قرار بود این رای گیری روز سهشنبه صورت گیرد، اما «ترزا می» نخست وزیر بریتانیا دوشنبهشب اعلام کرد به منظور جلوگیری از شکست این توافق، رای گیری درباره آن در مجلس عوام بریتانیا را به تعویق انداخته است.
این مساله تحولی مهم در زمینه برگزیت محسوب میشود. مواضع ابراز شده در روزهای اخیر ترزا می را به این جمعبندی رساند که به احتمال زیاد توافق اتحادیه اروپا و بریتانیا در پارلمان بریتانیا تصویب نخواهد شد.
ترزا می هشدار داده است که اگر نمایندگان پارلمان توافق برگزیت را رد کنند، بریتانیا با خطر خروج از اتحادیه اروپا بدون توافق روبهرو خواهد شد و یا این اقدام میتواند منجر به عدم خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا شود.
توافق برگزیت برای تصویب نهایی نیاز به 320 رای مثبت از 650 نماینده پارلمان دارد. این در شرایطی است که درخواستها برای رای عدم اعتماد به نخست وزیر بریتانیا افزایش یافته است.
"جرمی کوربین" رهبر حزب کارگر از ترزا می خواسته است که اگر نمیتواند اصلاحات اساسی و ساختاری مورد نیاز را در توافق اتحادیه اروپا و بریتانیا درباره برگزیت بگنجاند تا در نهایت موافقت پارلمان را برای تصویب نهایی این طرح جلب نماید، از قدرت کناره گیری کرده و راه را برای به قدرت رسیدن حزب کارگر هموار نماید.
به گفته کوربین: نخست وزیر در تلاش است تا یک شانس دیگر را برای نجات این توافق به دست آورد، اگر وی به دنبال تغییرات ساختاری و اساسی در این توافق نیست، باید راه را برای کسانی که می توانند این کار را انجام دهند، باز کند.
"وینس کیبل" Vince Cable رهبر حزب لیبرال دموکرات بریتانیا نیز اعلام کرد اگر حزب کارگر تقاضای رأی عدم اعتماد به ترزا می را داشته باشد، حزب متبوعش از چنین اقدامی حمایت خواهد کرد.
کیبل گفت: با شکست مفتضحانهای که رخ داد، دولت ترزا می نشان داد که واقعاً تمام اختیارات خود را از دست داده است.
تعویق رایگیری درباره توافق اتحادیه اروپا و بریتانیا برای بروکسل نیز خبری تلخ و ناامید کننده است. رای منفی پارلمان بریتانیا به توافق بروکسل و لندن میتواند پیچیدگیهای زیادی در روابط اتحادیه اروپا و بریتانیا ایجاد کند.
با توجه به وضعیت کنونی چند سناریو برای آینده قابل تصور است. یک سناریو این است که توافق بروکسل و لندن درباره برگزیت در مجلس عوام تصویب شود که این خبری خوب برای اتحادیه اروپا و ترزا می خواهد بود.
سناریوی دیگر رای منفی به این توافق در مجلس عوام خواهد بود که ممکن است در نهایت به استعفای ترزا می از پست نخست وزیری منجر شود که در این صورت به احتمال زیاد بریتانیا در آخر مارس 2019 بدون توافق با اتحادیه اروپا از این نهاد اروپایی خارج خواهد شد. تحقق این سناریو که میتوان آن را بدترین سناریو نامید، تبعات زیادی برای اتحادیه اروپا و بریتانیا در ابعاد مختلف تجاری، سیاسی و حقوقی خواهد داشت.
سناریوی دیگری نیز در صورت رای منفی مجلس عوام قابل تصور است که طبق آن دولت بریتانیا به برگزاری همه پرسی جدیدی درباره خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا اقدام نماید. ترزا می بارها مخالفت شدید خود را با برگزاری همه پرسی مجدد درباره برگزیت اعلام کرده است.
سناریوی آخر نیز این است که دولت بریتانیا اساسا از خروج از اتحادیه اروپا اعلام انصراف کند و کماکان در این نهاد اروپایی باقی بماند.
در این راستا دادگاه عالی اروپا روز دوشنبه با صدور حکمی اعلام کرد که دولت بریتانیا می تواند به صورت یکجانبه در تصمیم خود برای خروج از اتحادیه اروپا تجدیدنظر کرده و این تصمیم را لغو کند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
برگزیت در مسیر پایانی؛ ترزا می باردیگر وعده داد
ترزا می: اگر پارلمان «برگزیت» را رد کند باید آن را فراموش کرد