عمران خان قرار است امروز علاوه بر حضور در همایش مشترک اقتصادی و بازرگانی دو کشور با مقامات بلند پایه چین از جمله رئیس جمهور و نخست وزیر این کشور دیدار و رایزنی کند.
وزارت خارجه پاکستان اعلام کرد، "شاه محمود قریشی" وزیر خارجه، "شیخ رشید احمد" وزیر راه آهن و "خسرو بختیار" وزیر برنامه ریزی، توسعه و اصلاحات این کشور، عمران خان را در این سفر مهم همراهی می کنند.
سفر عمران خان به چین به عنوان مهمترین شریک تجاری و اقتصادی پاکستان از اهمیت زیادی برخوردار است.
چین در سالهای اخیر دهها میلیارد دلار در طرح های زیربنایی پاکستان از جمله راه آهن، بنادر، جاده و حوزه انرژی این کشور سرمایه گذاری کرده است.
این سرمایه گذاری ها در کنار همکاری های تنگاتنگ دو کشور در حوزه سیاسی و نظامی؛ تردیدی باقی نگذاشته است که پکن و اسلام آباد مصمم اند تا روابط خود را به رغم موانع و چالش های مختلف تحکیم و توسعه بخشند.
در سفر "عمران خان" و هیات همراه قرار است از طرح کریدور مشترک اقتصادی پاکستان - چین موسوم به طرح "سی پک" بهره برداری شود و گفت وگوهای لازم برای فاز دوم این طرح و تقویت همکاری های ریلی، جاده ای و همچنین انرژی صورت گیرد.
برنامه های این سفر به خوبی نشان می دهد چین و پاکستان به سوی تعمیق روابط گام بر می دارند و علت این تلاش ها قابل درک است. پاکستان برای چین حکم دروازه ای را دارد که رو به منطقه ای با پتانسیل ها و ظرفیت های گسترده باز است. دسترسی چین به انرژی منطقه غرب آسیا و بازار کلان این منطقه از مسیر پاکستان مقرون به صرفه تر و مناسب تر است.
پاکستان همچنین با جمعیت فراوان و قابلیت های بی شمار، فرصتی کم نظیر برای سرمایه گذاری چین محسوب می شود. در مقابل، پاکستان نیز می خواهد برای تقویت توان نظامی و بازدارندگی خود در مقابل هند، روابط با چین را ارتقا بخشد.
بعلاوه در حالی که آمریکا در سالهای اخیر در نقش شریکی نامطمئن برای پاکستان ظاهر شده است، اسلام آباد می خواهد وزنه ای مانند چین را در کنار خود حفظ کند.
بهعلاوه اظهارات مقامات پاکستانی نشان می دهد برای این کشور مهم است که چین بر خلاف آمریکا از منظر بالا به اسلام آباد نمی نگرد.
"اندریو اسمال" Andrew Small، تحلیلگر مسائل پاکستان در موسسه تحقیقاتی "جرمن مارشال فاند" German Marshall Fund در واشنگتن می گوید: "پاکستان تنها کشوری است که می توان در عالم واقع دوست چین شمرد، اما این دوستی اساساً بنا بر وحدت منافع استراتژیکی که در برابر هند دارند، مورد تاکید قرار می گیرد."
در موقعیت کنونی که اختلافات آمریکا با چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان بیش از هر زمانی تشدید شده است و پاکستان نیز درباره مبارزه با افراط گرایی و همچنین موضوع افغانستان تحت فشارهای واشنگتن قرار دارد، تلاش دو کشور برای گسترش روابط شان بهتر قابل درک است.
از همین رو می توان انتظار داشت که سفر نخست وزیر پاکستان و هیات همراه وی به چین دستاوردهای قابل توجهی برای دو کشور داشته باشد.
نویسنده: محمود بلنداختر
116/117
بیشتر بخوانید:
دیدار هیات عالی رتبه نظامی چین با نخست وزیر پاکستان/ تحلیل
تاکید سران چین و پاکستان بر گسترش همکاریهای اقتصادی/ تحلیل