در این راستا، مخالفان روز دوشنبه بار دیگر تلاش کردند از طریق کودتا، دولت مادورو را سرنگون و قدرت را به دست بگیرند اما با حضور نیروهای امنیتی این اقدام خنثی و نظامیان شرکت کننده در کودتا دستگیر شدند.
اقدام برای کودتا توسط عدهای از نظامیان، به سرکردگی «خرسون سوتو مارتینز» Gerson Soto Martínez، یکی از فرماندهان ستاد مشترک پلیس ماکارائو Macarao صورت گرفت.
آنان با انتشار ویدئویی در شبکههای اجتماعی، ضمن ارائه تصاویر محدودی از آشوب و تحرک نظامی، خواستار کنارهگیری نیکلاس مادورو شدند.
اما این افراد پس از حمله و تهدید به مرگ ماموران امنیتی منطقه، نتوانستند کاری از پیش ببرند و با وارد عمل شدن نیروهای امنیتی، تسلیم و بازداشت شدند.
تنشهای سیاسی در ونزوئلا
تنشهای سیاسی در ونزوئلا طی هفتههای اخیر افزایش یافته است. اگرچه مردم ونزوئلا در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰ مه ۲۰۱۸، مادورو را بار دیگر به عنوان رییس جمهوری این کشور انتخاب کردند، اما آمریکا و متحدانش اعلام کردند که این انتخابات را به رسمیت نمیشناسند و حتی برخی مقامات واشنگتن و کشورهای متحد آن در منطقه از «خوان گوآیدو» Juan Guaido رییس پارلمان ونزوئلا حمایت کردند.
گوآیدو، که چندی پیش بهعنوان رئیس پارلمان ونزوئلا سوگند یاد کرده است، از مخالفان مادورو محسوب میشود.
وی چندی پیش با نامشروع اعلام کردن ریاست جمهوری مادورو، از ارتش و مردم خواست به منظور برقراری مجدد دموکراسی در ونزوئلا، از تشکیل دولت انتقالی حمایت کنند.
اقدامات گوایدو علیه دولت سبب شد که دیوان عالی ونزوئلا در 21 ژانویه 2019، کنگره ملی را که تحت کنترل مخالفان دولت این کشور است، غیرقانونی اعلام کند.
«خوان خوزه مندوزا» Juan Jose Mendoza رئیس دیوان عالی ونزوئلا اعلام کرد: کنگره ملی که برکناری «نیکلاس مادورو» از ریاست جمهوری را خواستار شده، غیرقانونی و تصمیمات آن بی اعتبار است.
تنشهای داخلی در ونزوئلا در حالی شدت گرفته که واشنگتن مدتهاست درصدد برکناری دولت چپگرای مادورو است.
در واقع، آرمانهایی چون استقلالطلبی، استعمارستیزی که میراث «هوگو چاوز» رییس جمهوری فقید ونزوئلا است و همچنان در این کشور جاری بوده، خشم واشنگتن و متحدانش را برانگیخته است.
بهرغم همه فشارها، مقاومت مردم ونزوئلا و رای دوباره آنها به مادورو همچنین آغاز دور دوم ریاست جمهوری وی سبب شده واشنگتن و متحدانش دور جدیدی از اقدامات را برای تشدید فشارها و برکناری مادورو آغاز کنند.
ادامه تحریمها ضد ونزوئلا
در این راستا، وزارت خزانهداری آمریکا بر دامنه تحریمها علیه ونزوئلا افزود و «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا، مادورو را به «غصب غیرقانونی قدرت» متهم کرد.
طی هفتههای اخیر تنشهای سیاسی و رودررویی مخالفان با مادورو افزایش یافته است اما بهرغم همه فشارها، رییس جمهوری ونزوئلا با اشاره به اینکه این کشور به کانون جنگ جهانی از سوی کشورهای امپریالیستی آمریکای شمالی و دولتهای اقماریاش تبدیل شده، تاکید کرده است: با دردی که در روحمان داریم، مجبور هستیم تا اقداماتی محکم و کوبنده را اتخاذ کنیم تا از تمامیت و حاکمیت کشور خود دفاع کنیم.
اگرچه واشنگتن و متحدانش در تلاش برای افزایش فشارهای اقتصادی و سیاسی بر ونزوئلا با هدف سرنگونی مادورو و دولت چپگرای وی هستند، اما به نظر میرسد اینگونه اقدامات خصمانه نه فقط محکوم به شکست است، بلکه مادورو و دولتش بیش از همیشه مصمم به حفظ آرمانهای استقلالطلبانه و مقاومت در برابر اهداف مداخلهجویانه واشنگتن و متحدانش هستند.
135/120
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
گزارش: ماجرای کودتای نافرجام در ونزوئلا
جزئیات کودتای نافرجام در ونزوئلا
کاراکاس: آمریکا به دنبال کودتا در ونزوئلا است
افزایش فشارها علیه ونزوئلا، همزمان با آغاز دور دوم ریاستجمهوری مادورو/ تحلیل