دولت بریتانیا، مسکو را به مسمومیت اسکریپال با ماده «نوویچوک» که به ادعای آن ساخت روسیه است، متهم کرده و در همان هنگام به این بهانه 23 نفر از دیپلماتهای این کشور را اخراج کرد.
روسیه نیز هرگونه دخالت در این حادثه را رد کرد و دهها تن از دیپلماتهای بریتانیایی را از خاک این کشور اخراج کرد.
حادثه سالزبری اکنون ابعاد جدیدی یافته است.
«ترزا می» نخستوزیر بریتانیا روز چهارشنبه در مجلس عوام این کشور پس از گذشت شش ماه از حادثه سالزبری ادعای تازهای را مطرح کرد و گفت که تحقیقات دستگاههای امنیتی این کشور نشان میدهد دو مأمور اطلاعات ارتش روسیه موسوم به «جی.آر.یو» در این حادثه دست داشتهاند.
با توجه به درخواست ترزا می از مسکو برای استرداد دو تبعه روسی متهم در دخالت در این حادثه، اکنون دیگر کشورهای بزرگ غربی نیز از این خواسته حمایت کرده اند.
سران چهار کشور آلمان، فرانسه، کانادا و آمریکا با صدور بیانیه ای مشترک از ارزیابی لندن مبنی بر اینکه مسمومیت سرگئی اسکریپال و دخترش با آگاهی مقامهای ارشد مسکو صورت گرفته است، حمایت کردند.
آنها در این بیانیه، خشم و انزجار خود را نسبت به استفاده از ماده سمی «نوویچوک» در حادثه سالزبری اعلام و تاکید کردند که به یافتههای ارائه شده از سوی لندن درباره دخالت دو مأمور سازمان اطلاعات ارتش روسیه در این حادثه اطمینان کامل دارند.
واکنش مسکو به اتهام لندن
این مساله واکنش شدید روسیه را برانگیخته است.
«واسیلی نبنزیا» نماینده روسیه در سازمان ملل متحد ادعای لندن در باره دخالت مسکو در حادثه سالزبری را دروغ دانست و گفت: لندن به دنبال نفرت انگیزی علیه روسیه است.
برخی تحلیلگران سیاسی معتقدند که با توجه به نزدیک شدن به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا و افزایش فشارهای داخلی بر دولت محافظه کار بریتانیا، اکنون ترزا می از این حادثه بهعنوان ابزاری برای انحراف افکار عمومی استفاده می کند.
«دمیتری ایگورچنکوف» Dmitry Igorchenkov کارشناس روسی معتقد است:
"پرونده اسکریپال بهانهای برای گسترش ناتو و افزایش تحریمها علیه روسیه است و میگوید واشنگتن، اروپا را خط مقدم «جنگ ترکیبی» علیه روسیه میداند."
بحران سیاسی بین روسیه و کشورهای غربی با اقدامات متقابل طرفین به مراحل حساسی رسیده است. در چارچوب کارزار گسترده ضد روسی غرب، این بار بریتانیا صحنه گردانی را برعهده گرفته و موضع هماهنگ سران دولتهای غربی علیه روسیه نیز نشان از آن دارد که غرب قصد دارد فشارهای سیاسی خود را علیه مسکو تشدید کنند.
«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه چندی پیشگفته بود: "دولت بریتانیا آگاهانه و عمدا خط مشی تخریب روابط با روسیه را در پیشگرفته است."
درعین حال غربی ها اکنون با توجه به ادعاهای جدید درباره نقش مسکو در حادثه سالزبری به زعم خود بهانه مناسبی برای کارزار گسترده سیاسی، دیپلماتیک و تبلیغاتی علیه مسکو یافته اند.
رویارویی جدید روسیه و غرب بر سر مساله سالزبری به مثابه ورود شرق و غرب به دوره جدیدی از تنش ها و اختلافات است که به راحتی قابل حل و فصل نبوده و می توان پیش بینی کرد که غربی ها به این بهانه قصد دارند تا بر فشارهای خود علیه روسیه بیافزایند.
به ویژه اینکه روسیه اکنون در کنار دولت سوریه و بر خلاف موضع غرب قصد دارد تا بحران سوریه را با سرکوب کامل تروریست ها در استان ادلب پایان بخشد.
نویسنده: میرطاهر
141/116
بیشتر بخوانید:
اعلام آمادگی روسیه برای حل پرونده مسمومیت «اسکریپال»
دیپلمات روس: نامه «ترزا می» حاوی اتهامات اثبات نشده علیه روسیه است