«ناصر کنعانی» در نشست خبری روز دوشنبه در پاسخ به خبرنگار ایران پرس درباره سفر «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه به دمشق و سفر روز گذشته وزیر خارجه ترکیه به تهران گفت: بخشی از مذاکرات ما با سوریه مسائل عدیده دوجانبه است.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: بخش دیگر ناظر بر وضعیت روند سیاسی در این کشور و روند مبارزه با تروریسم است و بخش دیگر ناظر بر مسائل منطقهای و بینالمللی و از جمله تلاش مستمر ایران برای ایجاد بهترین شرایط برای حل و فصل اختلافات بین سوریه و ترکیه و از سرگیری روابط رسمی دو کشور است.
کنعانی گفت: این مباحث در دمشق و هم در گفتوگوهای دیروز با همتای ترکیهای مورد گفتوگو و تبادل نظر قرار گرفت.
وی اظهار داشت: ایران امیدوار است در چارچوب تلاشهای جاری و مبتنی بر ضرورت اصلاح روابط دو کشور همسایه سوریه و ترکیه، این تلاشها به نتیجه لازم و مبتنی بر منافع و مصالح دو کشور و منافع منطقهای منتهی شود.
سند سپتامبر، سند جدیدی نیست
سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه در خصوص سند سپتامبر بین ایران و آمریکا بیان کرد: آخرین مذاکرات برجامی در سپتامبر 2022 (شهریور 1401) آماده جمع بندی و بازگشت همه طرفها به توافق برجام بود اما دولت آمریکا و شرکای اروپایی آن در یک محاسبه غلط با نگاه به اغتشاشات داخلی ایران و سرمایه گذاری بر این اغتشاشات و با نیم نگاهی به تحولات اوکراین در آن مقطع با فرصت سوزی و از میان بردن یک فرصت از نهایی کردن آن روند مذاکرات و جمع بندی آن سر باز زدند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: آمریکا و شرکای غربی آن بار دیگر نشان دادند از اراده سیاسی و حقیقی لازم برای بازگشت همه طرفها به توافق برخوردار نیستند و مایل نیستند تعهداتشان را مسؤولانه به عهده گرفته و انجام دهند.
توضیح کنعانی درباره دستاوردهای سیاست خارجی دولت سیزدهم
کنعانی در خصوص دستاوردهای سیاست خارجی دولت سیزدهم و تامین منافع اقتصادی کشور، نیز اظهارداشت: طبیعتا دستگاه دیپلماسی در راستای ماموریتهای محوله به دنبال توسعه روابط خارجی کشور با کسانی است که خواهان ارتباطات با ما در قالب احترام متقابل هستند.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: این وزارتخانه مسئول تنظیم و اجرای سیاست خارجی است و در دولت سیزدهم قرار بر این شد که بخش قابل توجهی از ظرفیت دستگاه دیپلماسی در اختیار توسعه مناسبات تجارت خارجی قرار بگیرد.
کنعانی تصریح کرد: ما در این مدت شاهد ارتقای بیش از پیش جایگاه منطقهای و بینالمللی ایران هستیم.
وی بیان کرد: در حوزه ارتباط با همسایگان شاهد توسعه ملموسی هستیم که نشان از تلاش گسترده ای است که صورت گرفته است. برخی از توسعه مناسبات تجاری ما ناظر بر عضویت ایران در سازمانهای بین المللی و منطقهای از جمله بریکس است.
سخنگوی وزارت خارجه بیان داشت: برخی دیگر از نتایج بدست آمده ناظر بر امضای اسناد همکاریهای جامع همکاریهای دو جانبه با کشورهای دوست بوده است و مجموعه این عوامل بی تردید دستاوردهای خوبی را در خصوص افزایش حجم تبادلات تجارت خارجی ایران به دنبال داشته است.
معطل مذاکرات برجامی نیستیم
کنعانی در خصوص ادعای رسانههای غربی در خصوص فروش نفت و مناسبات تجاری ایران، بیان کرد: اظهارات رسانهای ممکن است با اهدافی مطرح شود. ایران بارها اعلام کرده علاوه بر پایبندی به مسیر دیپلماتیک معطل مذاکرات برجامی هم باقی نمیماند و بی اثر کردن تحریمها را با جدیت دنبال خواهد کرد و منتظر برجام یا نگاه دولت آمریکا در ارتباط با روابط تجاری ایران با کشورهای دیگر نمیماند.
وی ادامه داد: ما نسبت به احقاق حقوق ملت ایران از تمامی روشهای قانونی استفاده میکنیم. ایران در روند مناسبات خودش از ظرفیتهای موجود استفاده کرده و دولتهای زیادی به دنبال ارتقاء همکاریها هستند.
کنعانی بیان کرد: ما توانستیم به رغم تحریمها هم نفت خود را صادر کنیم و هم جایگاه خودمان را حفظ کنیم. تحریمهای ظالمانه بیتردید محدودیتهایی برای ایران و شرکا ایجاد کرده اما ایران نشان داد به تحریمها محدود نخواهند ماند.
توسعه روابط ایران با کشورهای منطقه
وی در خصوص اجلاس سه جانبه ایران، عربستان و ترکیه افزود: روابط ما با کشورهای منطقه هم در قالب روابط دوجانبه به سمت توسعه میرود و هم اینکه ما به دنبال ایجاد چارجوبهای دو و چند جانبه هستیم. ابتکارات مختلفی در این راستا مطرح است و ایران هم متناسب با شرایط منطقهای و با نگاهی که کشورهای دوست دارد ابتکاراتی را مطرح میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: ایران، ترکیه و عربستان سه کشور مهم منطقهای و اسلامی هستند که ظرفیتهای اثرگذاری هم در جهان اسلام دارند و امکان حضور این سه کشور در چارچوب سه جانبه است.
کنعانی گفت: این ایدهها در ملاقات منطقهای مطرح میشود و امیدواریم که بتوان از ظرفیت این فرمتها برای حل و فصل مشکلات منطقهای استفاده شود و ثمرات مفید آن را شاهد باشیم هرچند نیازمند گذر زمان است.
117