ایران پرس- هند به عنوان یک اقتصاد نوظهور به سرعت در حال ارتقای موقعیت اقتصادی و تجاری خود در جهان است و اکنون به عنوان پنجمین اقتصاد جهان و دارای سریع ترین رشد اقتصادی شناخته می شود.

دهلی نو خواستار توسعه روابط با دیگر اقتصادهای نوظهور و نیز کشورهای پیشرفته صنعتی از جمله آمریکا است؛ با این حال واشنگتن چندان روی خوشی به هند نشان نمی دهد.

"دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا در گفت وگو با خبرنگاران اعلام کرد: "در سال منتهی به انتخابات قرار داریم و قصد امضای تفاهم نامه های بزرگ اقتصادی در سفر به هند را هم نداریم. پیش از انتخابات نمی توان هیچ معاهده بزرگ تجاری با هند امضا کرد و پیش بینی کاملی نیز از نتایج سفر نداریم. "

دولت هند که با مشکلات اقتصادی بزرگی مواجه است، به مردم این کشور وعده داده بود همزمان با سفر ترامپ به عنوان رئیس جمهوری آمریکا که بزرگترین اقتصاد جهان محسوب می شود، با انعقاد توافق های تجاری و اقتصادی جدید دریچه جدیدی برای اقتصاد هند گشوده خواهد شد. بسیاری از کارشناسان هندی سخنان ترامپ پیش از سفر به هند را به مثابه آب پاکی روی امیدهای دهلی نو دانسته اند.

ترامپ گفت: "در سفر به هند ممکن است چند معاهده تجاری کوچک با سران دهلی نو امضا کنیم و در خصوص معاهده های بزرگ تر بعدها می توانیم صحبت کنیم ولی فعلا قصد امضای چنین معاهده هایی را نداریم."

قرار است، ترامپ دوشنبه و سه شنبه آینده 24 و 25 فوریه نخستین سفرش را به هند انجام دهد.

دولت دهلی نو دیوارکشی مقابل حلبی آبادها را در مسیر حرکت ترامپ آغاز کرده که این اقدام با اعتراض شدید مردم این کشور مواجه شده است.

هند و آمریکا شرکای منطقه ای در مقابل ائتلاف چین و پاکستان به حساب می آیند و ترامپ بارها از سیاست های دهلی نو در منطقه حمایت کرده است.

با این حال ترامپ که سیاست حمایت گرایی اقتصادی را در پیش گرفته و درگیر جنگ تجاری با چین بوده و با اتحادیه اروپا نیز دچار تقابل تجاری است، اساسا در چارچوب شعار "نخست، آمریکا" قصد ندارد تا توافقاتی با دیگر اقتصادهای بزرگ جهان مانند هند امضا کند که در راستای منافع آنها باشد.

در واقع ترامپ اعتقادی به توافقات متضمن منافع برابر دو طرف ندارد و در همین راستا مدعی شده که  توافق تجاری اخیر با چین که پس از جنگ تجاری طولانی با آن حاصل شده تا حد زیادی به نفع آمریکا است. 

رئیس جمهور آمریکا اکنون درباره هند نیز رویکردی مشابه دارد. با توجه به خیز اقتصادی هند که اکنون به عنوان پنجمین قدرت اقتصادی جهان با تولید ناخالص داخلی 2.94 تریلیون دلاری تبدیل شده، واشنگتن قصد دارد همان سیاستی را که درباره چین، اتحادیه اروپا و حتی دو کشور عضو پیمان تجاری نفتا یعنی کانادا و مکزیک اعمال کرده، درباره هند نیز اعمال کند.

این سیاست عبارت از بازتعریف روابط تجاری و سود آور کردن آن برای آمریکا است. بدین ترتیب به رغم تمایل آشکار آمریکا برای گسترش هرچه بیشتر روابط تجاری و اقتصادی با هند، ترامپ خواهان تجدید نظر در این روابط به نحوی است که متضمن حداکثر سود اقتصادی برای آمریکا باشد.

دولت ترامپ مارس 2019 در اقدامی برای مقابله با آنچه شیوه‌های تجاری غیرمنصفانه می‌خواند، اعلام کرد که قصد دارد به ترجیحات تجاری مهم برای هند پایان دهد.

«دفتر نماینده تجاری آمریکا» در بیانیه ای ضمن تاکید بر این که هند «موانع تجاری ایجاد کرده است که تاثیرات منفی بر تجارت آمریکا دارد»، اعلام کرد که واشنگتن هند را از شمول برنامه «نظام عمومی ترجیحات» (جی اس پی) GSP خارج می کند زیرا این کشور دیگر واجد شرایط لازم برای استفاده از این برنامه نیست.

هند به این اقدام دولت ترامپ واکنش منفی نشان داد و این مساله موجب بروز جنگ تجاری بین هند و آمریکا با افزایش تعرفه های  دو کشور برای کالاهای وارداتی از یکدیگر شد. هند در واکنش به اعمال تعرفه آمریکا برای فولاد و آلومینیوم خود، 28 محصول آمریکایی از قبیل محصولات شیمیایی و کشاورزی را مشمول تعرفه گمرکی اعلام کرد. 

به گفته "رضا مجیدزاده" کارشناس اقتصادی، هند با آمریکا حدود 90 میلیارد دلار مبادله خارجی دارد که نسبت واردات هند از آمریکا به واردات آمریکا از هند، نزدیک 60 درصد است؛ به دیگر سخن، مازاد تجاری هند نسبت به آمریکا موجب می‌شود تا فایده جنگ تجاری برای آمریکا نسبت به هند بیشتر باشد.

با این حال از دیدگاه ترامپ زمان کسب امتیازات مجانی از واشنگتن گذشته است و روابط تجاری جدیدی البته بر اساس منافع آمریکا باید شکل گیرد که این شامل هند نیز می شود.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

116/117

بیشتر بخوانید:

اعتراض به سفر ترامپ به هند