در این راستا به رغم رضایت ضمنی ترامپ از حمله آنکارا به شمال سوریه، اکنون دستور وی به وزارت خزانه داری آمریکا برای اعمال تحریمها علیه ترکیه، موجب واکنش شدید آنکارا شده است.
استیو منوچین وزیر خزانهداری آمریکا جمعه شب اعلام کرد، "دونالد ترامپ" دستوری را امضا کرده است که به موجب آن مقامات آمریکایی میتوانند تحریمهای سنگینی را علیه ترکیه وضع کنند.
منوچین گفت: اکنون میتوانیم خسارت سنگینی را به اقتصاد ترکیه وارد کنیم. ترامپ به مقامات اجازه داده است تا تحریمهای سنگین جدیدی را علیه ترکیه وضع کنند. البته این تحریمها در حال حاضر اجرایی نخواهند شد.
پس از تهدید آمریکا به اعمال تحریم علیه ترکیه، ارزش لیر این کشور مقابل دلار کاهش یافت.
مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه شامگاه جمعه گفت: آنکارا به هرگونه اقدامی که علیه تلاشهایش در مبارزه با تروریسم صورت میگیرد، واکنش نشان خواهد داد.
ارتش ترکیه پس از اعلام تصمیم دولت "ترامپ" برای خارج کردن نیروهای آمریکایی از شمال سوریه، نیروها و ادوات نظامی خود را در مرز مشترک با سوریه مستقر و از بعد از ظهر روز چهارشنبه نیز عملیات نظامی خود را علیه نیروهای کُرد متحد آمریکا آغاز کرد؛ حملهای که موجب آوارگی ده ها هزار نفر شده است.
ترامپ قبلا تهدید کرده بود، اگر ترکیه در عملیات نظامی خود در سوریه پا را از مرز تعیین شده و خط قرمزهای آمریکا فراتر نهد، تحریمهای سنگینی را علیه آن وضع خواهد کرد.
اکنون رئیس جمهوری آمریکا که در معرض فشارهای شدید داخلی به دلیل رها کردن کردها در مقابل ترکها است، با صدور اجازه اعمال تحریمها تلاش می کند تا حدی از این فشارها بکاهد و در عین حال خود را مخالف اقدام تهاجمی ترکیه نشان دهد.
این رویکرد ترامپ اما موجب بدگمانی هرچه بیشتر متحدان آمریکا به تعهدات وی و بی اعتمادی بیشتر به واشنگتن می شود.
ترکیه اکنون با موضع خصمانه کنگره آمریکا نیز مواجه شده است.
قانونگذاران آمریکایی روز جمعه قوانین بیشتری را برای تحریمهای شدید علیه ترکیه به دلیل حمله به سوریه ارائه کردند که این اقدام تاکیدی بر نارضایی آنها اعم از دموکراتها و جمهوریخواهان کنگره از سیاست ترامپ در قبال سوریه است.
پیش از این نیز "لیندسی گراهام" و "کریس ون هولن" دو سناتور جمهوری خواه طرحی را ارائه کرده بودند که در آن اعمال تحریمهای گسترده علیه ترکیه از جمله تحریم مقامات ارشد این کشور مانند "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهور ترکیه خواسته شده بود.
قانونگذاران آمریکایی اعم از دموکرات و جمهوریخواه انتقادهای شدیدی نیز از رها کردن کردهای سوریه در مقابل ترکیه ابراز کرده اند. آنها معتقدند که ترامپ با این اقدام موقعیت آمریکا را نزد متحدانش در نقاط مختلف جهان تضعیف کرده است و دیگر کسی به واشنگتن اتکا نخواهد کرد.
"روبن گالگو" نماینده ایالت آریزونا در کنگره آمریکا، خروج نظامیان این کشور از سوریه را پس از پنج سال اتحاد با نیروهای کرد، لطمه به حیثیت کشورش خواند و گفت: اجازه دادن به ترکیه برای رفتن به شمال سوریه، بدترین اقدام ممکن آمریکا در غرب آسیا است. کردها دیگر هیچ وقت به آمریکا اعتماد نخواهند کرد.
برخی تحلیلگران آمریکایی به دولت ترامپ هشدار دادهاند که رها کردن کردها اخطاری به دیگر متحدان واشنگتن در منطقه است. این هشداری است که اکنون به واقعیت پیوسته و حتی برخی سیاستمداران رژیم صهیونیستی مانند" نفتالی بنت" از سران حزب "راست نوین" از لزوم اتکای این رژیم به خود سخن گفته اند.
وی تلویحا واشنگتن را شریکی غیرقابل اتکا توصیف کرده است. بنت گفت: «دولت اسرائیل هرگز سرنوشت خود را به دست دیگران، از جمله دوست بزرگما، ایالات متحده، نخواهد سپرد.»
بدین ترتیب ترامپ با بدعهدی و پشت کردن به کردها اکنون سابقه بسیار بدی نزد متحدان خود به عنوان شریکی که پیش تر قابل اطمینان می نمود، ایجاد کرده است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر.
141/117
بیشتر بخوانید:
واکنش ترکیه به تحریم های احتمالی آمریکا ضد آنکارا
بیانیه ترامپ درباره عملیات نظامی ترکیه درشمال سوریه؛ دو گانگی درحرف و عمل/ تحلیل
حمایت سوئد از تحریم تسلیحاتی ترکیه
تاکید فرانسه بر توقف حملات ترکیه به شمال سوریه
حمله ترکیه به سوریه؛ 100 هزار نفر آواره شدند