رزمایش امنیت خلیج فارس 1، سومین رزمایش اعضای شورای همکاری خلیج فارس تنها در ماه اکتبر 2016 است.
نیروهای دریایی عربستان و بحرین رزمایش دوجانبه ای را در اکتبر جاری در بندر بن سلمان بحرین برگزار کردند.
عربستان سعودی نیز به تنهایی رزمایش دریایی دیگری را در آب های خلیج فارس و تنگه هرمز در ماه اکتبر 2016 برگزار کرد. برگزاری رزمایش یکی از راهبردهای نظامی کشورها برای سنجش میزان آمادگی دفاعی است که البته برای کشورهایی که در منطقه غرب آسیا قرار دارند، یک ضرورت نظامی نیز هست.
این سئوال مطرح می شود که دلیل برگزاری این رزمایش های مکرر توسط برخی از اعضای شورای همکاری خلیج فارس به خصوص عربستان سعودی چیست؟ در توجیه برگزاری هر یک از رزمایشها در ماه اکتبر 2016 به مسایلی نظیر حفظ آمادگی نظامی یا تقویت آمادگی برای مقابله به تهدیدها از جمله تهدیدهای نظامی و تروریستی عنوان شده است.
اگرچه تروریسم تهدیدی غیرقابل انکار به ویژه در منطقه غرب آسیا است اما این توجیهات در حالی عنوان می شود که اعضای شورای همکاری خلیج فارس به استثناء کشور عمان در ایجاد و افزایش تهدیدها در محیط منطقه ای غرب آسیا، نقش اصلی را ایفا می کنند.
عربستان سعودی که در هر سه رزمایش ماه اکتبر اعضای شورای همکاری خلیج فارس حضور داشته، بارزترین نقش را در روند صعودی ناامن شدن محیط منطقه ای غرب آسیا ایفا کرده که جنگ علیه یمن، حمایت از تروریستها در سوریه و تحریک اختلاف های قومی و فرقه ای در عراق مصداق های بارز این نقش است.
موضوع حایز اهمیت این است که رزمایش های مکرر در شرایطی برگزار می شود که کسری بودجه عربستان سعودی به حدود 90 میلیارد دلار رسیده و دیگر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نیز یا شهد کاهش رشد اقتصادی و یا شاهد کسری بودجه هستند.
به نظر می رسد دلیل اصلی برگزاری رزمایش های مکرر در یک ماه توسط اعضای شورای همکاری خلیج فارس به خصوص عربستان سعودی، به معضل اصلی حکام کشورها یعنی معضل بقا در قدرت و تبلیغات رسانه ای برای نشان دادن قدرت و توجیه هزینه های هنگفت نظامی است.
حکام شورای همکاری خلیج فارس با تهدیدهای تروریستی خودساخته مواجه هستند، اما تهدید اصلی علیه این حکام، داخلی و ناشی از مشروعیت اندک آنان و تبعیض های آشکار اجتماعی است.