سید رضا میرطاهر: موگرینی روز پنجشنبه از کشورهای عضو این اتحادیه خواست، توافق همکاری را که سال جاری میلادی با هاوانا برای بهبود روابط اتحادیه اروپا-کوبا امضا شد، اجرا کنند.
موگرینی تاکید کرد: پیشنهاد «لغو رسمی» سند 1996 موسوم به «موضع واحد» Common Position را در مورد کوبا ارائه میکند.
این سند که در سال 1996 توسط شورای وزیران اتحادیه اروپا به تصویب رسید، به عنوان نقطه اوج مخالفت اتحادیه اروپا با کوبا شناخته میشود.
کمیسیون اروپا نیز در بیانیهای تصریح کرد: به شورای اروپا پیشنهاد میکند، توافق "گفت وگوی سیاسی و همکاری" را که در مارس 2016 با کوبا حاصل شد، تصویب کند.
سران کشورهای اتحادیه اروپا باید برای بررسی و تصویب نهایی این پیشنهاد کمیسیون اروپا طی ماههای آتی تشکیل نشست می دهند.
عادی سازی روابط اتحادیه اروپا و کوبا در پی نزدیک شدن روابط آمریکا و کوبا با تصمیم باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا روی می دهد که به چند دهه روابط سرد بین دو کشور پایان داد.
پیش از امضای این توافق، کوبا تنها کشور آمریکای لاتین بود که توافق همکاری بین المللی با اتحادیه اروپا نداشت.
کشورهای اتحادیه اروپا از جمله آلمان، فرانسه و انگلیس با شروع فرایند عادی سازی روابط واشنگتن و کوبا، مشتاق هستند تا روابط خود با هاوانا را در زمینه های مختلف به ویژه اقتصادی و تجاری گسترش دهند.
تا قبل از این، آمریکا به عنوان مانع مهم روابط اتحادیه اروپا وکوبا محسوب می شد اما با برقراری مجدد روابط آمریکا و کوبا، اکنون اروپایی ها می توانند با فراغ بال به توسعه روابط با کوبا بپردازند.
اتحادیه اروپا در سال 2003 روابط خود با کوبا را به دلیل سرکوب خبرنگاران و فعالان مدنی در این کشور متوقف کرد اما این اتحادیه در سال 2008 تحریم دیپلماتیک علیه کوبا را لغو کرد و از آوریل 2014 با هدف تشویق هاوانا به ایجاد وضعیتی بهتر در این کشور تلاش جدی برای از سر گیری روابطش با کوبا را آغاز کرد.
با توجه به چند دور مذاکرات بروکسل و هاوانا و توافقات صورت گرفته، اکنون انتظار می رود زمینه ها و فرصت های جدیدی برای کشورهای اتحادیه اروپا در کوبا فراهم شده باشد، به ویژه اینکه مقامات کوبا نیز از بسط همکاری ها با کشورهای اروپایی به ویژه افزایش سرمایه گذاری در این کشور استقبال کرده اند.
هدف اصلی مذاکرات اتحادیه اروپا و کوبا، عادیسازی روابط دو جانبه است.
اتحادیه اروپا بزرگترین سرمایه گذار در کوبا به شمار می رود و مقام های اروپایی اعلام کرده اند که گسترش روابط دو جانبه می تواند موجب افزایش نقش اتحادیه اروپا در حوزه تجاری و اقتصادی کوبا شود.
از جمله اقدامات مهم در مسیر عادی سازی روابط کوبا و اتحادیه اروپا، توافقنامه ای بود که دو طرف در اوایل مارس 2016 برای گفت و گوی سیاسی که در برگیرنده مسائلی مانند حقوق بشر و عادی سازی روابط است، در هاوانا پایتخت کوبا امضا کردند.
امضای این توافقنامه پس از دو سال مذاکرات فشرده اتحادیه اروپا با کوبا صورت گرفت و راه را برای عادی سازی روابط بین اتحادیه اروپا و کوبا هموار کرد.
توافقنامه مذکور که همزمان با تقویت مناسبات کوبا و آمریکا امضا شده باید به تصویب 28 دولت عضو اتحادیه اروپا و همچنین دولت کوبا برسد.
این توافقنامه، پایهگذار مذاکرات سیاسی میان اتحادیه اروپا و کوبا است و همچنین معیارهایی برای تجارت و کمک به این کشور تعریف کرده و قرار است جایگزین سیاستی شود که 20 سال پیش کشورهای اروپایی در قبال کوبا اتخاذ کردند و باعث نارضایتی شدید هاوانا از این کشورها شد.
اکنون موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با دعوت از کشورهای عضو این اتحادیه برای گسترش روابط با کوبا، خواهان آن است تا هرچه زودتر توافقنامه همکاری بین کوبا و اتحادیه اروپا به تصویب همه کشورهای عضو این اتحادیه برسد و در عین حال هر یک از این کشورها به صورت دو جانبه نیز اقدام به توسعه روابط با این کشور آمریکای لاتین نمایند.