رئیس جمهوری اسلامی ایران با اشاره به پیشرفت‎های علمی و نوآوری‌های مهم کشور بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: ایران در شرایط فشار و تحریم، مسیر پیشرفت خود را ادامه می دهد.

به گزارش ایران پرس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حجت الاسلام و المسلمین «حسن روحانی» روز دوشنبه در آیین پایانی سی و سومین جشنواره بین المللی خوارزمی و تقدیر از برگزیدگان این جشنواره، با بیان اینکه برای ما افتخار است که در جامعه امروز عالمان، اندیشمندان و فرهیختگان مسیر علم و دانش را به پیش می‌برند، گفت: همه ارزش انسان این است که در نقطه‌ای که قرار گرفته، حرکت و تلاش کرده و شرایط نو را به نسل بعد واگذار کند.

رئیس جمهور افزود: علم و دانش است که رفاه، زندگی و سبک زندگی انسان را عوض می‌کند. اگر هنر را به یک معنا در داخل علم و دانش تعریف کنیم و مادر فناوری را هم علم و دانش و پژوهش بدانیم در واقع بزرگترین امتیاز انسان آن است که می‌فهمد، عالم می‌شود و می‌تواند عالمی را تربیت کند؛ یعنی تعلم می‌گیرد و تعلیم می‌دهد.

باید فضای مناسب را برای رشد جامعه و جوانان ایجاد کنیم

روحانی اظهار داشت: این تعلم و تعلیم اساس پیشرفت بشر و حرکت انسان به سوی کمال است. اگر بخواهیم این جو را بوجود بیاوریم که جوان‌های ما مشتاق تحقیق، علم و پژوهش و فعالیت در فناوری‌های نو بشوند، باید فضا را فضای مناسبی قرار بدهیم؛ یعنی آن اکوسیستم لازم و آن زیست بوم لازم را بوجود آوریم.

رئیس جمهور با بیان اینکه در زمان صدر اسلام علم، خواندن و نوشتن اساساً امتیاز نبود و هیچ‌کس را با علم تجلیل نمی‌کردند، گفت: حضرت محمد (ص) آن وقت که به رسالت مبعوث شد، فضا را برای آموختن و کسب دانش مهیا کرد.

روحانی در ادامه گفت: در چنین فضایی قرآن با تاکید بر خواندن و نوشتن آغاز می‌شود؛ «اقْرَأ بِاسمِ رَبِّکَ الَّذِی خَلَق؛ خَلَقَ الْإِنسَانَ مِن عَلَق؛ اقْرَا وَ رَبکَ الْأَکرَم؛ الَّذِی عَلَّمَ بِالْقَلَم» یعنی هم قلم، هم نوشتن، هم قرائت و هم خواندن جزو اولین آیاتی است که قرآن مجید با این آیات سرآغاز و شروع می‌شود؛ و لذا در جامعه پیامبر(ص) در مسجد یاد دادن و یاد گرفتن برتر از نماز شد.

رئیس جمهور خاطر نشان کرد: پیامبر(ص) می‌گوید هر کجای دنیا بود بروید و علم بیاموزید «ولو بالصین»، یعنی مرزها را شکاند و آنجا گفت که هیچ عزتی بالاتر از یاد دادن و یادگرفتن نیست و هیچ ذلتی بالاتر از ندانستن نیست؛ این فضا را پیامبر(ص) عوض کرد و به همین دلیل علم و دانش در مسیر پیشرفت قرار گرفت.

پیشرفت چشمگیر ایران در عرصه علم و دانش

روحانی گفت: امروز یکی از افتخارات در جامعه ایران و در جامعه بعد از انقلاب‌ اسلامی، آمار رشد علم و دانش است؛ یعنی اگر مقایسه کنیم با 41 سال پیش می‌بینیم پیشرفت جامعه از لحاظ تعداد دانش‌آموز، دانشجو،‌ مراکز پژوهشی و علمی، مراکز فناوری، پردیس‌ها، پارک‌های علم و فناوری، مداوم در حال سرعت یافتن است.

وی با ارائه آماری از مسیر پیشرفت علمی ایران گفت: شاخص جهانی کشور در نوآوری از آغاز دولت یازدهم از 120 به رتبه 61 در سال 98 رسیده است، یعنی ارتقاء 59 پله ای که یک افتخار آفرینی برای ایران است.

رئیس جمهوری تاکید کرد: البته اگر شرایط تحریم نبود، بی‌تردید شرایط بهتری داشتیم اما در عین حال در شرایط فشار و تحریم هم راه را گم نکردیم و مسیر را درست پیمودیم.

روحانی افزود: اینکه ایران در علم و فناوری از رتبه 21 به 16 رسیده است به معنای آن است که حرکت ما حرکت سریع در مسیر رشد و علم است که در رشد علمی ایران جزو اولین ها در دنیا است و معنایش تحرک قابل قبول دانشگاهها و مراکز علمی ما است.

وی در ادامه با اشاره به خودکفایی ایران در تولید قطعات صنعتی، دارویی و تجهیزات پزشکی اظهار داشت: جوانان و دانشمندان ایران این توانمندی را دارند و برای اینکه این توانمندی را افزایش دهیم بالا بردن امید جامعه به آینده و ایجاد فضای مناسب در دانشگاهها است.

رئیس جمهور همچنین تاکید کرد: دانشگاه را برای کسب علم و دانش تاسیس کرده اند و فضای دانشگاه ها، علم و هنر را نباید دوقطبی کرد.

ایران پایه گذار دموکراسی در منطقه

روحانی افزود: در یکسال و نیم گذشته کمتر رهبری در دنیا است که به من برسد و از ایستادگی و تاب‌آوری ملت ایران تجلیل نکند؛ همه رهبران غربی و اروپایی،‌ همه‌شان برایشان جای تعجب و شگفتی است که یک ملت بزرگ و عظیم در برابر این همه فشار ایستادگی و مقاومت و در علم و دانش پیشرفت می‌کند.

وی با اشاره به تاریخ غنی کشور گفت: ایران در منطقه دموکراسی را در زمان مشروطه پایه‌‌گذاری کرد و قبل از اینکه کشوری در منطقه پارلمان داشته باشد، ما پارلمان بوجود آوردیم و انتخابات درست کردیم و مردم را پای صندوق آراء آوردیم.

رئیس جمهوری همچنین با اشاره به پیشرفت های چشمگیر صنعتی، بیوتکنولوژی، پتروشیمی و هوا و فضا ایران در سالهای گذشته گفت: عالمان، دانشگاهیان، اساتید، دانشجویان و مراکز علمی و فناوری کشور این کار بزرگ را انجام دادند.

روحانی با تاکید بر لزوم تشویق محققان و دانشمندان گفت: یکی از راه‌های تشویق دانشجویان و محققین برگزاری جشنواره‌ است و راه‌های متفاوتی برای اینکه دانشجویان را به فناوری تشویق کنید، وجود دارد و همین پارک‌های علمی محیط بسیار مناسبی را برای فناوری ایجاد کرده است.

رئیس جمهور با اشاره به گزارش وزیر علوم درباره پروژه های مشترکی که بین دانشگاههای ایران با دانشگاههای خارجی در حال انجام است، گفت: بسیار ارزشمند است که ما بتوانیم با دانشگاههای دیگر، با محققین دیگر کار و تلاش و فعالیت کنیم و نتیجه پایان کار برای ما مهم است.

روحانی خاطر نشان کرد: آمار ماههای اخیر نشان می دهد امسال در کشاورزی رشد ایران بسیار خوب بوده؛ از اول سال از همان فصل اول هم رشد بسیار خوبی داشته است؛ صنعت که حالا فصل های اول وضعش خوب نبوده در فصل سوم دارای رشد است.

رئیس جمهور افزود: امسال و در پایان سال همه ویژگی ها نشان می دهد که رشد اقتصادی بدون نفت مثبت و حتی بالای یک خواهد بود؛ البته رقم دقیق آن در ماههای اول سال آینده باید مشخص شود، اما از رشد منفی جدا شدیم؛ اگر نفت را کنار بگذاریم، در اقتصاد بدون نفت توانستیم به رشد مثبت برسیم و توانستیم شاخص ها را در مسیر درست قرار دهیم.

روحانی در پایان تاکید کرد: این همه آمار و ارقام ما است و به ما نشان می دهد که می توانیم با وحدت، اتحاد و کنار هم بودن به خوبی در این شرایط سخت هم به نقاط بسیار ارزشمند برسیم و بتوانیم برای مردم هم رفاه و هم افتخار علمی بیافرینیم.

116

بیشتر بخوانید:

تقدیر از صاحبان 15 طرح برگزیده جشنواره بین المللی خوارزمی

پخش زنده جشنواره بین المللی خوارزمی با حضور روحانی از "ایران پرس"