مراسم تحلیف ترامپ درحالی برگزار شد که گروهی از مخالفان وی در شهرهای مختلف به نشانه اعتراض تجمع و گروهی از اعضای کنگره و سیاستمداران بانفوذ آمریکا نیز از شرکت در این مراسم خودداری کردند.
ترامپ کیست؟
دونالد جان ترامپ متولد ۱۴ ژوئن ۱۹۴۶ در نیویورک آمریکاست. او فرزند چهارم ماری و فرد ترامپ است. پدرش در ابتدا یک نجار بود و سپس با ورود به املاک و مستغلات ثروتمند شد. تخمین زده میشود که ارزش داراییهای فرد ترامپ در اواخر عمر بالغ بر ۲۵۰ میلیون دلار بوده است. پدرش دارای اصل و نسبی آلمانی و مادرش نیز متولد اسکاتلند است. ترامپ در مدرسه به مشکلاتی برمیخورد که باعث میشود او را به مدرسه نظامی بفرستند. او سپس به دانشکده وارتون (دانشگاه پنسیلوانیا) که یکی از بهترین دانشکدههای تجارت در آمریکاست، رفت و لیسانس اقتصاد گرفت.
ترامپ از همان زمان دانشجویی در شرکت توسعه املاک پدرش شروع به کار کرد. به گفته خودش بعد از فارغ التحصیلی پدرش به او یک میلیون دلار داده و او با این سرمایه کار خود را شروع کرده است و کمک دیگری از پدرش نگرفته است. در حالی که شواهد و مدارک نشان میدهد، او کار و شرکت پدرش را گسترش داده است. داراییهای ترامپ هم اکنون شامل چندین هتل در آتلانتا و چندین برج در منهتن و زمینهای گلف فراوانی در نقاط مختلف است. ارزش داراییهای او بالغ بر ۳ میلیارد دلار است. او سه بار ازدواج کرده است که از این ازدواجها ۵ فرزند دارد. او یک پروتستان است و انجیل را محبوبترین کتاب خود میداند.
غیرمعمول ترین شخصیت سیاسی آمریکا
کسانی که شرح حال دونالد ترامپ را مینویسند، به منظور توضیح خصوصیات او معمولاً کلمات مثل متعرض، ماتریالست (معتقد به جهان مادی)، خودنما، خردمند، بی انظباط، جذاب و شخصی با رشد بسیار سریع را استفاده میکنند. اما دو کلمه بیشتر از همه وضاحت دارند: خودشیفته و فروشنده خوب.
گویندا بلیر، که در مورد دونالد ترامپ و خانوادۀ اش دو کتاب نوشته است، در این باره گفت: «او یک فروشنده است و خود را به بازار عرضه میکند، او به خود باور دارد. در حالت های نادر، وقتی کسی به این اشاره کند که او در کدام کاری آنقدر موفق نبوده است، آنگاه شدیداً عصبانی میشود، با ناراحتی واکنش نشان میدهد و این خودشیفتگی او را ضربه میزند.»
تیموتی اوبراین زندگی نامه نویس و نویسندۀ کتاب "دودمان ترامپ" باری با مشکل بزرگی با او روبرو شد. ترامپ علیه وی اقامۀ دعوا کرده و خواستار ۵ میلیارد دلار جبران خساره شده بود. ترامپ گفته بود اوبراین تا این حد گستاخ شده است که ادعا میکند که این غول املاک (ترامپ) کمتر از آنچه مردم فکر میکنند، پول دارد.
اوبراین گفت: «او اساساً یک پسر هفت ساله است که بزرگ شده است. او میتواند در صحبت دوگانه طرف مقابل را زیر تأثیر قرار بدهد، اما او همچنان یک آدم بی نظم، با هوش، احساساتی و مادی است. او شیفتۀ خود است و از صبح تا به شام بیشتر به خود علاقه دارد.»
ظهور و پیروزی غیرمنتظره ترامپ
وقتی دونالد ترامپ قصد خود برای نامزدی حزب جمهوری خواه آمریکا را اعلام کرد بسیاری بخت پایینی برای او قائل بودند.
ترامپ در مناظرههای جمهوریخواهان به تندی به رقیبانش تاخت.
در مقابل رقیبان جمهوریخواه نیز با الفاظ تندی به او حمله کردند. با این همه محبوبیت دونالد ترامپ بیشتر و بیشتر شد و او سرانجام نامزدی حزب جمهوری خواه را به دست آورد.
دونالد ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی ایالات متحده امریکا خبرسازترین نامزد بود. آخرین نظرسنجیها نشان میداد که رقیب او هیلاری کلینتون پیشتاز است، اما امریکاییها تصمیم گرفتند که ترامپ را به کاخ سفید بفرستند.
مقایسه وعدههای دونالد ترامپ قبل و بعد از پیروزی در انتخابات
دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا پیش از پیروزی و در زمان مبارزات انتخاباتی خود وعدههای زیادی به شهروندان آمریکایی داد.
از جمله وعدههای او که بعضی از آنها به سرخط خبرهای بسیاری از رسانههای جهان تبدیل شدند، منع ورود مسلمانان به آمریکا و همچنین ساخت دیواری در مرز این کشور با مکزیک بود.
اما ترامپ بعد از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ۸ نوامبر، مواضع قبلی خود را در بعضی از زمینهها به کلی تغییر داد.
منع ورود مسلمانان به آمریکا (1)
پیش از انتخابات: دونالد ترامپ در ابتدا گفته بود ورود مسلمانان را به آمریکا ممنوع میکند اما پس از انتخاب رسمی او به عنوان نامزد حزب جمهوریخواه از زیر ذرهبین بردن شدید مهاجران سخن گفت.
بعد از انتخابات: بخش مهاجرت سایت آقای ترامپ این وعده را حذف کرد. در عوض سایت ترامپ سیاست «تعلیق ویزای آمریکا» در مناطق فاقد امکانات کافی برای "اسکرین" کردن متقاضیان دریافت ویزا را جایگزین آن کرد.
رودی جولیانی، از مشاوران نزدیک آقای ترامپ البته گفته است منع ورود شهروندان سوری به آمریکا کماکان پابرجاست.
توافق هستهای ایران (برجام) (2)
پیش از انتخابات: دونالد ترامپ توافق هستهای ایران را بدترین توافقی خوانده بود که تا کنون با کشوری امضا شده و در ماه مارس سال ۲۰۱۶ در نشست آیپک (کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل) گفت که اولویت اول او برچیدن "توافق فاجعهبار" با ایران خواهد بود. او همچنین گفته بود که با چند برابر کردن تحریمهای ایران، برای توافقی مذاکره خواهد کرد که مثل اولی 'مایه خنده' نباشد.
بعد از انتخابات: سه روز بعد از رایگیری یکی از مشاوران آقای ترامپ به بیبیسی گفت که دولت آینده آمریکا توافق هستهای با ایران را بررسی خواهد کرد.
ولید فارس، مشاور سیاست خارجی رئیس جمهور منتخب در پاسخ به این سئوال که آیا رئیس جمهوری منتخب آمریکا برجام را "پاره خواهد کرد" گفت: "پاره کردن شاید واژه خیلی تندی باشد. او گفت ترامپ آن را بررسی خواهد کرد، به کنگره خواهد فرستاد، و از ایرانیان خواهد خواست چند مورد را تغییر دهند و مذاکراتی خواهد بود و مذاکرات بسیار فشرده خواهد بود." این در حالی است که ایران بارها تاکید کرده است که هیچ گونه تغییری در توافق را نخواهند پذیرفت.
تعقیب قضایی هیلاری کلینتون (3)
پیش از انتخابات: در زمان کارزارهای انتخاباتی دونالد ترامپ، طرفدارانش بارها خواستار دستگیری و بازداشت هیلاری کلینتون، نامزد حزب دمکرات شده بودند. آنها به استفاده خانم کلینتون از سرورهای شخصی برای ارسال اسناد دولتی در فاصله سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ که او وزیرخارجه آمریکا بود، معترض بودند.
دونالد ترامپ در جریان مناظرههای انتخاباتی گفته بود در صورت پیروزی در انتخابات، از طریق یک دادستان ویژه این پرونده را پیگیری میکند.
بعد از انتخابات: لحن آقای ترامپ تغییر کرد و زنی را که او "خبیث" مینامید تبدیل به کسی شد که کشور آمریکا باید از او متشکر باشد. پیروز انتخابات اخیر آمریکا گفت زیاد به تعقیب قضایی خانم کلینتون فکر نکرده و اولویتهای مهمتری دارد. او همچنین در مصاحبهای گفت: "درباره این موضوع (تعقیب قضایی هیلاری کلینتون) فکر خواهم کرد. آنها آدمهای خوبی هستند و نمیخواهم آسیبی به آنها وارد کنم."
سیستم بهداشت و درمان آمریکا(اوباماکر) (4)
پیش از انتخابات: دونالد ترامپ تنفر عجیبی از این سیستم داشت که در زمان باراک اوباما، رئیس جمهوری فعلی آمریکا معرفی شد. آقای اوباما سیستم بهداشت و درمان را به ۱۵۵ درصد دیگر از شهروندان کشورش که از این خدمات بیبهره بودند تعمیم داد.
بسیاری از جمهوریخواهان آمریکایی "اوباماکر" را خطری برای بخش خصوصی میبینند.
بعد از انتخابات: دو روز پس از پیروزی، موضع دونالد ترامپ نرم شد. او در مصاحبهای با شبکه سیبیاس گفت پس از دیدار با باراک اوباما از برچیدن "کلی" طرح منصرف شده و بخشی از آن را حفظ خواهد کرد.
کشیدن دیوار در مرز آمریکا با مکزیک (5)
پیش از انتخابات: وعده کشیدن دیوار در مرز آمریکا با مکزیک یکی جنجال برانگیزترین وعدههای دونالد ترامپ پیش از پیروزی بود.
پیروز انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریکا اصرار داشت که هزینه کشیدن این دیوار را هم مکزیک متقبل شود.
بعد از انتخابات: ترامپ با یک عقب نشینی پیشنهاد کرد بخشهایی از مرز دو کشور به جای دیوار "حصار کشی" شوند.
رودی جولیانی، شهردار سابق نیویورک و از مشاوران نزدیک آقای ترامپ میگوید: "آقای ترامپ نمیتواند وقت خود را صرف قانع کردن مکزیک به پرداخت هزینه این دیوار کند. اما در زمان انتخابات این وعده، ابزار تبلیغاتی خوبی بود."
سایت آقای ترامپ البته حاکی از آن است که او هنوز درصدد گرفتن هزینه این "دیوارکشی" از مکزیک است که البته مقامهای کشور همسایه به صراحت گفتهاند پولی برای آن پرداخت نخواهند کرد.
برگرداندن مهاجران غیر قانونی (6)
پیش از انتخابات: آقای ترامپ بارها در جمع طرفدارانش گفته بود تمامی مهاجران فاقد مدارک معتبر مهاجرتی باید از خاک آمریکا خارج شوند.
بعد از انتخابات: با نزدیک شدن به زمان رایگیری در روز ۸ نوامبر لحن دونالد ترامپ هم تغییر کرد. دو روز قبل از انتخابات بازگرداندن مهاجران غیرقانونی محدود به کسانی شد که سابقه جنایی، توزیع مواد مخدر، یا عضویت در گروههای تبهکار را دارند.
البته باید در نظر داشت مخالفت با سقط جنین، تغییرات اقلیمی، تجارت آزاد از جمله موضوعاتی هستند که آقای ترامپ قبلا وعده داده بود و تا امروز سر سوزنی از آنها برنگشته است.
رئیس جمهوری منتخب آمریکا همچنین چین را منحصرکننده بازار ارز میداند و گفته در اولین روز پا گذاشتن به کاخ سفید در این باره اقدام میکند.
تردیدها درباره نقش روسیه در پیروزی ترامپ
دونالد ترامپ در حالی به عنوان رئیس جمهور منتخب امریکا برگزیده شد که همواره شایعاتی مبنی بر در دخالت روسیه در این انتخابات در جهت حمایت از این نامزد جمهوری خواه وجود دارد.
نهادهای جاسوسی امریکا، پیشتر با انتشار گزارشی مدعی شدند ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه، شخصاً دستور حملۀ هکری به ستاد انتخاباتی هیلاری کلینتون، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری امریکا را صادر کرده است.
مقامهای اطلاعاتی امریکا مدعی هستند، هدف از این حمله های هکری کمک کردن به دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب این کشور برای شکست دادن هیلاری کلینتون در انتخابات بوده است.
روسیه، همواره هرگونه دخالت در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را تکذیب کرده است و ترامپ نیز چنین ادعایی را بی اساس دانسته است. 118/112
بیشتر بخوانید:
دونالد جان ترامپ، چهل و پنجمین رییس جمهوری آمریکا شد
امتناع چهل عضو دموکرات کنگره آمریکا از شرکت درمراسم تحلیف ترامپ
کنگره آمریکا، رسما پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا را تایید کرد