«امامعلی رحمان» طی احکامی، سفرای تاجیکستان در قزاقستان و پاکستان و رییس ولایت «ختلان» در جنوب غربی تاجیکستان و بزرگترین ولایت این کشور را برکنار و افراد جدیدی را در این سمتها منصوب کرده است.
مهمترین تغییر انجام شده در دولت تاجیکستان، برکناری «دولتشاه گل محمد زاده» رئیس ولایت ختلان و منصوب کردن وی به ریاست کمیته حفظ محیط زیست این کشوراست.
بر اساس حکم رئیس جمهوری تاجیکستان، «قربان حکیمزاده» رئیس اداره زمین و زمینشناسی این کشور از این پس ریاست ولایت ختلان را به عهده خواهد داشت.
«امامعلی رحمان» دراحکام جدید خود، صرفا" به جابجایی افراد در سمت های مختلف دردولت دوشنبه اقدام کرده است. کارشناسان، این شیوه جابجایی افراد در سمت های مختلف در تاجیکستان را از جمله سیاست دولت هایی می دانند که، به نیروهای جوان و متخصص در داخل امکان رشد و شکوفایی نمی دهند.
باید گفت: برغم برخی ادعاهای دولت دوشنبه مبنی بر نوگرایی و تجدد، تاجیکستان همچنان به شیوه های سنتی اداره می شود.
وی در این احکام، صرفا" به جابجایی افراد در سمت های مختلف دردولت دوشنبه اقدام کرده است. کارشناسان، این شیوه جابجایی افراد در سمت های مختلف در تاجیکستان را از جمله سیاست دولت هایی می دانند که، به نیروهای جوان و متخصص در داخل امکان رشد و شکوفایی نمی دهند.
درعین حال، باید گفت: برغم برخی ادعاهای دولت دوشنبه مبنی بر نوگرایی و تجدد، شکی نیست که تاجیکستان همچنان به شیوه های سنتی اداره می شود. در شیوه سنتی اداره امور کشور، مهره هایی که از سوی شخص رئیس جمهوری منصوب می شوند، اساسا" هیچگاه حذف نمی شوند، اما امکان جابجایی این دسته از مقام های دولتی وجود دارد.
بر اساس حکم جدید رئیس جمهوری تاجیکستان، «دولتشاه گل محمدزاده» که از سال 2013 تا سال 2018 میلادی، بیش از 5 سال ریاست بزرگترین ولایت تاجیکستان را به عهده داشت، از این پس در سمت ریاست کمیته محیط زیست مشغول به کار خواهد شد.
درحقیقت، تاجیکستان به صورت شخص محور اداره می شود و شخص رئیس جمهوری زمام امور مسوولیت های مختلف را به عهده دارد.
در منطقه آسیای مرکزی، کشوری نظیر قرقیزستان در حال تجربه دموکراسی در بخش های مختلف ساختار دولت است. در حقیقت، دولت دوشنبه نیز می تواند با استفاده از تجربیات دولت بیشکک، اداره امور تاجیکستان را به جوانان تاجیک واگذار کند.
ناگفته نماند، ولایت خَتلان یکی از استانهای تاجیکستان با مرکزیت شهر «قُرغان تپه» است. در زمان شوروی و پس از سال های استقلال، ولایت ختلان از جمله محرومترین مناطق تاجیکستان محسوب می شده است.
محرومیت این منطقه، ازجمله دلایل بروز خشونت زیاد دراین ولایت است. وضعیت جاری موجب شده است، بخشی از ساختارهای قدرت در تاجیکستان در این استان متمرکز شوند.
به عنوان مثال، جناحهای سیاسی این منطقه به ویژه کولابیها در جنگهای داخلی سال های ۱۹۹۲-۱۹۹۳ میلادی، طرف پیروز در کشمکشها بودند و پس از آن امور تاجیکستان بیشتر در دست این جناح قرار داشته است. «امامعلی رحمان» رئیس جمهوری تاجیکستان نیز از جمله سیاستمداران تاجیک اهل کولاب است.
جابجایی مهره ها و تغییر برخی مسوولیت ها در تاجیکستان را نمی توان به معنای تغییرات اساسی در ساختار قدرت در این کشور آسیای مرکزی قلمداد کرد. 139/118
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی