ایران پرس- سخنگوی دفتر سیاسی گروه طالبان در قطر، آزادی زندانیان را قبل از آغاز مذاکرات بین افغانها، خواستار شد.

"سهیل شاهین" گفت: پس از امضای توافقنامه بین طالبان و آمریکا در قطر، مذاکرات میان افغانها (دولت، احزاب و جامعه مدنی افغانستان) با طالبان آغاز خواهد شد.

سخنگوی دفتر سیاسی گروه طالبان در قطر افزود، قبل از آغاز این مذاکرات باید گام‌هایی برای اعتماد سازی بین طرفین برداشته شود و آزادی 6 هزار زندانی طرفین گام عملی برای اعتماد سازی میان طالبان و دولت افغانستان است.

سهیل شاهین افزود، زمان امضای توافقنامه آمریکا و طالبان تغییر نکرده و این توافقنامه روز شنبه 29 فوریه با حضور وزرای خارجه یا نمایندگان ویژه بیست و شش کشور جهان امضا خواهد شد.

درخواست سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر درباره آزادی زندانیان قبل از شروع مذاکرات بین الافغانی به عنوان یک گام اعتماد ساز، در حالی که هنوز گفت وگوهای صلح بین دولت افغانستان و این گروه آغاز نشده است، تعجیل در تحقق مطالبات محسوب می شود.

روند گفت وگوهای طالبان و آمریکا که از حدود دو سال پیش و با برگزاری دوازده دور نشست در قطر با اجرای طرح کاهش خشونت‌های طرفین درگیر در جنگ افغانستان، وارد مرحله ای تازه ای شد که مدت یک هفته ای آن فردا (جمعه) به اتمام می رسد وطبق اعلام منابع مختلف یک روز پس از آن، توافقنامه صلح بین طالبان و آمریکا امضاء خواهد شد.

البته طرح کاهش خشونت ها در افغانستان، موافقان و مخالفانی داشت که "محمد اشرف غنی" رئیس جمهور این کشور از جمله مخالفان این طرح بود که پس از گفت وگوی برخی مقامات آمریکایی با وی در حاشیه نشست امنیتی مونیخ در آلمان، غنی نیز از این طرح اعلام  حمایت کرد.

جامعه مدنی افغانستان از جمله سران گروه‌های سیاسی از طرح کاهش خشونت ها در این کشور استقبال کردند و آن را زمینه ای برای دست یابی به توافقنامه صلح با طالبان دانستند که ماهیتی تدریجی و گام به گام دارد.

در حالی شمارش معکوس برای امضای  توافقنامه صبح بین طالبان و آمریکا آغازشده است که  گزارش‌هایی از چند روز گذشته درباره نقض توافق برای کاهش خشونت ها در افغانستان از سوی نیروهای طالبان در برخی ولایات این کشور منتشر شد.

در شرایطی قرار است روز 29 فوریه توافقنامه صلح بین آمریکا و طالبان امضا شود که هنوز مفاد آن منتشر نشده است و در افغانستان نگرانی‌هایی از گنجانده شدن برخی امتیازات به طالبان در این توافقنامه که تنها در صلاحیت دولت این کشور است، وجود دارد.

به همین دلیل است که مجالس نمایندگان و سنا، دولت و گروه‌های مختلف سیاسی، قومی و مذهبی در افغانستان بارها تاکید کرده‌اند باید  پس از توافق آمریکا وطالبان، توافقنامه‌های بین این گروه و دولت کابل امضا شود که منافع ملی و مصالح عمومی افغانستان در چارچوب خاتمه جنگ و استقرار صلح تامین شود.

بنا به این ملاحظات است که بعید به نظر می‌رسد تا پیش از شروع  مذاکرات بین الافغانی و امضای توافقنامه صلح بین دولت افغانستان و طالبان، دولت کابل حاضر به آزاد کردن زندانیان این گروه باشد.

به خصوص آنکه موضع سخنگوی دفتر سیاسی طالبان درباره آنکه آزاد کردن زندانیان برداشتن گام اعتماد ساز از سوی دولت افغانستان پیش از مذاکرات بین الافغانی است، باید یکجانبه نباشد.

علاوه براین، آزاد کردن زندانیان دوطرف (طالبان و دولت افغانستان) نیازمند مهیا شدن تمهیداتی لازم از جمله مشخص شدن آمار دقیق آن و نحوه مبادله زندانیان است.

نویسنده:محمد رضا عسگری

138/117

بیشتربخوانید:

دیدار نماینده ویژه آمریکا در امور صلح با مقامات سابق طالبان

پذیرفتن شروط استقرار صلح در افغانستان توسط طالبان/ تحلیل

چالش تعیین ترکیب هیات مذاکره با طالبان در دولت افغانستان/ تحلیل