ایران پرس - «دالیا گریبوسکایته» رئیس‌جمهورلیتوانی، «کرستی کالیولید» و «ریموند وجونیس» همتایان استونیایی و لتونیایی‌اش روز دوشنبه در دیدار با «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه در پاریس بر تعهد به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) با توجه به افزایش تنش ها میان روسیه و غرب تاکید کردند.

ماکرون نیز بر همراهی با این سه کشور حوزه بالتیک در زمینه در تامین امنیت و مسائل دفاعی آنها تاکید کرد.

ماکرون در دیدار با سران کشورهای بالتیک گفت، راهی که شما همراه با دیگر کشورهای اروپایی در پیش گرفته اید، در شرایط بی ثبات و نابسامان بین المللی امروز مهمترین موضوع است. این شرایط نیازمند همکاری نزدیک همه کشورها است.

دیدار سران سه کشور حوزه بالتیک با ماکرون در راستای دیدار آنها با سران مهم غربی صورت گرفته است.

روسای جمهوری لیتوانی، استونی و لتونی هفته قبل با «دونالد ترامپ» دیدار کرده بودند.

هدف اصلی آنها، کسب حمایت هرچه بیشتر قدرتهای غربی عضو ناتو از این کشورها در مقابل تهدیدات ادعایی روسیه است.

درعین حال کشورهای حوزه بالتیک ازنگاه غربی ها سدی در برابر سیاست های به ادعای آنها خصمانه روسیه در اروپای شرقی محسوب می شوند.

از نظر سران این کشورها که همواره خواستار برخورد شدید و قاطع با مسکو به ویژه مقابله با تحرکات مسکو در جوار مرزهای غربی خود و اروپای شرقی  بوده اند، موضع گیری خصم آمیز کنونی غرب علیه روسیه که به ویژه با مساله اسکریپال تشدید شده، موقعیتی ایده آل است که باید آن را تشدید و تقویت کرد و مقامات مهم غربی را به دشمنی هر چه بیشتر با روسیه برانگیخت.

آنها همواره مدعی هستند که در معرض تهاجم روسیه قرار دارند.

رویکرد کنونی غربی ها و موضع گیری های منتقدانه و خصمانه در قبال روسیه شرایط ایده آلی را از نگاه سران حوزه بالتیک برای تشدید جو ضد روسی و افزایش هرچه بیشتر حضور نظامی ناتو در بالیتک فراهم آورده است.

به ویژه آمریکا علاوه بر اعزام نظامیان و نیز ارسال حجم عظیمی از تجهیزات نظامی به این سه کشور، قصد استقرار سامانه های موشکی پاتریوت را در آنها دارد که در واقع پاسخ مستقیمی به افزایش صف آرایی نظامی روسیه در مرزهای غربی خود شمرده می شود. 

دالیا گریبوسکایته رئیس جمهور لیتوانی در این باره گفت:

"امیدوارم آمریکا و دیگر متحدان متوجه شوند که حریم هوایی کشورهای بالتیک باید بیشتر محافظت شود."

دالیا گریبوسکایته، رئیس جمهور لیتوانی

کشورهای حوزه بالتیک به ویژه پس از بحران اوکراین و تشدید رویارویی ناتو با روسیه در شرق اروپا خود را بیش از گذشته در معرض تهدیدات امنیتی از جانب مسکو تلقی می کنند؛ به ویژه این که این کشورها یعنی لیتوانی، لتونی و استونی تجربه تلخ اشغال در جنگ جهانی دوم را از سوی نیروهای شوروی تجربه کرده و تا قبل از استقلال در سال 1991 به مدت حدود پنج دهه تحت سیطره روس ها قرار داشتند.

به همین دلیل سران این سه کشور همواره خواستار افزایش حضور هوایی و زمینی ناتو بوده و در عین حال اقدامات نظامی مشترک نظیر برپایی رزمایش های مشترک با نیرو های ناتو و نیز آمریکا را مد نظر قرار داده اند.

«سرگئی رکدا» Sergey Rekda کارشناس روس، معتقد است:

"مسایل تحریک کننده ای در ناتو طرح می شود که نشان می دهد این پیمان خیال تنش زدایی با روسیه را ندارد.اکنون ناتو به ویژه سردمدار آن یعنی آمریکا به بهانه مقابله با تهدیدات روسیه به افزایش استقرار نیروها و تجهیزات نظامی در شرق اروپا به ویژه در حوزه بالتیک پرداخته است. در این میان پاریس هم برای عقب نماندن از قافله، ادعای حمایت و دفاع از این کشورها را در مقابل تهدیدات ادعایی روسیه  می کند."

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

116/111

بیشتر بخوانید:

دیدار سران کشورهای حوزه بالتیک با ترامپ/ تحلیل

سیاست ضد روسی آمریکا در بالتیک/ تحلیل

دالیا گریبوسکایته، رئیس جمهور لیتوانی