بر اساس روایت رسمی دولت آمریکا، گروه تروریستی القاعده و شخص اسامه بن لادن، سرکرده وقت این گروه تروریستی عامل حملات به ساختمان های دوقلوی مرکز تجارت جهانی نیویورک و ساختمان عظیم وزارت دفاع آمریکا در شهر واشنگتن بودند. نکته قابل توجه این که همین گروه، ساخته و پرداخته آمریکایی ها در زمان نبرد با اتحاد شوروی در دوران اشغال افغانستان بودند و شخص بن لادن در پایگاه های مخفی سازمان سیا، آموزش دیده بود. با این حال، تحولات پس از خروج نیروهای ارتش شوروی از افغانستان، مخلوق و خالق را رو در روی یکدیگر قرار داد تا جایی که مخلوق، حمله تروریستی هولناکی را به خالق وارد کرد.
البته حملات تروریستی القاعده به آمریکا در روز یازدهم سپتامبر 2001 پایان مناسبات دو طرف نبود. آمریکایی ها به خونخواهی کشته شدگان حملات تروریستی «جنگ علیه ترور» را به راه انداختند که قربانیان آن چند هزار برابر بیشتر از قربانیان حوادث یازدهم سپتامبر 2001 بود. گزارشی که در سال 2023 منتشر شد نشان داد که جنگ های تحت رهبری ایالات متحده پس از حملات یازدهم سپتامبر به طور مستقیم یا غیر مستقیم به کشته شدن حداقل 4.5 میلیون نفر و آواره شدن میلیونها نفر دیگر منجر شد.
آمریکا ابتدا در یکی از نابرابرترین جنگ های تاریخ، به همراه متحدان خود در ناتو و چند کشور دیگر، افغانستان بی دفاع را مورد حمله قرار دادند و پس از سرنگونی حکومت طالبان، حاکمیت 20 ساله خود را بر این کشور جنگ زده آغاز کردند.
سپس نوبت عراق رسید که زمامداران وقت آن، نقشی در حملات 11 سپتامبر 2001 نداشتند. با این حال، آمریکایی های تشنه خون، در لوای «جنگ پیشدستانه» برای دومین بار به عراق حمله کردند و بعد از سرنگون حکومت آن، این کشور را به اشغال در آوردند. از دل هرج و مرج ناشی از حمله آمریکایی ها به عراق و اشغال این کشور، یک گروه تروریستی به مراتب وحشی تر از القاعده، به نام داعش در عراق و سپس سوریه ظهور کرد. این گروه نیز اقدامات تروریستی هولناکی را در منطقه غرب آسیا رقم زد؛ و این در حالی بود که شاخه های فرعی القاعده در آفریقا همچنان مشغول جنایت و کشتار بودند.
اکنون که 22 سال از حادثه تروریستی 11 سپتامبر 2001 می گذرد، به خوبی مشخص شده است که «جنگ علیه ترور» که آمریکایی ها با ادعای نابودی تروریسم در سطح جهان آغاز کردند، خود به گسترش تروریسم در جهان دامن زد. شیوه برخورد نسنجیده آمریکایی ها با گروه های تروریستی که اغلب با کشتار غیرنظامیان همراه می شد، بستری از خشم عمومی را میان توده فراهم می کرد تا گروه های تروریستی از آن سوء استفاده کنند.
به عبارت دیگر، خشونت آمریکایی ها به تقویت فعالیت های تروریستی منجر شد و تقویت فعالیت های تروریستی، خشونت آمریکایی ها را شدت بخشید. قربانیان این دور تسلسل نیز، زنان، مردان و کودکانی بودند که جان و مال و ناموس خود را از دست دادند و برای رهایی از مرگ، درد آوارگی را به جان خریدند. و این در حالی بود که شهروندان آمریکایی نیز بهای رویکرد دولت خود در قالب «جنگ علیه ترور» را پرداختند.
گرچه بعد از 11 سپتامبر 2001، هرگز اتفاقی به بزرگی و گستردگی حملات تروریستی به نیویورک و واشنگتن در آمریکا تکرار نشد، اما در سایه توجه دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی آمریکا به تهدیدات تروریستی خارجی، گروه های تروریستی داخلی در آمریکا رشد و نمو یافتند. اکنون گفته می شود امنیت آمریکایی ها بیش از این که از سوی گروه هایی مانند القاعده تهدید شود، از سوی افراطیون نژادپرست داخلی مورد تهدید قرار گرفته است.
آنچه که مسلم است این که جهان بعد از 11 سپتامبر 2001، به مکانی ناامن تر بدل شده است و آمریکایی ها در بروز این وضعیت، نقش بزرگی داشته اند.
نویسنده: امیرعلی ابوالفتح
116