ایران پرس- اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد، بر تقویت جدی نیروهای نظامی پنج کشور ساحل، موسوم به «جی پنج»، در راستای عملیات مقابله با تروریسم در منطقه ساحل آفریقا تاکید کردند.

فرانسه که ریاست شورای امنیت سازمان ملل را در ماه اکتبر در اختیار دارد، تقویت جدی این نیروی نظامی منطقه ای را اولویت برنامه هایش قرار داده است و در این راستا سفرای پانزده کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد با حضور در کشور مالی به بازدید از مقر این نیروها پرداخته و سپس از برخی دیگر ازکشورهایی که در این طرح مشارکت دارند، دیدن کردند.

گروه پنج کشور ساحل شامل نیروهای نظامی کشورهای بورکینافاسو، مالی، موریتانی، نیجر و چاد است که به پیشنهاد و با پشتیبانی فرانسه و با هدف مبارزه با تروریسم در منطقه آفریقا به ویژه منطقه ساحل تشکیل شده است.

با این حال این نیروها با مشکلات بسیاری مواجه اند.

«القاسم ون» معاون دبیر کل سازمان ملل متحد در امور صلحبانی در این باره می گوید:

" نیروی مشترک ساحل آفریقا با چالش های متعددی از جمله تامین مالی، ظرفیت های تجهیز نیرو، انسجام آن با دیگر گروه های نظامی و صلحبانان حاضر در این منطقه روبرو است."

افزایش حملات تروریستی به منطقه ساحل آفریقا

منطقه ساحل آفریقا در سالهای اخیر به علت چالش های امنیتی متعدد به ویژه بحران امنیتی مناطق شمال مالی و همچنین مناقشه مسلحانه لیبی بارها هدف حملات گروههای افراط گرا و تروریست از جمله بوکو حرام قرار گرفته است.

این حملات تا کنون صدها کشته، مجروح و آواره بر جای گذاشته است.

در این شرایط ادامه بی ثباتی در شمال مالی و شرایط سیاسی لیبی  تهدید جدی برای این منطقه است.

بسیاری از کشورهای این منطقه نگران گسترش داعش به منطقه آفریقا هستند.

از سوی دیگر فرانسه و کشورهای اروپایی نیز که طی سال های اخیر با حملات تروریستی متعددی رو به رو بوده اند، اکنون به دنبال راهکارهای مقابله با تروریسم در خارج از مرزهای خود هستند.

در این میان فرانسه اهداف خاصی را در این منطقه دنبال می کند.

از بعد منطقه ای نظامیان فرانسه مدتهاست به بهانه برقراری صلح و ارامش در کشورهای مختلف آفریقا از جمله مالی حضور دارند.

این حضور نظامی که تحت عملیات «برخان» (barkhane) ادامه دارد هزینه های نظامی گزافی را به فرانسه تحمیل کرده از این رو یکی از اهداف فرانسه در پیشنهاد و تشکیل این نیرو را باید کاهش باز نظامی خود در منطقه و تقسیم آن با دیگر کشورهای اروپایی و آمریکا دانست.

در واقع «امانوئل ماکرون» رییس جمهوری فرانسه امیدوار است، بتواند مشارکت دیگر کشورها به ویژه آمریکا را در تامین مالی این گروه جلب نماید و از هزینه های نظامی خود در منطقه بکاهد. 

مواجه با روند مهاجرت ها از آفریقا به اروپا از دیگر اهداف پاریس در پشتیبانی از گروه پنج کشور ساحل است.

فرانسه درصدد است با کنترل تروریسم توسط نیروی نظامی منطقه تا حدودی شرایط  آرام و از میزان مهاجرت به اروپا کاسته شود.

اگر چه رایزنی ها برای عملیاتی کردن گروه پنج کشور ساحل (جی- پنج) ادامه دارد اما در وجه دیگر ماجرا، حتی با آغاز به کاراین نیروها نیز به نظر نمی رسد بهبودی در شرایط حاصل شود زیرا مشکلات آفریقا و حضور گروه های تروریستی ریشه در فقر، توسعه نیافتگی، اعمال سیاست های استعماری و مداخله جویانه کشورهای غربی به ویژه خود فرانسه دارد.

از این روی به نظر می رسد اکنون تاکید و حمایت بر شروع به کار این نیروی مشترک نظامی نیز مسکنی بیش نخواهد بود.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

116/110

بیشتر بخوانید:

لاش برای مبازره با تروریسم با استقرار نیرو در منطقه ساحل آفریقا/تحلیل

«مبارزه با تروریسم»؛ هدف کنفرانس امنیتی آفریقا/ تحلیل

هماهنگی کشورهای ساحل آفریقا برای مبارزه با تروریسم/تحلیل