آمریکا در برهه کنونی از ابزارهای اقتصادی علیه دولت چپگرای ونزوئلا و «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور این کشور استفاده کرده و در عین حال تهدید به استفاده از قدرت نظامی می کند.
در این راستا «دونالد ترامپ» رئیس جمهور امریکا بر احتمال استفاده از زور برای سرنگونی مادورو تاکید کرد.
ترامپ روز یکشنبه در مصاحبهای با شبکه سیبیاس گفت:
"گزینه احتمالی دخالت نظامی در ونزوئلا مد نظر قرار دارد،«قطعا؛ این یک گزینه است."
این موضع ترامپ نشانه ای از رویکرد کلی وی در قبال مسائل بین المللی است که بر یکجانبه گرایی و کاربرد زور برای رسیدن به اهداف مدنظر واشنگتن مبتنی است.
مخالفت قدرتهای بین المللی با دخالت های امریکا در ونزوئلا
با این حال این رویکرد آمریکا با مخالفت شدید دیگر قدرتهای بین المللی مواجه شده است. در این چارچوب روسیه بر مخالفت با هر گونه مداخله نظامی در ونزوئلا تاکید کرده است.
«الکساندر شچتنین» Aleksander Shchetinin مدیر بخش آمریکای لاتین وزارت خارجه روسیه به خبرگزاری اینترفکس گفته است:
"هدف جامعه بینالمللی باید این باشد که به ونزوئلا کمک کند؛ بدون دخالت مخرب از پشت مرزها."
در عین حال نیکلاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا با هر گونه مداخله خارجی در امور داخلی این کشور مخالفت کرده است. مادورو ضربالاجل کشورهای اروپایی برای برگزاری انتخابات زوهنگام ریاست جمهوری در این کشور را رد کرده و تاکید کرد ونزوئلا آماده دفاع در برابر هرگونه مداخله خارجی است.
مادورو در مورد فشارهای کشورهای اروپایی برای برگزاری انتخابات گفت:
"چرا اتحادیه اروپا به کشوری که انتخابات داشته میگوید آن را تکرار کند: چون متحد دست راستی آنها پیروز نشده است."
تنش اخیر در ونزوئلا پس از آن آغاز شد که خوان گوایدو، رهبر مخالفان دولت ونزوئلا در اقدامی غیرقانونی و با چراغ سبز آمریکا، اروپا و برخی از کشورهای منطقه 23 ژانویه خود را رئیس جمهور ونزوئلا معرفی کرد، در حالی که مردم ونزوئلا در سال 2018 با رای 68 درصدی خود در انتخابات ریاستجمهوری، نیکلاس مادورو را به عنوان رئیسجمهور این کشور انتخاب کرده بودند.
تقابل بین المللی برسر آینده ونزوئلا
در حالی آمریکا، اسرائیل، کشورهای اروپایی و آمریکای لاتین، «خوان گوایدو» رئیسجمهور خودخوانده را رئیسجمهور ونزوئلا میدانند، اما روسیه، ایران، چین، ترکیه، مکزیک ، بولیوی، کوبا و چند کشور دیگر اعلام کردند مادورو را به عنوان رئیس جمهور ونزوئلا به رسمیت میشناسند.
اکنون تقابل بین المللی برسر آینده ونزوئلا شکل گرفته است.این رویارویی نه فقط بر سر ونزوئلا بلکه در واقع درباره نظام بین المللی و ساختار آینده آن است.
غرب به رهبری آمریکا خواهان ادامه روند قبلی در عرصه جهانی یعنی سیطره ارزشها و اهداف و منافع غرب بر جهان و تحمیل خواسته های خود بر دیگر کشورهای جهان است، در این راستا آمریکا خود را در قامت پلیس جهانی می بیند که وظیفه دارد تا با استفاده از زور، خواسته هایش را بر دیگر کشورها تحمیل کند، اما اکنون دیگر قدرتهای بین المللی مانند روسیه و چین و نیز کشورهای مخالف سلطه و هژمونی آمریکا در مناطق مختلف جهان، با این رویکرد به مخالفت جدی برخاسته اند.
سازمان ملل نیز که به عنوانی نهادی جهانی، وظیفه حفظ صلح و امنیت بین المللی را از طریق شورای امنیت دنبال می کند، بر نقش محوری خود بر مقابله با بحران ها تاکید کرده و بارها از زبان دبیر کل این سازمان خواهان دوری از یکجانبه گرایی و دور زدن سازمان ملل توسط آمریکا شده است .
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/118
بیشتر بخوانید:
واکنش ونزوئلا به اظهارات مداخله جویانه دونالد ترامپ
حمایت تمام قد کوبا از دولت ونزوئلا
تظاهرات در لندن برای محکومیت دخالت غرب در ونزوئلا