت آمریکا تضعیف شود."