ایران پرس- نخست وزیر چین برای دیدار و رایزنی با رییس جمهوری اندونزی به جاکارتا سفر کرده است.

لی که چیانگ Li Keqiang در بدو ورود به جاکارتا گفت، روابط چین و اندونزی پس از سفر سال 2013  «شی جین پینگ»، رییس جمهوری چین به جاکارتا، در مسیری مثبت درحال حرکت است.

"جوکو ویدو دو" Joko Widodo رییس جمهوری اندونزی نیز گفت وگو در باره ایجاد شرایط برد- برد در روابط تجاری دوجانبه با پکن را در صدر اولویت های دولت این کشور اعلام کرد.

اندونزی با بیش از دویست میلیون نفر جمعیت پرجمعیت ترین کشور حوزه جنوب شرق آسیا و اتحادیه آ.سه آن است.

به همین دلیل مهمترین هدف از سفر نخست وزیر چین به جاکارتا، توسعه روابط اقتصادی و دستیابی بیشتر به بازارهای اندونزی است. این موضوع با توجه به افزایش رقابت کشورهای نوظهور اقتصادی برای دستیابی به بازارهای مختلف برای دولت پکن از اهمیت بیشتری برخوردار است.

علاوه بر این چین با اندونزی در دریای چین جنوبی اختلافات ارضی از جمله در مورد مالکیت چند جزیره مانند اسپراتلی و نانشای NANSHAI دارند که به دلیل عدم پی گیری آن از سوی اندونزی هنوز بر روابط پکن و جاکارتا تاثیر منفی نداشته است اما از دیدگاه دولت پکن این بدان معنا نیست که دولت اندونزی نخواهد آن را در آینده پی گیری نماید.

به همین دلیل دولت پکن درصدد است با توسعه روابط همه جانبه با اندونزی مانع از طرح هرگونه مباحث اختلافی در روابط دو طرف شود. دولت چین این موضوع را در راستای توسعه روابط با آ.سه.آن هم مهم می داند زیرا برخی از کشورهای این اتحادیه مانند ویتنام نیز در دریای چین جنوبی با چین اختلافات دارد. 

اختلافات چین و برخی کشورهای جنوب شرقی اسیا بر سر جزایر کوچک دریای چین جنوبی باعث تمرکز پکن بر گسترش روابط با اسه آن شده تا از هر گونه تنش جلوگیری کند

 

«ائو یون هوا» رییس پژوهشگاه آسیای جنوب شرقی دانشگاه جی نن چین:

"توسعه روابط اقتصادی چین– آسهآن، برای هر دو طرف سودمند است. ایجاد یک محیط مطلوب در همسایگی چین، برای اجرای سیاست درهای باز و سازندگی مدرن این کشور، مفید است. دو طرف، چهارمین شریک بازرگانی یکدیگر هستند و پس از راه اندازی منطقه آزاد تجاری، ارتباطات اقتصادی دو طرف، بیشتر نیز خواهد شد."

سفر نخست وزیر چین به اندونزی در ارتباط با بحران شبه جزیره کره و تحولات مثبت پس از دیدار سران کره جنوبی و کره شمالی نیز با اهمیت است. این دیدار و اقدامات تنش زدای دوکره، به سرعت در حال تغییر دادن وضعیت شبه جزیره کره است که از دیدگاه دولت چین، نیازمند حمایتهای همه جانبه بین المللی بخصوص از سوی اتحادیه آ.سه.آن است که بحران و یا صلح در شبه جزیره بر حوزه جنوب شرق اسیا نیز تاثیر گذار است.

«فو یینگ» کارشناس مسایل منطقه در چین:

"روابط چین و آ.سه.آن را باید روابطی از نوع دیگر دانست زیرا در سایه این روابط کشورهای عضو آ.سه آن می توانند به رشد اقتصادی خود ادامه دهند و از سوی دیگر دخالت کشورهای فرامنطقه ای را در این منطقه کاهش دهند."

چین برای مقابله با آمریکا و اتحادیه اروپا به شرق روی آورده و در صدد نفوذ به حلقه کشورهای آسیای جنوب شرقی است

 

در هر حال، سفر نخست وزیر چین به اندونزی نشان می دهد که دولت پکن در رقابت و تنش های اقتصادی با آمریکا در حال تقویت رویکرد نگاه به شرق خود است. زیرا اقدام امریکا و کشورهای اروپایی در جهت افزایش تعرفه بر کالاهای وارداتی از چین در راستای حمایت از صنایع داخلی خود، پکن را نگران از دست دادن بخشی از بازارهای خود در غرب کرده است.

نویسنده: مجید وقاری

137/110

بیشتر بخوانید:

هشدار وزارت دفاع چین در مورد پیامدهای عبور ناوشکن آمریکا از دریای چین جنوبی /تحلیل

توافق چین و ویتنام درباره دریای چین جنوبی/ تحلیل

اختلافات چین و برخی کشورهای جنوب شرقی اسیا بر سر جزایر کوچک دریای چین جنوبی باعث تمرکز پکن بر گسترش روابط با اسه آن شده تا از هر گونه تنش جلوگیری کند