در این راستا، «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا روز شنبه (18 آوریل) بار دیگر از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواست که تحریم تسلیحاتی ایران را تمدید کند. پمپئو در توئیتی نوشت: "قبل از آنکه غرب آسیا وارد مسابقه تسلیحاتی جدیدی شود شورای امنیت باید تحریم تسلیحاتی ایران را تمدید کند."
وزیر خارجه آمریکا پیش از این نیز در جلسه کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا تاکید کرده بود که آمریکا از سازمان ملل متحد خواهد خواست تحریم تسلیحاتی ایران را تمدید کند. با این حال بهانه واشنگتن در این زمینه با تردید جدی مسکو مواجه شده است.
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، رقابت تسلیحاتی را نتیجه اقدامات قدرتهای بزرگ دانست. اولیانوف بااشاره به توئیت ضد ایرانی پمپئو، نوشت: "رقابت تسلیحاتی معمولا یکجانبه نیست. این یک تلاش جمعی در سطح قدرتهای بزرگ یا در زمینه منطقهای است."
بر اساس قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد که از سال 2016 اجرایی شد، واردات سلاح از ایران یا صادرات به آن به مدت پنج سال ممنوع شده است. این ممنوعیت در اکتبر 2020 منقضی میشود. پس از آن ایران این امکان را خواهد داشت که از کشورهای خارجی تسلیحات بخرد و یا به صادرات تسلیحاتی بپردازد.
نزدیک شدن موعد پایان تحریم های تسلیحاتی علیه ایران، دولت «دونالد ترامپ» را به تکاپو انداخته تا به زعم خود، با فشار به شورای امنیت سازمان ملل متحد و نیز تحریک دیگر کشورهای گروه 1+4 به و اعضای اروپایی این گروه، زمینه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را فراهم نماید.
هدف واشنگتن در عین حال تلاش برای تضعیف و در نهایت لغو توافق هسته ای برجام با هدف ایجاد اجماع بین المللی علیه ایران است. با این حال هیچ یک از اعضای گروه 1+4 تاکنون اعتراضی به لغو تحریم تسلیحاتی ایران نکرده و اعتراض و ابراز نگرانی آمریکا را ناموجه می دانند.
این موضع به ویژه از سوی روسیه اتخاذ شده است. مسکو معتقد است که خواسته واشنگتن غیر قانونی و ناموجه است و اساسا جایی برای بحث در این زمینه وجود ندارد. وزارت خارجه روسیه تأکید کرده که تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران موقت هستند و در اکتبر 2020 منقضی میشوند.
به گفته «ولادیمیر ارماکوف» مدیر اداره کنترل تسلیحاتی وزارت خارجه روسیه: هیچ رایزنی و بحث رسمی درباره بازنگری در قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد وجود ندارد، نه در شورای امنیت و نه در هیچ جایگاه دیگر.
آمریکا در حالی خواهان تداوم تحریم تسلیحاتی ایران است که خود بزرگترین فروشنده تسلیحات به غرب آسیا بوده و ده ها میلیارد دلار در سال های اخیر به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس سلاح فروخته و در واقع به رقابت تسلیحاتی در این منطقه دامن زده است.
«محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران با اشاره به فروش عظیم تسلیحات آمریکا به عربستان و امارات گفته است: "سیاستهای آمریکا ثبات و صلح در منطقه را به مخاطره انداخته است. آمریکا منطقه را به «بشکه باروت» تبدیل کرده است."
این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران سالهاست که به دلیل تحریمهای گسترده، تسلیحات عمده ای را که به موجب قطعنامه های سازمان ملل متحد، خرید آنها توسط ایران ممنوع بوده را خریداری نکرده و در عوض با تکیه به استعدادها و توانمندی های داخلی گام های بسیار بزرگی را در زمینه طراحی و ساخت انواع تسلیحات زمینی، هوایی، دریایی، موشک ها و تجهیزات الکترونیکی و حسگرها برداشته و حتی قابلیت صادرات تسلیحاتی را نیز پیدا کرده است.
در واقع واشنگتن از تقویت قدرت دفاعی ایران بیمناک است و به همین دلیل بر خلاف قطعنامه 2231 شورای امنیت خواهان تمدید تحریم تسلیحاتی ایران است. با این حال این تلاش غیرقانونی آمریکا محکوم به شکست است.
نویسنده:سيدرضا مير طاهر
138/116
بیشتربخوانید:
اقدام ضد ایرانی جدید پمپئو؛ درخواست تمدید تحریم تسلیحاتی