ایران پرس- «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه که از 9 ماه می دیدار خود از آمریکا را با هدف مذاکره با مقامات ارشد این کشورآغاز کرد، روز 11 مه به سفر خود پایان داد.

«لاوروف» در این سفر با «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه و «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا دیدار و در باره مسائل مورد علاقه دو کشور بویژه بحران سوریه و آینده روابط دو جانبه مذاکره کرد. هدف از این سفر جلب حمایت آمریکا برای طرح ایجاد مناطق کاهش تنش در سوریه عنوان شد.

طی چهار سال گذشته که اختلافات آمریکا و روسیه بر سر دو بحران یعنی اوکراین و سوریه اوج گرفت ، این اولین بار بود که لاوروف به کاخ سفید رفت. در عین حال ، یکی از مسائل قابل توجهی که لاوروف در دیدار با تیلرسون مطرح کرد، تاکید وی بر لزوم معکوس کردن روند کنونی روابط دو کشور و تقویت روابط دو جانبه بود.

از دیدگاه لاوروف، کاهش سطح روابط دوجانبه آمریکا و روسیه در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما بنا بر دلایل مشخصی کاهش یافت.

جدای از موضوع رسمی سفر لاوروف به آمریکا یعنی مذاکره درباره چگونگی ایجاد مناطق کاهش تنش در سوریه، این سفر از اهمیت نمادین زیادی با توجه به وخامت روابط مسکو و واشنگتن برخوردار است.  

به رغم پیش بینی های قبلی، در باره احتمال بهبود در روابط آمریکا و روسیه، پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، ظاهرا دولت جدید آمریکا به دلایل مختلف ، رویه ای مشابه دولت قبلی یعنی دولت اوباما را در قبال مسکو اتخاذ کرده است.

بدین ترتیب با وجود امید کرملین در باره بهبود روابط روسیه و آمریکا در دوره ترامپ، اکنون این روابط با چالش ها و اما و اگرهای زیادی مواجه شده است.

تداوم رویکرد خصمانه ای آمریکا علیه روسیه با عضو گیری از متحدان اروپایی و غیر اروپایی

عملکرد دولت ترامپ در قبال روسیه، دقیقاً مشابه رویه ها و اقدامات دولت اوباما است و به همین دلیل چشم انداز بهبود روابط آمریکا و روسیه نیز روز به روز کم رنگتر می شود. به رغم دیدگاه مثبت مسکو در باره امکان از سر گیری روابط با آمریکا، اما اکنون شواهد و روندها چیزی خلاف آن را نشان می دهند.

در واقع آمریکا به عنوان سردمدار غرب، رویکرد خصمانه ای را علیه روسیه در ابعاد مختلف در پیش گرفته و اقدامات همه جانبه ای را برای اعمال محدودیتهای مختلف علیه روسیه با یاری متحدان اروپایی و غیر اروپایی خود صورت می دهد.

این اقدامات، عرصه های سیاسی، دیپلماتیک، اقتصادی وتجاری وامنیتی و نظامی در بر می گیرد. بویژه در بعد نظامی آمریکا به عنوان کشور اصلی عضو ناتو و در واقع سردمدار این سازمان نظامی، بمنظور تشدید تقابل با روسیه، افزایش بودجه نظامی به منظور تقویت حضور نظامی خود در قاره اروپا را مد نظر قرار داده است.

آمریکایی ها پس از بحران اوکراین و تقویت حضور نظامی ناتو در شرق اروپا ، همگام با شرکای اروپایی خود ، به طور پیوسته به تقویت حضور نظامی در شرق اروپا و دریای سیاه ادامه داده اند. در عین حال واشنگتن از بعد نظامی نیز موضعی خصمانه علیه مسکو اتخاذ کرده و آشکارا چه در قالب اسناد نظامی مانند سند استراتژی نظامی ملی2015 آمریکا و چه بصورت اظهارات مقامات بلند پایه سیاسی و نظامی خود، مدام دم از جدیت تهدید روسیه علیه آمریکا و متحدان اروپایی آن می زند.

با این حال از نگاه روسها اگر قرار است  بهبودی در روابط دو جانبه حاصل شود، باید روابط دو کشور از سطح بسیار پایینی مجددا آغاز شود. به عبارت دیگر لاوروف معتقد است به جای تلاش برای حل و فصل اختلافات بنیادین بین دو کشور که با گذشت زمان عمیق تر و دامنه دار تر شده است، بهتر است که مسکو و واشنگتن، توجه خود را معطوف به مسائلی کنند که از حساسیت کمتری برخوردار بوده و امکان رسیدن به دیدگاه های مشترک در باره آنها بیشتر است.

طبیعتا با توجه به این ملاحظه، اکنون جای بحث در باره مسائلی مانند ادامه استقرار سامانه های ضد موشکی آمریکا در شرق اروپا و یا رویکرد هسته ای آمریکا در دوره ترامپ که کاملا بر خلاف امنیت ملی روسیه است، نبوده و در عوض روسها مایلند در باره مسائلی مانند مبارزه با تروریسم و یا مسائل مربوط به حل و فصل سیاسی بحران سوریه مانند ایجاد مناطق کاهش تنش دراین کشور با آمریکایی ها مذاکره و رایزنی کنند. 114/110

بیشتر بخوانید:

تشدید تقابل آمریکا و روسیه در باره سوریه و انتقادات فزآینده ازعملکرد غرب / تحلیل

روسیه: آمریکا شرایط خطرناکی را برای رقابت هسته ای ایجاد کرده است

روسیه: آمریکا و اتحادیه اروپا مسئول بحران سیاسی مقدونیه هستند

فقدان تعامل بین روسیه و آمریکا در قبال افغانستان/ تحلیل