ترامپ روز سهشنبه در حالی که بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی را در کنار خود داشت، از طرح سازش تحمیلی موسوم به "معامله قرن" رونمایی کرد.
ترامپ که در یک نشست خبری در کاخ سفید صحبت میکرد، رونمایی از این طرح را گامی به سمت صلح برای اسرائیل توصیف کرد و مدعی شد که این طرح به مقابله با افراطی گرایی کمک میکند.
رئیسجمهور آمریکا با اشاره به سفرش به منطقه، مدعی شد که از دیدن وضع زندگی فلسطینیها ناراحت شده است. وی در حالی این ادعا را طرح کرد که اشاره ای به مسبب مصائب فلسطینیها یعنی اسرائیل نکرد.
ترامپ در دفاع از طرح معامله قرن که به گفته وی در 80 صفحه تنظیم شده، آن را «با جزئیاتترین» طرحی خواند که تاکنون برای حل مناقشه فلسطین پیشنهاد شده است.
ترامپ این طرح را یک پیشنهاد «برد-برد» توصیف کرد و مدعی شد که این سند «راهکارهایی عملی» برای رسیدن به منطقهای «آرام تر و مرفه» ارائه میکند.
وی با وجود این گفت آینده تشکیل دولت فلسطین «به این بستگی دارد که آنها قاطعانه تروریسم را رد کنند.» ترامپ در ادامه توقف فعالیتهای حماس و جهاد اسلامی، توقف بیان شعارهای ضد اسرائیلی و همچنین توقف پرداخت غرامت به خانوادههای شهدای فلسطینی را خواستار شد.
انتشار این طرح با توجه به نزدیک بودن برگزاری انتخابات پارلمانی رژیم صهیونیستی اقدامی آشکار به نفع نتانیاهو و به منظور کسب آرای بیشتر برای وی صورت گرفته است.
ترامپ در راستای رویکرد خود برای مداخله در امور داخلی متحدان واشنگتن، پس از تلاش برای تاثیرگذاری در انتخابات بریتانیا به نفع "بوریس جانسون" نخست وزیر این کشور، اکنون همان رویکرد را درباره نخست وزیر راستگرای رژیم صهیونیستی در پیش گرفته است.
در عین حال ترامپ قصد دارد تا از این موضوع در انتخابات ریاست جمهوری آینده آمریکا به نفع خود استفاده کند.
همان طور که قبلا نیز درباره مفاد طرح معامله قرن نکات مهمی درز پیدا کرده بود، این طرح قدس را پایتخت جدایی ناپذیر رژیم صهیونیستی اعلام و بخشهای بزرگی از کرانه باختری را به صهیونیستها واگذار میکند.
در مقابل، تشکیل کشور فلسطینی را به صورت مناطق جدا از هم در کرانه باختری، باریکه غزه و بخشهایی از صحرای نقب که از طریق پلها و تونلها به یکدیگر متصل شده در نظر گرفته است. منطقه ای بسیار کوچکی به نام "ابودیس" در حاشیه قدس نیز به مساحت چهار کیلومتر مربع به عنوان پایتخت کشور فلسطینی در نظر گرفته شده است.
این طرح آوارگان فلسطینی را از بازگشت به موطنشان منع کرده و در عین حال وعده کمک 50 میلیارد دلاری برای بازسازی مناطق فلسطینی داده است.
ترامپ در حالی به اعلام معامله قرن پرداخت که طرف دیگر این طرح یعنی فلسطینیها نه فقط به طور رسمی در جریان مفاد آن قرار نگرفته بودند، بلکه هیچ یک از آنها اعم از تشکیلات خودگردان و یا گروههای جهادی فلسطین این طرح را قبول نکرده و با شدت آن را رد کرده اند.
"محمود عباس" رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین که تاکنون اقدامات سازشکارانه زیادی در قبال رژیم صهیونیستی انجام داده نیز این طرح را غیرقابل پذیرش دانسته و در اظهاراتی بی سابقه تصریح کرده که به تماس تلفنی ترامپ جواب نداده و با طرح معامله قرن مخالف است.
به نوشته روزنامه اسرائیلی جروزالم پست، محمودعباس در واکنش به رونمایی از طرح معامله قرن، ترامپ را "سگ" خواند.
"زیاد نخاله" دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین هم اعلام کرد، طرح موسوم به «معامله قرن» تنها ملت فلسطین را هدف نگرفته و چالشی بزرگ برای جهان اسلام است.
ترامپ در راستای سیاست یکجانبه گرایی و اعمال زور و نیز اثبات سرسپردگی خود به اسرائیل، قصد دارد تا طرح معامله قرن را به زعم خود به پیش ببرد.
با این همه مخالفت یکپارچه فلسطینیها و نیز واکنش منفی دیگر اعضای گروه چهارجانبه یعنی روسیه، اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد به طرح معامله قرن به رغم همراهی برخی کشورهای کوچک عربی مانند بحرین، عمان و امارات که سفرای آنها در مراسم رونمایی از آن حضور داشتند و نیز مخالفت اتحادیه عرب و بسیاری از کشورهای جهان، این طرح جز شکست خفت بار برای دولت ترامپ و همپیمان آن یعنی رژیم صهیونیستی به ارمغان نخواهد آورد.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
141/117
بیشتر بخوانید:
آتش زدن تصاویر ترامپ و نتانیاهو در تظاهرات روز خشم فلسطینیان
نگاهی به مفاد اصلی معامله قرن